Στις διαδρομές του κρασιού σε ολόκληρη την Ελλάδα αναφέρεται ρεπορτάζ της ιστοσελίδας reader.gr. Επιλέξαμε και σας μεταφέρουμε όσα αναφέρονται στην περιοχή του Δήμου Μετεώρων και της περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η Θεσσαλία είναι το βόρειο τμήμα της Κεντρικής Ελλάδας. Στο κέντρο της ο Θεσσαλικός κάμπος είναι η μεγαλύτερη ενιαία πεδινή έκταση της Ελλάδας και περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, στους οποίους βρίσκονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις των αμπελιών. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των θεσσαλικών αμπελώνων είναι ότι βρίσκονται σε (ή πολύ κοντά σε) όμορφα φυσικά τοπία και τουριστικούς προορισμούς, κάνοντας τον οινοτουρισμό στη Θεσσαλία ιδιαιτέρως ελκυστικό.
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, στην αμπελουργική ζώνη που βρίσκεται νότια της περιοχής Μετεώρων – Καλαμπάκας και έχει στο κέντρο της το αρχαιολογικής σημασίας Σπήλαιο της Θεόπετρας, παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Μετέωρα.
Οι βράχοι των Μετεώρων είναι γεωλογικό μνημείο παγκόσμιας σημασίας και τα 6 μοναστήρια τους είναι θρησκευτικό κέντρο πανελλαδικής εμβέλειας. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής προορισμός για έλληνες και αλλοδαπούς ταξιδιώτες, που εξυπηρετούνται από τις αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές της Καλαμπάκας, αποτελώντας κομβικό σημείο του οινοτουρισμού στη Θεσσαλία.
Επιπλέον, γοητευτικά στοιχεία της περιοχής είναι η γειτνίαση με τη νότια Πίνδο στα δυτικά και τις περιοχές του Ασπροποτάμου και του Κόζιακα, που έχουν σημαντικά μνημεία όπως η Μονή Τιμίου Σταυρού και ο ναός Πόρτα Παναγιάς.
Νοτιότερα, μετά τις πόλεις των Τρικάλων, με το Ασκληπιείο και το Πελλιναίον και της Καρδίτσας, με το αρχαιολογικό Μουσείο, είναι η Λίμνη Πλαστήρα, από τις παλαιότερες τεχνητές λίμνες στην Ελλάδα και τόσο ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον, ώστε να έχει δημιουργηθεί ένα πανέμορφο τοπίο, που προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες, ενώ έχουν αναπτυχθεί τουριστικές υποδομές πολύ υψηλού επιπέδου.
Στην ανατολική πλευρά της λίμνης, σε ένα πανέμορφο τοπίο βρίσκεται ο αμπελώνας του Μεσενικόλα που παράγει τους ερυθρούς οίνους ΠΟΠ Μεσενικόλα. Γύρω από τη λίμνη είναι τα μοναστήρια της Κορώνας, της Πέτρας και της Σπηλιάς, που μαζί με αυτά των Μετεώρων, μπορούν να διανθίσουν τον οινοτουρισμό στη Θεσσαλία και με προτάσεις θρησκευτικού τουρισμού. Σε κοντινές αποστάσεις είναι τα κάστρα Καλλιθήρου και Φαναρίου.
Ανατολικά από τα Μετέωρα και βόρεια από την πόλη της Λάρισας, με το αρχαίο θέατρο και το αρχαιολογικό μουσείο, είναι η μεγάλη αμπελουργική ζώνη του Τυρνάβου, που βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του υψηλότερου ελληνικού βουνού, του Ολύμπου και παράγει τους οίνους ΠΓΕ Τύρναβος.
Λίγο βορειότερα, στην περιοχή της Ελασσόνας, έχουν αναπτυχθεί αμπελώνες και βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, πολλά υποσχόμενων για τον οινοτουρισμό στη Θεσσαλία. Από τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής ξεχωρίζουν η Περραιβική Τρίπολη και ο αρχαίος Κραννών.
Στην άλλη πλευρά του Ολύμπου, στο βορειοανατολικό άκρο της Θεσσαλίας, ο αμπελώνας της Ραψάνης, που παράγει τους ερυθρούς οίνους ΠΟΠ Ραψάνη, είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Καθώς για την πλειονότητα των Ελλήνων, ό,τι είναι βορειότερα από τα Τέμπη θεωρείται Βόρεια Ελλάδα, η Ραψάνη έχει ήδη αναπτύξει σχέσεις και είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Δρόμοι του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας». Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη έχει και το βουνό Κίσσαβος στην ανατολική πλευρά της Λάρισας.
Το εκπληκτικής ομορφιάς Πήλιο, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Παγασητικού κόλπου, στην περιοχή της Μαγνησίας (νοτιοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας), αποτελεί έναν από τους πλέον γοητευτικούς ελληνικούς προορισμούς για κάθε εποχή, με εξαιρετικά αναπτυγμένη τουριστική υποδομή.
Το τρενάκι του Πηλίου και το χιονοδρομικό κέντρο προσθέτουν στη μαγεία του βουνού, αλλά και των παραλιών της περιοχής. Στην απέναντι πλευρά του Παγασητικού, τη δυτική, εκτείνεται ο αμπελώνας της Αγχιάλου, όπου ολοκληρώνεται ο οινοτουρισμός στη Θεσσαλία. Εδώ παράγονται οι λευκοί οίνοι ΠΟΠ Αγχίαλος.
Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις, όπως το Διμήνι, το Σέσκλο, η Άλος, η Φέρες και η Δημητριάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν το Αθανασάκειο αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου και το μουσείο του Αλμυρού.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!