Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου οι μαθητές της β΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» στα πλαίσια του μαθήματος της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας της Καλαμπάκας με υπεύθυνη αυτής της δράσης τη φιλόλογό τους κα Καραβασίλη Εύη και συνοδούς καθηγητές τον κ. Ψαρρή Στέφανο, τον κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνο και την κα Κούκου Ειρήνη.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές, καθώς με τρόπο απλό και βιωματικό μέσα από τις μοναδικές συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη αρχικά είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν στις πλούσιες προθήκες του Μουσείου βιβλία, τετράδια και σχολικά αντικείμενα, με πληροφορίες για την σχολική ζωή στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους έως σήμερα.
Αξιόλογες είναι και οι συλλογές βιβλίων και αντικειμένων από τα Ελληνικά Σχολεία εκτός του Ελλαδικού χώρου (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κύπρος, Αμερική και πρώην Σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης). Βέβαια, αυτό που ενθουσίασε τα παιδιά ήταν οι μαθητικές ποδιές, τα πηλίκια με την κουκουβάγια, τα σήματα, οι δερμάτινες, υφαντές και κεντητές τσάντες, οι τίτλοι σπουδών αλλά και σχολικά περιοδικά και παιχνίδια των μαθητών.
Μετά από αυτή τη σύντομη ξενάγηση οι μαθητές κάθισαν στα θρανία περασμένης εποχής και άκουσαν από την υπεύθυνη για την πλάκα και το κονδύλι, την πένα και το μελάνι που χρησιμοποιούσαν καθημερινά οι μαθητές.
Επίσης, τους έδειξε τετράδια, μέσα γραφής, χάρτες, φυτολόγια και σάκες παλιάς εποχής. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η αμμοδόχος που χρησιμοποιούνταν στα αλληλοδιδακτικά σχολεία καθώς και η Χάρτα του Ρήγα, ένα πολύ σημαντικό έκθεμα της ιστορίας του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Κατόπιν, παρακολούθησαν στην αίθουσα του Αισώπου με πολύ ενδιαφέρον την ιστορία της γραφής από τη Γραμμική Α έως σήμερα και άκουσαν το προοίμιο της Ιλιάδας και της Οδύσσειας με την αρχαία ελληνική μετρική. Στη συνέχεια, είδαν οπτικοακουστικό υλικό για τη δημιουργία των Μετεώρων καθώς και τον δύσκολο τρόπο, με δίχτυ, που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί τα πρώτα χρόνια, για να ανέβουν στις Μονές των Μετεώρων.
Τέλος, ενθουσιάστηκαν με τα παιχνίδια που τους έδειξαν οι υπεύθυνες του Μουσείου, καθώς και με τα πειράματα με την κούπα του Πυθαγόρα και τα κύματα εκκρεμών.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν αφενός οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τη σχολική ζωή των παλαιότερων χρόνων της χώρας μας και αφετέρου να παρακολουθήσουν οπτικοακουστικό υλικό τόσο για το γεωλογικό σχηματισμό των Μετεώρων όσο και για την ιστορία της γραφής και της τυπογραφίας. Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να δουν ένα τυπογραφείο που φιλοξενείται στο Μουσείο και να αντιληφθούν, ακούγοντας από την υπεύθυνη τη διαδικασία τύπωσης εκείνων των χρόνων, πόσο έχει προχωρήσει σήμερα η τεχνολογία όσον αφορά την τύπωση βιβλίων και κατά συνέπεια τη διάδοση της γνώσης.
Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες του Μουσείου για την κατατοπιστική ξενάγηση, καθώς και τον κ. Μπαλογιάννη που με τη διακριτική του παρουσία ήταν παρών στην επίσκεψή μας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!