Το 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+/ KA229 διάρκειας 2 ετών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα τελειώσει τον Αύγουστο του 2020.
Ο τίτλος της δράσης είναι “Working for Europe” (Δουλεύοντας για την Ευρώπη). Στο πρόγραμμα αυτό συνεργάζονται σχολεία τεσσάρων Ευρωπαϊκών χωρών: Γερμανίας, Πορτογαλίας, Λιθουανίας και Ελλάδας.
Γεννάται όμως το ερώτημα γιατί να θέλει κάποιος μαθητής ή καθηγητής να εμπλακεί σε πρόγραμμα Erasmus+;
Αυτό το Ευρωπαϊκό σχέδιο θα είναι μια μεγάλη πρόκληση και εμπειρία μάθησης. H συμμετοχή σε ένα ευρωπαϊκό έργο είναι πράγματι ζωτικής σημασίας για τους μαθητές, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς. Η συνεργασία μας με άλλα σχολεία μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να εργαστούμε, να μάθουμε μαζί, να ανταλλάξουμε απόψεις, νέες ιδέες, να συναντήσουμε νέους ανθρώπους και να κάνουμε νέους φίλους..!! Δεν είναι αρκετό για τους μαθητές του σήμερα να απορροφήσουν και να απομνημονεύσουν πληροφορίες. Στόχος μας είναι να αφήσουμε τους εαυτούς μας να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και ως εκ τούτου, να βρούμε μια αρμονική ισορροπία μεταξύ των πολιτισμών μας.
Οι μαθητές μας από τη μια μεριά θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους, θα μάθουν να δέχονται διαφορετικούς πολιτισμούς και ιδέες και θα διαπιστώσουν ότι όλοι οι μαθητές, σε όποια χώρα και αν βρίσκονται, έχουν κοινά ενδιαφέροντα και κοινές ιδέες. Θα επισκεφθούν χώρες που μπορεί στο μέλλον να αποτελέσουν πιθανό τόπο μελέτης ή εργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο (project) θα αποτελέσει εμπειρία ζωής για τους μαθητές που θα εμπλακούν σε αυτό και θα τους παρακινήσει να κάνουν κάτι δημιουργικό.
Από την άλλη για τους καθηγητές θα είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, να δουν πώς δουλεύουν άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, να πάρουν ιδέες και να βελτιώσουν το μάθημά τους μέσα στην τάξη. Η συμμετοχή επίσης σε ευρωπαϊκά προγράμματα δίνει στους καθηγητές ένα ακόμη κίνητρο να μάθουν μία ξένη γλώσσα.
Πιο ειδικά στοχεύουμε στο:
• Να μάθουν οι μαθητές μας να ερευνούν. Θα ερευνήσουν τα επαγγέλματα αρχικά των παππούδων τους και στη συνέχεια των γονιών τους και θα προσπαθήσουν να αντιληφθούν πώς η τεχνολογική εξέλιξη επηρέασε αυτά.
• Να ανακαλύψουν οι μαθητές το εργασιακό περιβάλλον της περιοχής τους.
• Να ασχοληθούν με την εκμάθηση ηλεκτρονικών εργαλείων τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την εκπόνηση εργασιών ενισχύοντας, έτσι, τις δεξιότητές τους στη χρήση Η/Υ
• Να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες.
• Να καλλιεργήσουν διάφορες ατομικές ικανότητες όπως είναι η αυτοπεποίθηση, η κριτική σκέψη, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η πρωτοβουλία μέσα από τη συμμετοχή τους σε εργασίες και δράσεις.
Η πρώτη συνάντηση ήταν συντονιστική, συμμετείχαν μόνο καθηγητές από τις τέσσερις χώρες και πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στην πόλη Peniche της Πορτογαλίας, που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Από το Σχολείο μας συμμετείχαν οι καθηγητές κ. Νάκη Σμαραγδή, ως συντονίστρια του προγράμματος για το 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας και ο κ. Βλιώρας Σπυρίδων ως συμμετέχων καθηγητής. Θα ακολουθήσει τον Μάρτιο του 2019 συνάντηση μαθητών και καθηγητών στην πόλη Kaunas της Λιθουανίας.