Τη Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου γιόρτασαν στην ομώνυμο Ιερά Μονή που είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού και είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Μεγάλου Μετεώρου.
Κάθε χρόνο πάρα πολλοί πιστοί από την Καλαμπάκα και το Καστράκι συρρεύουν στην Ιερά Μονή για να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό την παραμονή και τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής. Και φέτος πάρα πολλοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τον Εσπερινό και προσευχήθηκαν.
Σήμερα, Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, στον Μέγα Πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας χοροστάτησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Μεγάλου Μετέωρου αρχιμ. Νήφων Καψάλης πλαισιωμένος από ιερείς και μοναχούς.
Στον λόγου του ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου αναφέρθηκε στην Ιερά Μονή Υπαπαντής και είπε πως είναι η αρχαιότερη Ιερά Μονή μετά την Παναγία τη Δούπιανη. Χρονολογείτεαι από τον 14ο αιώνα και είναι χτισμένη μέσα σε βράχο σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στην Δεσποτική Γιορτή της Υπαπαντής αλλά και στην κάθαρση της ψυχής.
Την κυριώνυμον ημέραν της Εορτής της Υπαπαντής, αύριο Σάββατο, 2 φεβρουαρίου και περί ώραν 7:30 π.μ. θα τελεσθή ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
Η Υπαπαντή
Είναι Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού από τους γονείς του στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών. Εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός). Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»).
Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση στην κοινή ελληνιστική. Το εκκλησιαστικό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, που εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς (β΄, 22-38), συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι, έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.
Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του, η οποία φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Ο πρεσβύτης ιερέας είχε λάβει υπόσχεση από τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει, προτού δει τον Χριστό και Τον ευχαρίστησε με τα λόγια:
“Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη,
ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου,
ό ητοίμασας κατά το πρόσωπον πάντων των λαών,
φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ”.