ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Ο στίχος του τραγουδιού μπορεί να λέει «ετίναξα την ανθισμένη αμυγδαλιά…», όμως στην περίπτωσή μας σκοπός ήταν ο θαυμασμός και όχι το τίναγμα και η καταστροφή των λουλουδιών και γι’ αυτό παραφράσαμε το στίχο και το κάναμε “εθαύμασα την ανθισμένη αμυγδαλιά*…”.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό άρπαξα τη φωτογραφική μηχανή, μη φανταστείτε καμιά ακριβή, και πήρα δρόμο να αποτυπώσω, όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και νύχτας, κάποια από αυτά που θα μπορούσε να δει ένα επισκέπτης – περιπατητής, καλά ή άσχημα, πεζοπορώντας αυτήν την εποχή στον πεζόδρομο – μονοπάτι Μετεώρων όπως π.χ. φανταστικά τοπία, ανθισμένα δέντρα, ανθισμένα λουλούδια και αγριολούλουδα, χελώνες δύο ειδών, μισοτελειωμένα και αφημένα στην τύχη τους έργα κ.ά.
Τίτλος αυτού του άρθρου θα μπορούσε να είναι και ο παρακάτω: «Τι είδε ο επισκέπτης» περπατώντας στον όμορφο «Πεζόδρομο Μετεώρων» κάτω από τους θεόρατους βράχους της Καλαμπάκας «Άλυσσος», «Αϊά», «Μπάντοβας», «Αμπάρια», αλλά και μικρότερους βράχους των Μετεώρων.
Για όσους δεν γνωρίζουν «Πεζόδρομο Μετεώρων» βάφτισαν το έργο που κατασκευάστηκε στην Καλαμπάκα κατά την πρώτη θητεία του Δημάρχου Β. Μπουτίνα και περιελάμβανε το τμήμα από Άγιος Γεώργιος Σοπωτού – Πλάι – ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου – ναός Αγίων Αντωνίου και Νικολάου. Εκεί σταμάτησε το έργο γιατί τελείωσαν τα χρήματα. Το μονοπάτι όμως συνεχίζει χωμάτινο προς το διπλό ναό των Αγίων Βασιλείου και Κωνσταντίνου & Ελένης κάτω από το «Σαράι»**, την Αγλίστρα της Αϊάς ή του Αγίου Βασιλείου την τοποθεσία (βράχοι) Σταυρός με καλή θέα προς την Καλαμπάκα και την Αγλίστρα του Μπάντοβα. Σ’ αυτό το σημείο καταλήγει κι ένα μικρό μονοπάτι που ξεκινάει από την συμβολή των οδών Κύπρου και Λιακατά.
Για το τμήμα του μονοπατιού από Άγιο Βασίλειο έως την Αγλίστρα του Μπάντοβα, μήκους 250 περίπου μέτρων, υπάρχει μελέτη από τον πρώην Δήμαρχο Βυρ. Μπουτίνα. Μάλιστα λίγο πριν το τέλος της δεύτερης θητείας τους άρχισαν κάποιες προεργασίες. Π.χ. τοποθετήθηκαν δύο σειρές από μεγάλες τσιμεντοσωλήνες και κάποιες μικρότερες που σκεπάστηκαν με χαλίκια για να υπάρχει πρόσβαση. Μικρός εκσκαφέας άνοιξε δρόμο μέχρι τον Άγιο Βασίλειο…
Ο επόμενος Δήμαρχος Δ. Σακελλαρίου δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Ασχολήθηκε όμως ο σημερινός Δήμαρχος Χρ. Σινάνης, ο οποίος στην αρχή της θητείας του έστειλε τη μελέτη στο ΚΑΣ, το οποίο την απέρριψε. Τι στην ευχή, θα κάνουμε πεζόδρομο που να συνδέει την Καλαμπάκα με το Καστράκι στον ιερό χώρο των Μετεώρων; Α, πα, πα! Ιεροσυλία! Παρόλο που για αιώνες υπήρχε και υπάρχει μονοπάτι!
Ο Δήμος Καλαμπάκας έστειλε τη μελέτη στο ΚΑΣ, αλλά… ξέχασε να στείλει κάποιον μηχανικό να την υποστηρίξει, να κάνει κάποιες αλλαγές, ή να εκπονήσει νέα. Τι ζητάω! Αυτά πριν λίγα χρόνια. Σήμερα, τι γίνεται; Τίποτε, άκρα του τάφου σιωπή απ’ όλους.
Μετά από νεροποντή τα χαλίκια παρασύρθηκαν, χάλασε ο πρόχειρος δρόμος και ήρθαν στην επιφάνεια οι σωλήνες, τα στόμια των οποίων φράχτηκαν από πέτρες. Κάτω από το βράχο, ύψους 8-10 μέτρων, το μέρος όπου κάποτε υπήρχε ρέμα που μπαζώθηκε, έγινε ζούγκλα από τα δέντρα. Κι αυτό το σημείο απέχει δεν απέχει 150 μέτρα (πίσω) από το Δημαρχείο Καλαμπάκας-Μετεώρων! Αυτή η περιοχή θα μπορούσε άνετα να αναδειχθεί. Πώς; Να καθαριστεί, να γίνει μια ράμπα να ανεβοκατεβαίνουν οι πεζοπόροι, να γίνει ένας καταρράκτης (Μετεώρων) όπως στην πλατεία Δημαρχείου αλλά ψηλότερος και πιο εντυπωσιακός, να, να…
Στους μεγάλες σωλήνες καταλήγει ο χωμάτινος αυτοκινητόδρομος που έρχεται πίσω από το Μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης. Από αυτόν για να περάσει κανείς στο μονοπάτι πρέπει να κάνει λίγο τον… Ταρζάν! Στο σημείο αυτό, γίνομαι λίγο αναλυτικός και ίσως κουραστικός για να καταλάβουν όσοι διαβάσουν το άρθρο, υπάρχει μία καλύβα. Κάτω υπάρχει ο χωματόδρομος και πάνω το μονοπάτι που συνεχίζει κάτω από το βράχο του Μπάντοβα.
Κάποιο μέρος του μονοπατιού περνά ανάμεσα σε δύο βράχους όπου υπάρχει ένα πανέμορφο καλντερίμι από πέτρες ρεμάτων. Πόσοι από τους υψηλά ιστάμενους περπάτησαν ή ξέρουν αυτό το καλντερίμι; Κάποτε είχα κάνει κουίζ τη φωτογραφία του. Ευτυχώς που πέρυσι ο ΣΚΑΜ το συμπεριέλαβε στον αγώνα ανωμάλου δρόμου κι αυτό το καλντερίμι – μονοπάτι. Το καλντερίμι τελειώνει (;) πριν το ρέμα του «Κλεφτογιώργη» κάτω από το βράχο Αμπάρια. Μετά την ταβέρνα δεξιά στην τοποθεσία «Σταυρός» υπάρχει μικρός σταυρός σε βράχο. Δεν ξέρω αν τον τοποθέτησε ο Γιάννης Νταϊλιάνας (ή Σταυρογιάννης).
Σημειώνω πως δύο ή τρεις φορές ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμπάκας Σάκης Σινάνης έστειλε ανθρώπους να καθαρίσουν τμήματα του μονοπατιού και ο ίδιος τοποθέτησε μερικές πινακίδες. Η αλήθεια να λέγεται.
Αυτή η πανέμορφη όλες τις εποχές περιοχή έχει μήκος περίπου 1500 μέτρα. Τμήματα είχα φωτογραφίσει όταν είχαμε χιόνια. Κατά μήκος της υπάρχουν αμυγδαλιές, κορομηλιές, κερασιές, πασχαλιές… που όταν ανθίζουν είναι πανέμορφες. Ειδικά οι κορομηλιές με τα ολόασπρα και ευωδιαστά λουλούδια μοιάζουν σαν νυφούλες! Πολλά από αυτά τα δέντρα – και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε – τα φύτεψα ο ίδιος με τα χέρια μου! Κι ακόμη φυτεύω και σπέρνω. Στις φωτογραφίες θα δείτε μόνο όσα δέντρα ήταν ανθισμένα. Οι κερασιές αργούν ακόμη να ανθίσουν.
——-
*Αμυγδαλιές: Είναι οι περισσότερες
** Σαράι: Βρύση πάνω από τον Άγιο Βασίλειο που είχε λιγοστό νερό από Φθινόπωρο μέχρι Άνοιξη. Λέγεται πως το νερό ερχόταν από τον πλάτανο της Αϊάς. Θυμάμαι τον Κωνσταντή Κορομπλίτσα που γέμιζε ένα μεγάλο σιδερένιο βαρέλι και μετά κυλώντας το, το πήγαινε σπίτι του.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Μη μου πεις ότι και η χελώνα έστειλε χαιρετίσματα τον Πάκη…………