Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης «Ποσειδών» [Κήποι Έβρου-Φλωροβούνι Θεσπρωτίας] ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.
Το Χερσαίο τμήμα του αγωγού ξεκινά από τον υποσταθμό στους Κήπους, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και οδεύει δυτικά μέσω των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα και ολοκληρώνεται στο Φλωροβούνι (όπου εκεί ξεκινάει το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ).
Ο αγωγός διασχίζει 3 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, 5 Περιφέρειες, 14 Περιφερειακές Ενότητες, 33 Δήμους και 75 Δημοτικές Ενότητες. Η μελέτη ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διότι τμήμα του αγωγού διέρχεται από την περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα από τη Δημοτική Ενότητα Μαλακασίου του Δήμου Μετεώρων της Π.Ε. Τρικάλων.
Το θέμα εισηγήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, ο οποίος στις Παρατηρήσεις – προτάσεις του σημείωσε τα εξής:
Από την εξέταση της ΜΠΕ του θέματος προκύπτει ότι το έργο Αγωγού Ποσειδών είναι ένα αναπτυξιακό έργο εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας που περνά τμηματικά από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα από τον Δήμο Μετεώρων και την Τ.Κ. Μαλακασίου. Έτσι, ο αγωγός θα περάσει από δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του τοπίου, που θα προκληθούν από τις εγκαταστάσεις εργοταξίων, τις χωματουργικές δραστηριότητες και τις κατασκευαστικές εργασίες. Άρα θα οριστούν οι ζώνες εργασίας που θα διαμορφώνονται σε 38 m, 28 m, και 22 m, σε τυπικές εκτάσεις (μονοετείς αγροτικές καλλιέργειες), δενδροκαλλιέργειες και πυκνόφυτες δασικές εκτάσεις, αντίστοιχα. Ο κύριος του έργου έχει δεσμευτεί ότι θα εκπονήσει Σχέδιο Διαχείρισης και Αποκατάστασης Τοπίου και Ελέγχου Διάβρωσης, το οποίο θα προβλέπει τα μέτρα αντιμετώπισης και την φυτοτεχνική αποκατάσταση, για την αναδάσωση δασικών εκτάσεων (σε εφαρμογή του Ν. 4280/2014, τα μέτρα ελέγχου διάβρωσης, και τυχόν υδροσπορά ως μέσο προστασίας του επιφανειακού εδάφους και αποκατάστασης του τοπίου).
Σημειώνεται ότι επί του θέματος δεν έχει εκφράσει γνώμη το Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Πάλι καλά που δεν το παρουσίασε ως δική του πρόταση ο Σινάνης και οι πέριξ αυτού.