Στα πλαίσια εκπόνησης στο Σχολείο μας διαφόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων, έγινε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τον Ασπροπάρη , από τους υπεύθυνους της Ορνιθολογικής εταιρείας Ελλάδας, στους μαθητές του Σχολείου μας .
Στόχος της ενημέρωσης ήταν η γνώση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τον Ασπροπάρη , ο οποίος αποτελεί πια σπάνιο και απειλούμενο είδος.
Ο Ασπροπάρης, είναι ένα είδος πουλιού ιδιαίτερα προσφιλές στους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου.
Στην Ελλάδα, τουλάχιστον 19 ονόματα έχουν δώσει οι κάτοικοι της υπαίθρου στον Ασπροπάρη.
Στη Θεσσαλία τον λένε «χελωνοφάη», γιατί τρώει και χελώνες , επίσης τον λένε κουκάλογο, γιατί πίστευαν ότι όταν ταξιδεύει ,κουβαλά στην… πλάτη του τον κούκο.
Η μεγαλύτερη απειλή και κυριότερη αιτία θνησιμότητας του Ασπροπάρη είναι η τοποθέτηση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Κάθε Φθινόπωρο, διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσει στους τόπους όπου ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Εκεί, θα παραμείνει ως την άνοιξη, οπότε και θα πρέπει να επαναλάβει το ταξίδι της επιστροφής του.
Οι Ασπροπάρηδες χρειάζονται τη βοήθειά μας περισσότερο από ποτέ!
Όποιος μάθει για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τις τοπικές δασικές αρχές.
Η διάσωση του Ασπροπάρη είναι στο χέρι μας!
«Η προστασία της φύσης και της άγριας ζωής με την οποία συνυπάρχουμε είναι ένδειξη πολιτισμού. Δεν αποτελεί πολυτέλεια, ούτε κάτι που αφορά κάποιους «οικολόγους». Είναι ευθύνη όλων μας και υποχρέωσή μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αυτά που έχουμε δανειστεί από αυτές. Είμαστε όλοι μέρος ενός συνόλου, μας ενώνει η ίδια αλυσίδα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πράξεις μας απέναντι στη φύση θα έχουν, αργά ή γρήγορα, επίπτωση και στη δική μας ζωή.
Όταν ένα είδος, όπως ο Ασπροπάρης, που ανήκει στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, χάνεται τότε και το δικό μας μέλλον είναι αβέβαιο.
Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες της ελληνικής ορνιθολογικής εταιρείας για την ενημέρωση , κ.κ. Τρίγκου Ρούλα , Πανώριου Ευγενία και Μπαντίκου Λίλια.