Τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη στην υγεία των παιδιών και στην ομαλή εξέλιξή τους τόνισαν σήμερα το απόγευμα ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γιώργος Γεροδήμος και ο Παιδίατρος – Νεογνολόγος Σάββας Ερωτοκρίτου στην πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Άγιος Βησσαρίων» στην αίθουσα «Νίτσα Λιάπη».
Τους δύο ιατρούς προλόγισε εκ μέρους του Συλλόγου η Κασσιανή Χονδρού, η οποία ευχαρίστησε τους δύο ιατρούς που δέχθηκαν την πρόσκληση για να μιλήσουν για δύο πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στα παιδιά.
Πρώτος μίλησε ο κ. Ερωτοκρίτου με θέμα τη σημαντικότητα των εμβολίων. Τόνισε ότι τα εμβόλια αποτρέπουν 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συμβάλλουν στον περιορισμό των αντιβιοτικών.
Αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργούν τα εμβόλια, στον γιατρό Έντγουαρντ Τζένερ , τον επινοητή του εμβολιασμού που ανακάλυψε το εμβόλιο για την ευλογιά το 1798, καθώς και στην ιατρική εξέλιξη των εμβολίων.
Μίλησε επίσης για τα νοσήματα, από τα οποία μας προστατεύουν τα εμβόλια, και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αμελούμε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως τον εμβολιασμό, διότι έτσι μπορεί να επανέλθουν αρρώστιες που τείνουν να εξαλειφθούν.
Είπε επίσης ότι οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι στην ηλικία των 11 ετών επιβάλλεται να κάνουν μία σειρά από εμβόλια στα παιδιά τους (HPV κ.ά.) και υπογράμμισε ότι τα εμβόλια δεν τα κάνουμε μόνο για εμάς, αλλά και για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς δημιουργούμε μία ασπίδα για αυτούς (προστασία αγέλης).
Κλείνοντας αναφέρθηκε σε διάφορους μύθους που λανθασμένα αιωρούνται για τα εμβόλια, με σημαντικότερο ότι προκαλούν αυτισμό.
Ο κ. Γεροδήμος τόνισε πόσος σημαντικός είναι ο οφθαλμολογικός έλεγχος, που πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που γεννιέται ένα βρέφος και να γίνεται συχνά στην προσχολική και σχολική ηλικία, υπογραμμίζοντας ότι η όραση είναι η σημαντικότερη αίσθηση του ανθρώπου.
Αναφέρθηκε στην εξέλιξη της όρασης από τη βρεφική στην παιδική ηλικία, σημειώνοντας ότι σε ένα παιδί 5 χρόνων η όραση είναι πολύ βελτιωμένη και ότι αυτή ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 χρόνων.
Είπε επίσης ότι η προστασία των ματιών μας με γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητη και μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 3 χρόνων για τα παιδιά, καθώς και ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί για να διαπιστώσουν αν τα παιδιά τους εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα που προμηνύουν οφθαλμολογικά προβλήματα.
Μίλησε για τις σοβαρότερες διαταραχές της όρασης στην παιδική ηλικία, που είναι η αμβλυωπία, ο στραβισμός και οι διαθλαστικές ανωμαλίας (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), που μπορούν να αντιμετωπιστούν ιατρικά εφόσον διαγνωσθούν εγκαίρως στην προσχολική ηλικία.
Τόνισε ιδιαίτερα ότι δεν πρέπει ποτέ να βιαζόμαστε και να χαρακτηρίζουμε ένα παιδί τεμπέλικο, απροσάρμοστο ή ανίκανο, διότι ένα παιδί δεν θα ζητήσει ποτέ βοήθεια για κάτι που θεωρεί ότι είναι φυσικό και ισχύει για όλους.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν με κινητά και τάμπλετ πάνω από 20 λεπτά συνεχώς, που μπορούν να παραταθούν για άλλο τόσο διάστημα με απαραίτητο 20λεπτο διάλειμμα.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η λύση είναι η πρόληψη που επιτυγχάνεται με ελέγχους συχνούς και σύμφωνα με τις συμβουλές των οφθαλμιάτρων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!