Ο υποψήφιος στο τοπικό της Διάβας Λευτέρης Δημάσης γνωστοποιεί μέσω της εφημερίδας “Τα Μετέωρα” την υποψηφιότητα του και τον κύριο λόγο που τον οδήγησε στην απόφασή του αυτή, που δεν είναι άλλος από τον μεγάλο, όπως τονίζει, κίνδυνο που ελλοχεύει για το πόσιμο νερό του χωριού, λόγω των λυμάτων του Οικισμού της Κορομηλιάς.
Αναφέρεται στο ιστορικό του θέματος και τονίζει ότι έχει παρέλθει πολύτιμος χρόνος και ότι πρέπει να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Η συνέντευξη
Κύριε Δημάση, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα είστε υποψήφιος στο τοπικό της Διάβας. Πώς το αποφασίσατε;
Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Διάβας και να ζητήσω την ψήφο των συγχωριανών μου, μια που είναι γνωστό σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια το χωριό μας έχει χάσει την ταυτότητά του. Ο νυν Πρόεδρος είναι εντελώς αδιάφορος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, δεν ζητάει τίποτα και φυσικά δεν παίρνει τίποτα. Και όχι μόνο δεν πήραμε, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: μας πήραν κιόλας! και για να γίνω κατανοητός, αναφέρομαι στην αγροτική οδοποιΐα, που σε μια νύχτα ένα ώριμο έργο 5-6 χιλιομέτρων βρέθηκε στο Καστράκι με πολιτική απόφαση του Δημάρχου, όπως ο ίδιος δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Η αντίδραση του Προέδρου μας μηδενική σαν να μη συνέβη τίποτα. Ο Πρόεδρος όμως πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι διορισμένος από τον Δήμαρχο, αλλά είναι εκλεγμένος από τον λαό της Διάβας, και αυτόν τον λαό πρέπει να υπηρετεί.
Ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Διάβα;
Το πιο σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια έχει όνομα: «Βοθρολύματα» του Συνοικισμού Κορομηλιάς. Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι πολύ έντονα και θα συνεχίσω, καθώς, όταν γίνεσαι μάρτυρας τέτοιου μεγέθους περιβαλλοντικού εγκλήματος (κακουργήματος), δεν έχεις δικαίωμα να σιωπάς, αλλά υποχρέωση να φωνάζεις όσο πιο δυνατά γίνεται «δώστε λύση τώρα».
Το θέμα έχει απασχολήσει και την εφημερίδα μας, θέλετε ωστόσο να μας αναφέρετε επιγραμματικά το ιστορικό;
Αρχές του 2015 σε λαϊκή συνέλευση με γεμάτη αίθουσα ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα λυθεί το πρόβλημα σύντομα – δεν λύθηκε ποτέ.
Τη διετία 2015-2016 έγιναν συχνές επισκέψεις στο γραφείο του Δημάρχου από τα μέλη της Επιτροπής. Πήραμε πάλι την υπόσχεση ότι μέχρι τέλους της θητείας θα λυθεί το πρόβλημα – δεν λύθηκε.
Ακολούθησε ομόφωνη απόφαση για σύνταξη μελέτης από τη ΔΕΥΑΚ για το αποχετευτικό Κορομηλιάς, που δεν έγινε πράξη ποτέ.
Μετά από αίτηση δική μου για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, λήφθηκε απόφαση ομόφωνη για τάχιστη λύση, αλλά δυστυχώς και πάλι έμεινε στα συρτάρια.
Η Περιφερειακή Ενότητα επίμονα ζητεί από τον Δήμο να ενημερωθεί αν υπάρχει άδεια διάθεσης λυμάτων, αλλά δεν ενημερώθηκε ποτέ, αφού δεν υπάρχει άδεια.
Στις 16/8/2016 έγινε αυτοψία από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δεξαμενές ήταν γεμάτες λύματα, και αυτά χωρίς καμία επεξεργασία κατηφορίζουν στις τόσο όμορφες βουνοπλαγιές.
Με θέμα τη μη σύννομη διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων του Οικισμού Κορομηλιάς έγινε ευρεία σύσκεψη στις 30/3/18 με την παρουσία κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη και όλων των συναρμόδιων προϊσταμένων της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και του κ. Δημάρχου Καλαμπάκας. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, πέρασαν από τότε 14 μήνες και δεν έγινε τίποτα, όλες μπήκανε στο χρονοντούλαπο της ιστορία.
Τελικά ποιο είναι το συμπέρασμα που βγάζετε από όλα αυτά και τι σκοπεύετε να κάνετε;
Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα όσον αφορά στον κ. Δήμαρχο ότι και μπορούσε και μπορεί να δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, αλλά αρνείται πεισματικά να το κάνει. Το γιατί δεν το ξέω, αν και πολύ θα ήθελα να μάθω. Αφήνοντας το χθες, ας πάμε στην επόμενη μέρα. Για μένα είναι όνειρο ζωής, στόχος ζωής, όπως θέλετε πείτε το, να δοθεί οριστική λύση, και με την ψήφο των συγχωριανών μου, θεσμικά πλέον, ως Πρόεδρος, να συνεχίσω πιο δυνατά τον αγώνα. Θέλω να απευθυνθώ στους συγχωριανούς μου μέσα από την εφημερίδα σας και να τους πω: Σας δίνω την υπόσχεση ότι όποιο και αν είναι το σχήμα του Τοπικού Συμβουλίου, όποιος κι αν είναι Δήμαρχος, και με τη συνεργασία των κατοίκων της Κορομηλιάς, θα διώξουμε τον εφιάλτη που στριφογυρίζει γύρω μας και απειλεί το νερό μας. Και τελειώνω με θερμή παράκληση προς τους συναρμόδιους προϊσταμένους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων: να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και να δοθεί οριστική λύση, για να πίνουμε άφοβα καθαρό νερό. Δώρο Θεού είναι το νερό και πρέπει να το προστατέψουμε, αλλά εμείς καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να το καταστρέψουμε. Είναι απίστευτο, αλλά δυστυχώς είναι αληθινό. Και για να προκάνουμε τυχόν πρόθυμους καχύποπτους, για όσα λέχθηκαν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν δημόσια έγγραφα.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 26/5/2019)
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!