Αναβίωσε και φέτος στη Θεόπετρα το βράδυ της Ανάστασης το παλαιό έθιμο του Φανού, κομμάτι τής πλούσιας παράδοσης του τόπου μας, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τους γεροντότερους του χωριού, το έθιμο τηρούνταν ακόμα και από τους παππούδες τους, ενώ παλαιότερα, το βράδυ τής Ανάστασης άναβαν κι άλλους Φανούς, όχι μόνο επάνω στον βράχο, αλλά και στους απέναντι λόφους και μάλιστα υπήρχε και μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους, για το ποιος θα φτιάξει τον μεγαλύτερο Φανό.
Άλλη μια μαρτυρία, όπως μας την έχει μεταφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Θεόπετρας Δημήτρης Παπακώστας, λέει ότι τον φανό τον έφτιαχναν έτοιμο πριν την Κυριακή των Βαΐων και όταν ερχόταν η μέρα αυτή (των Βαΐων) ανέβαιναν οι κοπέλες πάνω στην κορυφή τού βράχου, τραγουδώντας Πασχαλινά τραγούδια και στη συνέχεια χόρευαν γύρω-γύρω από τον Φανό. Αυτό συμβόλιζε ότι με τον ερχομό τής Άνοιξης πλησίαζε η μεγάλη γιορτή τού Πάσχα.
Η τοποθεσία που γίνεται σήμερα ο Φανός είναι στη νότια πλευρά τής κορυφής του βράχου της Θεόπετρας, και συγκεκριμένα πάνω από το ξωκκλήσι τού Αγίου Νικολάου. Από την αρχή τής Μεγάλης Εβδομάδας οι νέοι του χωριού ανεβαίνουν εκεί, μαζεύουν πουρνάρια και άλλα ξύλα και φτιάχνουν σε μεγάλο σχήμα θημωνιάς τον Φανό, του οποίου η βάση φθάνει τα τέσσερα μέτρα και το ύψος του τα πέντε μέτρα.
Ευχαριστούμε τον Σύλλογο της Θεόπετρας που και φέτος μας παραχώρησε το φωτογραφικό υλικό.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!