Φωτορεπορτάζ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Στις 20 Μαΐου η ορθόδοξη εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας.
Ένας από τους πολλούς ναούς που εόρτασαν ήταν και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Αύρας. το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά του όμορφου λόφου κοντά στο κοιμητήριο (άρα κοιμητηριακός ναός) του χωριού Αύρα Καλαμπάκας και είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας (Ρουσάνου) Μετεώρων.
Φαίνεται πως είχε εγκαταλειφθεί, διότι ήταν σε κακή κατάσταση και έτοιμο να καταρρεύσει. Τελευταία γίνονται από την Μονή Ρουσάνου εργασίες στήριξης και συντήρησης. Ήδη, όλο το κτήριο έχει συντηρηθεί και ανακαινιστεί. Χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν, άρα και κονδύλια, για να τελειώσει αυτό το κτήριο που ήταν κτισμένο με χώμα, και μέρος του χωμένο στο χώμα.
Η μοναχή Μαξίμη μού είχε αναφέρει πέρυσι ότι ο ναός είναι του 16ου αιώνα, ανήκε στην Μονή του Παντοκράτορα Μετεώρων, αλλά λόγω οικονομικών δυσχερειών της Μονής και για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, πουλήθηκε στην εύρωστη οικονομικά τότε Μονή Ρουσάνου.
Τα ίδια περίπου γράφει σε βιβλίο του και ο Τρ. Παπαζήσης. Επιπλέον, λέει ότι το Μετόχι αναφέρεται σε αναγραφή εξόδων του 15ο – 16ο αιώνα και το 1529/1530 σε άλλη αγοραπωλησία. Ο Πατριάρχης Ιερεμίας ο Β’ επικύρωσε τον Ιανουάριο του 1576 με σιγίλλιο την αγορά και κατοχή από την Μονή Ρουσάνου.
Τοιχογραφίες σώζονται στο νότιο τμήμα του ναού και σε καλή κατάσταση στο ιερό.
(Ο Τ. Παπαζήσης αναφέρει πως υπήρχαν δύο Ιερά, δηλαδή ότι ο ναός ήταν δισυπόστατος, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Αθανάσιο. Δεν ξέρω αν αληθεύει αυτό).
Χθες το απόγευμα τελέστηκε ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και σήμερα το πρωί ψάλθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία μετά θείου Κηρύγματος, σίτου και αρτοκλασίας. Συλλειτούργησαν ο π. Κωνσταντίνος Βάλλας και ο π. Ευάγγελος Γκιουζέλης. Στην πρόχειρα διαμορφωμένη μεγάλη αυλή πρόσχαρες μοναχές πρόσφεραν στους πολλούς πιστούς που παραβρέθηκαν καφέ, νερό και γλυκό. Η ΣΜΥ έχει προσφέρει για τις ανάγκες του ναού ένα κοντέινερ.
Στο υπέρθυρο του μονόχωρου αυτού ναού με τη σαμαρική κεραμοσκεπή υπάρχει η παρακάτω επιγραφή: “ιστορίθηι ο παρών Θείος και ιερώτατος ναός της Θείας και Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου Δια συνδρομής και δαπάνης Παναγιότου ιερέως και δια χειρός Μιχαήλ και [Ζήση Γ. Σαμαριναίων] εν έτει Αωξθ 1869 Μαΐου […]”. Το δεύτερο ονοματεπώνυμο συμπεραίνεται από επιγραφή στη μεγάλη εικόνα του Μιχαήλ – Γαβριήλ του Τέμπλου: “Δια χειρός των αυταδέλφων Μιχαήλ και Ζήση Γ: Σαμαριναίων) 1869 Μαρτίου 6”.
Λίγα λόγια για τον Άγιο Νικόλαο
Μεταξύ των 318 θεοφόρων Πατέρων που συνέταξαν τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως (Πιστεύω) ήταν και ο Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων της Λυκίας.
Παρόλο που ήταν ήρεμος και πράος, χαστούκισε τον αιρετικό Άρειο μπροστά στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Για την πράξη του αυτή φυλακίστηκε. Το βράδυ όμως παρουσιάστηκαν στο κελί του ο Χριστός και του έδωσε ένα Ευαγγέλιο και η Παναγία που του χάρισε επισκοπικό ωμοφόριο.
Το πρωί, αυτοί που τον επισκέφτηκαν τον βρήκαν λυτό και έχοντα τα δώρα. Όταν ο Αυτοκράτορας έμαθε τι συνέβη, διέταξε να τον αφήσουν αμέσως ελεύθερο.
Στον ναό του Αγίου Νικολάου Καλαμπάκας υπάρχει εικόνα -όχι σε καλή κατάσταση- με τα τρία αυτά πρόσωπα.
Ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας, είναι ο προστάτης των ναυτικών, χωρίς ο ίδιος να ήταν ναυτικός. Δεν υπάρχει νησί χωρίς εκκλησία του και πλοίο χωρίς το εικόνισμά του με το ακοίμητο καντήλι. Έκανε και κάνει πολλά θαύματα σε θάλασσα και ξηρά.
Στη Μητρόπολή μας, Σταγών και Μετεώρων, οι ναοί των χωριών που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο έρχονται δεύτεροι σε αριθμό μετά από τους ναούς της Παναγίας.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου. Μεγάλη η Χάρη Του!
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!