Στο φύλλο της Παρασκευής 17 Μαΐου 2019 η εφημερίδα “Τα Μετέωρα” έθεσε στους υποψηφίους Δημάρχους Μετεώρων Θοδωρή Αλέκο, Γιάννη Παπαμιχαήλ, Χρήστο Σινάνη και Γιώργο Χαντζιάρα* πέντε ερωτήματα για τα μείζονα θέματα του Δήμου μας και φιλοξένησε λίγες ημέρες πριν από την κάλπη τις απαντήσεις τους.
Αναδημοσιεύουμε την κοινή αυτή συνέντευξη.
Κυκλοφοριακό, Πράσινο και ποιότητα ζωής. Κεντρικοί δρόμοι και απόκεντρες γειτονιές. Τι πρέπει να γίνει;
ΑΛΕΚΟΣ: Επειδή η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν άγγιξε καθόλου την «καυτή πατάτα» του κυκλοφοριακού, εφόσον εκλεγώ Δήμαρχος, θα προκηρύξω ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για κατασκευή χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων, που θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης της Καλαμπάκας. Για το Πράσινο και την ποιότητα ζωής θα γίνει μελέτη πρασίνου, εμπλουτισμός και καλλωπισμός πρασίνου στα χωριά μας, δημιουργία δημοτικού φυτωρίου, δημοτικού λαχανόκηπου και Τμήματος Πρασίνου του Δήμου. Επίσης, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή δημοτικών τουαλετών στη λαϊκή αγορά και θα ανακατασκευάσουμε τις παιδικές χαρές.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Όταν προτεραιότητά σου είναι οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, στόχος σου γίνεται η αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε ολόκληρη την πόλη με τις γειτονιές της και την ύπαιθρο.Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν βλέπει την αναβάθμιση αυτή μονόπλευρα, αλλά σε πιο διευρυμένο επίπεδο με την αξιοποίηση των δημοτικών χώρων και εγκαταστάσεων μακριά από τη λογική κόστους-οφέλους, μιας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα αλλά ως κοινωνικό αγαθό. Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα… Χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου -κάτι που θα εξοικονομίσει χρήματα σε σχέση με τις αναθέσεις σε εργολάβους- και με τις κατάλληλες μελέτες μπορούν να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν οι χώροι πράσινου, οι παιδικές χαρές, τα πάρκα στην πόλη και τα χωριά κ.λπ. Αλλά και όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση του φωτισμού, η αποκατάσταση πεζοδρομίων κ.λπ. να γίνεται με το προσωπικό του δήμου, ενώ ταυτόχρονα σημαντική είναι η προστασία των ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση, με την προστασία των ποταμών, και των φυσικών ρεμάτων της περιοχής με περιορισμό της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης σε όλους τους παραπάνω τoμείς. Από κει και πέρα να γίνει ο απαραίτητος κτηριακός έλεγχος, προχωρώντας σε αντιπυρικό, αντισεισμικό σχεδιασμό στα σχολεία, στο πολιτιστικό κέντρο, στο αθλητικό κέντρο, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία και σε όλα τα κτήρια του δήμου, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η πρόσβαση να γίνεται με ασφάλεια, μιας και εκεί περνάνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους αρκετοί εργαζόμενοι αλλά και τα παιδιά μας, σε συνεννόηση με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και παλεύοντας ταυτόχρονα για το δικαίωμα του λαού στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στη δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στην παιδεία και την προσχολική αγωγή, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, για την δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην υγεία και στο Κέντρο Υγείας, για το δικαίωμα στη σύνταξη. Μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όλων των εργαζομένων, των παιδιών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών και των γυναικών, μόνο έτσι μπορούν να ζωντανέψουν ξανά οι γειτονιές και τα χωριά μας. Με αυτά τα κριτήρια για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες ρυθμίσεις και στο κυκλοφοριακό, όπου η μελέτη που θα γίνει πρέπει να έχει ως άξονα αναφοράς την καθημερινότητα των κατοίκων (ηχορύπανση, πεζοδρόμια, θέσεις πάρκινγκ κ.λπ.) και την εύκολη πρόσβαση στις δομές (σχολεία, λαϊκή αγορά, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.).
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Η Καλαμπάκα πρέπει και μπορεί να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, μια πόλη-πρότυπο. Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους της και στους επισκέπτες της. Πρέπει να αλλάξει πρόσωπο. Τα μη διευρυμένα πεζοδρόμια, οι παράνομες σταθμεύσεις αυτοκινήτων, οι στενές οδοί σε κάποια σημεία της πόλης, δημιουργούν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Μια σειρά από παρεμβάσεις θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στην κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης. Σε πολλά σημεία υπάρχει στενότητα πεζοδρομίων, που δυσχεραίνει την κίνηση και την ασφάλεια των πολιτών. Πρέπει να απελευθερωθούν, όσο είναι δυνατόν, τα πεζοδρόμια σε κάποια σημεία, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών και των επισκεπτών. Δεσμευόμαστε για τη σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης που θα αλλάξει την εικόνα της Καλαμπάκας, εξυπηρετώντας τους κατοίκους, τους καταστηματάρχες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους τουρίστες αρμονικά. Χρειάζεται: κατάλληλη μονοδρόμηση κάποιων οδών, διαγράμμιση χώρων στάθμευσης, διαπλάτυνση πεζοδρομίων – κατόπιν διαβούλευσης, δημιουργία χώρων στάθμευσης και χώρων στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων για επιβίβαση και αποβίβαση. Είναι κάποιες παρεμβάσεις που θα κάνουν την πόλη μας πιο φιλική, πιο ανθρώπινη, με εφαρμογή της πιο απλής συνταγής. Όποιος έχει ταξιδέψει το έχει δει. Καθαρή πόλη, καλυμμένοι και καθαροί κάδοι απορριμμάτων, εξυπηρέτηση των καταστημάτων και των επαγγελματιών, φιλικός φωτισμός των πλατειών και των δρόμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο την άμεση εξοικονόμηση πόρων, ποσβασιμότητα και ράμπες σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και ενημέρωσή τους για τα μεγάλα ζητήματα του δήμου, καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, φροντίδα για τη βέλτιστη καθαριότητα της πόλης. Αυτές είναι οι επιδιώξεις μας που θα προάγουν τη καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης.
ΣΙΝΑΝΗΣ: Κύριε Μπάκολα, όχι τι πρέπει να γίνει αλλά τι κάνουμε ήδη και τι θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αναφέρεστε γενικά στο ζήτημα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καλαμπάκας, το οποίο χρήζει προσεκτικής και συντονισμένης προσπάθειας. Εμείς, ως νυν δημοτική Αρχή και ως εκλογικός συνδυασμός, προχωρούμε με μεθοδευμένες και διαφοροποιημένες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αποσυμφόρηση του κέντρου (π.χ. η πόλη διαθέτει 11 δωρεάν χώρους στάθμευσης), στη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (π.χ. η αναδιαμόρφωση της Πλατείας Δημουλά) και στην αναβάθμιση των γειτονιών της πόλης μας (π.χ. η ανάπλαση του νέου σχεδίου πόλεως με ασφαλτόστρωση, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμό, κ.λπ.). Υπάρχουν δεκάδες παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη (ένα ακόμη παράδειγμα είναι η ανάπλαση της οδού Μετεώρων έμπροσθεν ΔΕΗ και ΟΑΕΔ). Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, για να καταστεί η πόλη μας πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη, όπως για παράδειγμα η δημιουργία χώρων στάθμευσης λεωφορείων και η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμου. Έχουμε λοιπόν ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2014, υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται συνεχώς ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με νέα έργα και στη νέα τετραετία. Όλες οι δράσεις μας για την πόλη της Καλαμπάκας περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα του συνδυασμού, το οποίο είναι διαθέσιμο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (www.sinanischristos.gr).
Απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα και Αδόμητη Ζώνη. Δύο θέματα που συζητήθηκαν ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Ποια είναι η θέση σας;
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» βλέπει το ζήτημα της «διαχείρισης» του χώρου των Μετεώρων απαλλαγμένο από τη λογική της εμπορευματοποίησης. Με τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα που θα ελέγχει και θα προστατεύει, που θα παίρνει υπόψη όλες τις παραμέτρους που θα προστατεύουν τον χώρο και δεν θα εμποδίζουν τον λαό στην ουσιαστική του επαφή με το φυσικό πλούτο και την πολιτιστική του κληρονομιά. Τέτοιου είδους ιδιοποιήσεις (μουσεία – βιβλιοθήκες – πάρκα – βράχοι – παραλίες – λίμνες κ.λπ.) οδηγούν τον λαό στην εξαθλίωση και στην απαξίωση της ποιότητας ζωής, αφού ο φυσικός πλούτος και το κέρδος που παράγεται μέσα από αυτόν περνά σε λίγα χέρια. Τα Μετέωρα είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε, εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε στην πορεία των αιώνων, μέσα από διάφορες γεωλογικές και κλιματικές αλλαγές. Είναι δημιούργημα της φύσης άρα με αυτή την έννοια δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία και εμπόρευμα κανενός. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη θρησκευτική του συνείδηση, όποια και αν είναι αυτή χωρίς μεθόδους επιβολής και εμπορικές συναλλαγές. Καλούμε τον λαό της Καλαμπάκας να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να έχει δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό, την ψυχαγωγία, την αναψυχή και τη διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής του κληρονομιάς ενάντια σε κάθε λογική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της περιοχής των Μετεώρων, γι’ αυτόν και τα παιδιά του.Όσο για την αδόμητη ζώνη, εμείς ζητάμε να αποδεσμευτεί η περιοχή και μόνο με πολεοδομικές παρεμβάσεις να αποδοθεί στους ιδιοκτήτες.
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Ο ιερός χώρος των Μετεώρων προστατεύεται ως μνημείο σύμφωνα με τη νομοθεσία, ούτως ώστε να μην αλλοιώνεται το τοπίο από τις επεμβάσεις. Η φύλαξη και ο σεβασμός αυτού του θρησκευτικού και πολιτιστικού αγαθού, ώστε να μην δημιουργούνται βλάβες, καταστροφές και αλλοιώσεις των ιερών βράχων στη μοναστική κοινότητα, πρέπει να είναι προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής. Πιστεύουμε ότι με συνεννόηση και καλή διάθεση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την περιοχή μας.
ΣΙΝΑΝΗΣ: Κύριε Μπακόλα, η θέση μας απορρέει από το τι σημαίνει για εμάς αυτό το μοναδικό Μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, που λέγεται Μετέωρα. Δεν αποτελεί μόνο στοιχείο της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας κληρονομιάς. Αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ευημερία και πρόοδος του τόπου μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτό το μοναδικό Μνημείο. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε κάθε ενέργεια που αναδεικνύει αυτό το σπάνιο και μοναδικό τουριστικό προϊόν, αλλά και κάθε ενέργεια που το προστατεύει, πάντα σε διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας.
ΑΛΕΚΟΣ: Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ιερών μονών και των δημοτών του Δήμου μας. Μακριά από εμάς ο διχασμός και οι αντιπαραθέσεις. Παράλληλα, είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών τουρισμο,ύ όπως η αναρρίχηση, η πεζοπορία και η ορειβασία, που προσφέρουν διασκέδαση στους επισκέπτες και συνεισφέρουν τα μέγιστα στο τουριστικό προϊόν του τόπου. Θα διεκδικήσουμε περιορισμό της αδόμητης ζώνης στα όρια του ιερού χώρου, για να απελευθερωθεί και να αποδοθεί η περιουσία των δημοτών μας ξανά σε αυτούς, οι οποίοι ζουν σε μια ιδιότυπη ομηρία.
Τουριστική ανάπτυξη στη νέα εποχή. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αναζητηθεί;
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Τα Μετέωρα από μόνα τους αποτελούν τον πιο ελκυστικό προορισμό. Όμως, ο επιβλητικός ορεινός όγκος με τα πεδινά τοπία σε πλήρη εναρμόνιση δημιουργούν μορφές τουρισμού οι οποίες μέχρι τώρα στην περιοχή μας είναι σχεδόν άγνωστες. Ο τόπος μας θα μπορούσε να μετατραπεί σε πόλο έλξης πολλών μορφών τουρισμού. Χρειάζονται: Ανάδειξη και δημιουργία χώρων κατάλληλων για αγροτουρισμό, δηλαδή χώρων που θα παρέχουν στον επισκέπτη μια πρωτόγνωρη εμπειρία και άμεση επαφή με παραγωγή και γευσιγνωσία τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, δίνοντας παράλληλα ώθηση στον πρωτογενή τομέα. Αναβάθμιση, προβολή, λειτουργία και επισκεψιμότητα ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και μουσείων της περιοχής. Τουριστικές διαδρομές με φυσιολατρικό ενδιαφέρον, με τη δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών. Αξιοποίηση και προβολή των δυνατοτήτων του ορεινού όγκου του Ασπροποτάμου, αναδεικνύοντας στους επισκέπτες τις δυνατότητες για δραστηριότητες και άθληση. Προβολή και ενίσχυση αθλητικών εκδηλώσεων σε περιοχές φυσικά που διαθέτουν κατάλληλες φυσικές ή τεχνητές εγκαταστάσεις. Ξενοδοχειακή υποδομή. Ανάπτυξη των προπονητικών κέντρων και δημιουργία νέων για την προσέλκυση αθλητών και διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Με την κατάλληλη προβολή, συμμετοχή σε εκθέσεις, διαφήμιση και εμπλουτισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα καταφέρουμε να σημειώσουμε τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή και να επιτευχθεί μεγαλύτερος αριθμός διανυκτερεύσεων.
ΣΙΝΑΝΗΣ: Ο τουρισμός στην περιοχή μας μπορεί να έχει μόνο μία κατεύθυνση, την τουριστική ανάπτυξη κάθε περιοχής του Δήμου Μετεώρων. Για πρώτη φορά στον Δήμο μας εφαρμόστηκε μία ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική. Και αυτό το πετύχαμε εμείς μέσα σε πέντε χρόνια. Διότι εμείς τολμάμε και διεκδικούμε τη δημιουργία τουριστικών υποδομών υψηλού επιπέδου που επιτρέπουν την ανάπτυξη κάθε μορφής τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο σε κάθε περιοχή του Δήμου μας. Παράλληλα, τολμάμε και εφαρμόζουμε μία ενιαία στρατηγική επικοινωνίας που προβάλλει τις τουριστικές περιοχές του Δήμου μας στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι. Τέλος, τολμάμε και θέτουμε έναν ακόμη παράγοντα για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, δηλαδή λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού. Διότι για εμάς, αυτό που έχει σημασία είναι να προάγουμε τον τουρισμό και ταυτόχρονα να προστατέψουμε το τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Με μία απλή ανάγνωση του Προγράμματός μας, ο κάθε πολίτης διαπιστώνει ότι ο Χρήστος Σινάνης έχει αναπτύξει μία ολοκληρωμένη και στοχευμένη τουριστική πολιτική που διοχετεύει το κύμα των τουριστών σε κάθε γωνιά του Δήμου μας.
ΑΛΕΚΟΣ: Στο πρόγραμμα μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη. Θέλω να τονίσω ότι είναι ανεπίτρεπτο να είναι κλειστό το σπήλαιο της Θεόπετρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για την επαναλειτουργία του. Επιπλέον, έχουμε στόχο την ανάδειξη και προώθηση του Όρους Τριγγία ως ιδανικού προορισμού για ορειβατικό σκι και σκι αντοχής. Επίσης, την ανάδειξη, αξιοποίηση και ανάπλαση μονοπατιών, όπως και την κατασκευή αποχωρητηρίων στον χώρο των Μετεώρων. Είμαστε υπέρ της αναβίωσης εθίμων και παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μετεώρων ως πόλου έλξης τουριστών. Τέλος, έχουμε στο πρόγραμμά μας την ανάπλαση και αξιοποίηση του λόφου του Προφήτη Ηλία καθώς και της περιοχής της Λίμνης Λογγά και του δάσους της Οξυάς.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Πολλές φορές επικρατεί σε συζητήσεις στην πόλη μας το ερώτημα «τι θα κάνουμε για τους τουρίστες;» Είναι σα να λέμε ότι το σπίτι μας το φτιάξαμε για τον επισκέπτη. Δηλαδή, φτιάχνεις ένα σπίτι όχι για τις δικές σου ανάγκες που είναι καθημερινές, αλλά κάνεις ένα σπίτι για κάποιον άλλο, που θα έλθει μία φορά ή όποτε έλθει. Μία πόλη όμορφη για τους κατοίκους της είναι όμορφη και για τους επισκέπτες της. Εμείς παλεύουμε να έχουμε μια πόλη με τα χωριά της που πρώτα απ’όλα θα τη γεύονται και θα τη χαίρονται οι κάτοικοι. Εάν αυτοί είναι ευχαριστημένοι, θα έλθουν και οι επισκέπτες. Τι βλέπουμε όμως να γίνετε σε τοπικό επίπεδο; Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνεται μια πόλη με υπέρμετρες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις χωρίς αντίστοιχης δυναμικότητας ενεργειακή, υδροδοτική, αποχετευτική, εσωτερική μεταφορική κάλυψη. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε συνεργασία με τους Tour-Operators προσφέρουν στους πελάτες ολοκληρωμένο πακέτο που πλήττει ανταγωνιστικά άλλες μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, όπως είναι τα καταστήματα λαϊκής τέχνης, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης και αναψυχής κ.λπ. Ενώ, ιδιαίτερες δυσκολίες παρουσιάζει ο ακριβής καθορισμός του αριθμού των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού, λόγω του υψηλού βαθμού της εποχιακού χαρακτήρα τουριστικής δραστηριότητας, της «μαύρης» εργασίας, της πολυμορφίας των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στον κλάδο κ.λπ. Ο τουρισμός είναι και δικαίωμα των εργαζομένων και όχι προνόμιο και αγαθό ορισμένων καλοπληρωμένων μεσαίων στρωμάτων. Αυτό το δικαίωμα γίνεται κοινή ανάγκη και για τους μικρούς ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων για δυο λόγους: α) Διότι ο δικός τους κύκλος εργασιών εξαρτάται κυρίως από την αγοραστική δύναμη του λαϊκού εισοδήματος (το ύψος του μισθού, της σύνταξης), β) Διότι η πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω δήμων και περιφερειών, μεταφράζεται σε χρηματοπιστωτικές, φορολογικές και άλλες επιμέρους ευκολίες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στον κλάδο, με αποτέλεσμα τα μικρομάγαζα και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να μην μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και να οδηγούνται μαθηματικά στο λουκέτο. Από αυτήν τη σκοπιά ως «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε, τασσόμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των όποιων κρατικών υποδομών που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό, όπως των μεταφορών, των λιμανιών, των αεροδρομίων, των νησιών, των ιαματικών πηγών, των παραλιών και των δασών. Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στην επιχειρηματική εκμετάλλευση, είτε αυτή γίνεται μέσω καπιταλιστών είτε μέσω φορέων της Τοπικής Διοίκησης. Παλεύουμε για να είναι ελεύθερη η είσοδος για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους ανθρώπους και ΑμΕΑ, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένες πλαζ, πάρκα αναψυχής, κατασκηνώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες, στις ιαματικές πηγές και τα λουτρά, με την κάλυψη των εξόδων από το κράτος και για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Εμείς υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην αναψυχή και στις διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση, της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές. Του δικαιώματος για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων. Του δικαιώματος για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες. Του δικαιώματος για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
Πολλά χωριά στον Δήμο μας, καθένα με τις ιδιαιτερότητές του. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και πώς μπορούν να λυθούν;
ΣΙΝΑΝΗΣ: Κύριε Μπακόλα, βρισκόμαστε ήδη στη φάση ανασυγκρότησης του ορεινού όγκου του Δήμου μας. Αρχικά εστιάζουμε στο επίπεδο των υποδομών και συγκεκριμένα σε υποδομές που βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων (ασφαλτοστρώσεις, αγωγοί ύδρευσης, δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων, ηλεκτροφωτισμός, αναπλάσεις παιδικών χαρών και πλατειών, κ.ο.κ), και σε υποδομές που διευκολύνουν την αγροτική, κτηνοτροφική αλλά και τουριστική δραστηριότητα (αγροτικοί δρόμοι, ασφαλτοστρώσεις, έργα άρδευσης, αναρριχητικό Κέντρο, περιπατητικά μονοπάτια, κ.λπ.). Παράλληλα στηρίζουμε και προωθούμε τις πολιτιστικές παραδόσεις κάθε χωριού. Μάλιστα ένα από επόμενα έργα μας είναι η καταγραφή των αξιοθέατων και μνημείων όλων των Κοινοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος «Δρόμοι Τοπικού Πολιτισμού». Και ας μην ξεχνάμε τις προσπάθειες που καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το προσωπικό του Δήμου που βρίσκεται καθημερινώς στα χωριά και προσπαθεί να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά.
ΑΛΕΚΟΣ: Τα χωριά του Δήμου μας αντιμετωπίζουν τα συνήθη καθημερινά προβλήματα, όπως καθαριότητα, λακκούβες, λαμπτήρες, αγροτική οδοποιία, κόψιμο χόρτων, καυσόξυλα για το χειμώνα, ύδρευση. Θα λυθούν με καθημερινή παρουσία της δημοτικής Αρχής, κατόπιν συνεννοήσεως και συνεργασίας με όλα τα νέα Τοπικά Συμβούλια της περιοχής.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Σχολεία κλείνουν, ανύπαρκτη συγκοινωνία, δύσκολη πρόσβαση σε γιατρό, η ανυπαρξία ΚΑΠΗ, η υποχρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, είναι λίγα από τα προβλήματα που δεν είναι ξεκομμένα από τη συνολικότερη κατάσταση. Όλες αυτές οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από προηγούμενες αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση, με περιφερειάρχες και δημάρχους να τα υλοποιούν χωρίς ίχνος αντίστασης, έφεραν τα χωριά στη σημερινή κατάσταση. Το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που ήταν η βάση των χωριών, με σκοπό τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους, έφερε συνειδητά την ερημοποίηση των χωριών και τη μετακίνηση των νέων στα κέντρα. Στον δρόμο που προτείνει το Κ.Κ.Ε, και που αποφάσισαν να περπατήσουν οι κάτοικοι των δήμων Πάτρας, Ικαρίας, Χαϊδαρίου, Καισαριανής και Πετρούπολης, εκλέγοντας κομμουνιστές δημάρχους, οι οποίοι με σχεδιασμό από ανάλογους κρατικούς φορείς, προγραμματίζουν, κατασκευάζουν και διαχειρίζονται έργα για την πόλη και τα χωριά σύμφωνα με τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Τα προβλήματα των χωριών του δήμου είναι πολλά και βασικά έχουν σχέση με την καθημερινότητα (λειψυδρία τους καλοκαιρινούς μήνες που τα χωριά μας κατακλύζονται από κόσμο, καθαριότητα, προσβασιμότητα, ιατρική βοήθεια, μη έγκαιρος προγραμματισμός ξύλευσης, κλπ.). Η επίλυση των προβλημάτων αυτών έχει να κάνει με τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του δήμου. Ο τρόπος αυτός πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι αποκεντρωτικός και ‘όχι συγκεντρωτικός. Θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός και σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων και ακραίων φαινομένων. Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Βασικοί μας συνεργάτες για τη διαχείριση της καθημερινότητας στα χωριά θα είναι οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, τα τοπικά συμβούλια και οι τοπικοί επαγγελματίες ανεξαρτήτων πεποιθήσεων.
Ο «Κλεισθένης» και η απλή αναλογική ίσως «προστάξουν» και στον Δήμο μας μετεκλογικές συνεργασίες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε από οποιαδήποτε θέση κι αν σας φέρουν οι εκλογείς ή αυτό θα γίνει με όρους και με ποιους;
ΑΛΕΚΟΣ: Ο Κλεισθένης με την απλή αναλογική προσφέρει τη δυνατότητα για μετεκλογικές συνεργασίες των Δημοτικών Συμβούλων, αφού τα προβλήματα του Δήμου είναι κοινά. Απαιτείται ένας Δήμαρχος δημοκρατικός, ενωτικός, δοτικός, που να μπορεί να συνθέτει, να συνεργάζεται με όλους και όχι να διχάζει. Εμείς με βάση τις αρχές μας, ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προϋποθέσεις και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους με μόνο σκοπό το ανώτερο καλό του τόπου μας.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεργάζεται και θα συνεργαστεί με όλους εκείνους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που πλήγονται από αυτή την πολιτική, με τα συνδικάτα και τις οργανώσεις τους, στο πλευρό τους και μαζί με αυτούς υποστηρίζοντας και παλεύοντας όλες τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα του λαού και δεν πρόκειται να συνεργαστεί, με άλλα λόγια να ξεπλύνει, να δώσει συγχωροχάρτι σε όσους είτε φανερά είτε καλυμένα, είτε ανεξάρτητα, είτε εξαρτημένα έχουν υπηρετήσει την πολιτική που ξεζουμίζει τους εργαζόμενους,που φορτώνει βάρη στις πλάτες τους, που τους ζητάει πάλι να πληρώσουν μέσα από τους Δήμους. Οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι και σαφείς και σε ευθεία αντιπαράθεση με ό,τι υπηρετεί η συντριπτική πλειονότητα των άλλων συνδυασμών. Αν την επομένη των εκλογών θελήσουν κάποιοι να συνταχθούν με τη διεκδίκηση των λαϊκών αιτημάτων και συμφερόντων, είναι καλοδεχούμενοι… Τονίζουμε όμως, ότι είναι καλοδεχούμενοι στην υπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και όχι στην οποιαδήποτε πολιτική συναλλαγή.
ΣΙΝΑΝΗΣ: Ξεκάθαρη στάση: Νίκη από την πρώτη Κυριακή. Ο νέος εκλογικός νόμος όντως προάγει μετεκλογικές συνεργασίες. Ελλοχεύει όμως και ο κίνδυνος των λεγόμενων «συμφωνιών κάτω από το τραπέζι», προεκλογικά και μετεκλογικά, που η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει πως οι συμφωνίες αυτές δεν είναι προς όφελος του πολίτη. Εμείς θέλουμε συνεργασία με τον λαό του Δήμου Μετεώρων. Και αυτή η θέση μας δεν πρέπει να θεωρεί ως εγωιστική. Απλά πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο οι δημότες να εκλέξουν μία αυτοδύναμη δημοτική Αρχή από την πρώτη Κυριακή, παρά να αφήσουν την τύχη της στο έλεος των συνεργασιών και συμφωνιών της δεύτερης Κυριακής που μόνο ακυβερνησία θα επιφέρει στον Δήμο μας. Εμείς ως συνδυασμός ζητούμε από τους δημότες να μας δώσουν αυτήν την τιμητική ψήφο να συνεχίσουμε το έργο μας.
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Ο νέος εκλογικός νόμος απαιτεί μετεκλογικές συνεργασίες και συναινέσεις. Είναι γενικά παραδεκτό ότι μέσα από τις συνεργασίες αίρονται τα εμπόδια, και οι σχέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου ακόμη και διαφορετικών παρατάξεων διευκολύνονται. Επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο, όταν συνεργάζονται άτομα και μάλιστα μέσα σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο, να γίνεται καλύτερη διαχείριση των δύσκολων θεμάτων. Στην τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλονται οι συναινέσεις και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων του Δήμου. Όταν ο συνδυασμός μας πετύχει την αυτοδυναμία, από τη θέση του Δημάρχου, ο στόχος μου θα είναι η αξιοποίηση όλων των συμβούλων που θα συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
————————-
(*) Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Χαντζιάρας μάς διευκρίνισε ότι οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από τον συνδυασμό.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 17 Μαΐου 2019.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!