Πολλοί ήταν οι πιστοί που συμμετείχαν και φέτος στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις στον οικισμό Βυτουμά της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας, επί τη μνήμη του Αγίου, προστάτη του χωριού.
Τον εσπερινό τέλεσαν ο εφημέριος του ναού π. Βασίλειος Γίτσας, ο εφηµέριος της Αγ. Παρασκευήςε π. Στέργιος Βάλλας και ο εφημέριος Αηδόνας π. Απόστολος Βαΐου.
Στον Εσπερινό παρέστησαν όπως πάντα και μοναχές της Ιεράς Μονής Βυτουµά.
Μετά από τον εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας τού θαυματουργού Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις, στους δρόμους του χωριού, την όποια με ευλάβεια και πίστη στον θαυματουργό άγιο κράτησαν όλοι οι πιστοί. Μετά την περιφορά της εικόνας και την επιστροφή της στον ναό τελέστηκε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας η αρτοκλασία.
Αύριο ανήμερα της εορτής (9 Μαΐου) θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει αρτοκλασία και παραδοσιακό φαγητό (γίδα με κριθαράκι), προσφορά των µελών τής Εκκλησιαστικής Επιτροπής.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Βουρλίτσης, ο Δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δήμου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας Αθανάσιος Σινάνης και οι σύμβουλοι της Δ.Κ. Καλαμπάκας Φώτης Καραθανάσης και Λεωνίδας Σακελλαρίδης.
Το απολυτίκιο του Αγίου
Ω Nικόλαε διττόν είληφας στέφος,
Όσιος οία και αθλητής Kυρίου.
Νίκην ἀληθῆ Νικόλαε παράσχου
Γερασίμῳ πλέξαντι τοὺς δέ σοι Οἴκους.
Γόνε Ἀσίας Ἑλλάδος κλέος
Πολλὰς ὑποστὰς Νικόλαε βασάνους,
Χαίρων ἀνῆλθες ἐν πόλῳ μάκαρ τάχος.
Ἀμφ’ ἐνάτη Νικόλαον ἑῷον γῆθεν ἄειραν.
Ο βίος του Αγίου
Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του Δούκα, γυμνάζοντας τους στρατιώτες του, στο να είναι γενναίοι και ατρόμητοι πολεμιστές, κυρίως όμως τους νουθετούσε και τους δίδασκε να πιστεύουν στον Θεό, να προσεύχονται, να μην αδικούν ποτέ κανέναν και να ζητούν από τον Χριστό να τους δίνει δύναμη για να πολεμούν τους εχθρούς.
Δεν ήταν όμως μόνο οι εξωτερικοί εχθροί που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, αλλά και οι διάφορες εξεγέρσεις που συνέβαιναν στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας. Σε μία τέτοια εξέγερση εστάλη ο Νικόλαος, από τον Αυτοκράτορα Λέοντα τον Ίσαυρο τον Εικονομάχο, για να επιβληθεί στους εξεγερθέντες και να επαναφέρει την ειρήνη και την ευστάθεια.
Στην επιχείρηση αυτή είδε να χύνεται άδικα ανθρώπινο αίμα και να χάνονται ψυχές. Φοβούμενος μήπως κι εκείνος χάσει την ζωή του μα κυρίως την ψυχή του, συνοδευόμενος από δώδεκα στρατιώτες του, αποσύρθηκαν στα Βούνενα της Θεσσαλίας όπου κατοικούσαν αρκετοί ασκητές κοντά στους οποίους έζησαν ασκητικά με νηστείες, αγρυπνίες και αδιάλειπτη προσευχή. Όταν οι Άβαροι κατέφθασαν στην Θεσσαλία σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή στο βάρβαρο πέρασμα τους, συνέλαβαν τον Νικόλαο και τους στρατιώτες του, τους οποίους κατέσφαξαν.
Τον Νικόλαο προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά δεν τα κατάφεραν. Αφού τον κατατρύπησαν με το ίδιο το κοντάρι του στη συνέχεια απέκοψαν την Τιμία Του Κεφαλή στις 9 Μαΐου του 720 μ.Χ και το νεανικό αίμα του πότισε άφθονα την Θεσσαλική γη. Στο σημείο της σφαγής εγκατέλειψαν οι Άβαροι το Σώμα του Αγίου, όπου μετά από πολλά χρόνια το βρήκε ακέραιο και ευωδιάζων κάποιος άρχοντας Ευφημιανός, ο οποίος γιατρεύθηκε από την ασθένεια της λέπρας που έπασχε και αφού το ενταφίασε, έκτισε εκεί Ναό στο όνομα του Οσιομάρτυρα.
Από τα δένδρα στα οποία δέθηκε και βασανίσθηκε ο Άγιος ρέει ένα κόκκινο υγρό το οποίο ονομάζεται «Αίμα». Το υγρό αυτό όταν χρησιμοποιείται με πίστη και εμπιστοσύνη στον Οσιομάρτυρα έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα σε πάσχοντες από δερματικές παθήσεις και κεφαλοπονία. Ο Αγιος Νικόλαος επιτέλεσε και επιτελεί Θαύματα και ευεργεσίες σε πάρα πολλούς πιστούς που τον επικαλέσθηκαν και τον επικαλούνται.
Στον Οικισμό του Βυτουμά υπάρχει Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις προς τιμή του και η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 & 9 Μαΐου με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!