Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Η Ορθόδοξη εκκλησία μας στις 29 Αυγούστου εορτάζει (αυστηρή νηστεία) την Αποτομή (κοπή) της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου. Ένας από τους ναούς που εόρτασαν ήταν και το ξωκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή, το ξωκκλήσι του Αϊ-Γιάννη της Κρύας Βρύσης που βρίσκεται τον Κόζιακα μεταξύ Κρύας Βρύσης και Διάβας. Κάποιες φορές φαίνεται και με τα μάτια από διάφορα σημεία της Καλαμπάκας.
Για το ξωκκλήσι αυτό και την περιοχή γύρω του μάλωναν παλαιότερα οι κάτοικοι της Κρύας Βρύσης με τους κατοίκους της Διάβας. Μάλιστα είχαν φτάσει το θέμα και στα δικαστήρια… Όπως μου είπαν την υπόθεση κέρδισαν οι κάτοικοι της Κρύας Βρύσης.
Ο φτωχικός και γραφικός ναός βρίσκεται σε μια καταπράσινη, άγρια φαινομενικά περιοχή, αλλά ένας αρκετά καλής κατάστασης χωματόδρομος που περνάει από όμορφο δάσος διαφόρων δέντρων, κυρίως βελανιδιών, αποζημιώνει τον επισκέπτη. Είναι κτισμένος σε ένα ξέφωτο, δίπλα από ένα πέτρινο γκρεμό. Το κτίριο του ναού δεν είναι στην καλύτερή του κατάσταση. Χρειάζεται συντήρηση και ανακαίνιση. Είναι κρίμα κάποια στιγμή να καταρρεύσει αυτός ο ναός που έχει μεγάλη ιστορία.
Ο Τριαντάφυλλος Παπαζήσης αναφέρει σε βιβλίο του πως ο ναός αποτελούσε το καθολικό διαλυμένης Μονής. Ο νέος εφημέριος της Κρύας Βρύσης παπα-Χρίστος, δήλωσε στην ομιλία του πως, όπως του είπε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων Αρχιμ. Ισίδωρος Τσιατάς της οποίας ο ναός είναι Μετόχι, πριν από 100 και πλέον χρόνια υπήρχαν σ’ αυτό το χώρο μοναχοί.
Κοντά στο ναό, υπάρχει μεγάλος μεταλλικός σταυρός στερεωμένος πάνω σε βράχους.
Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2019 τελέστηκε Εσπερινός και το πρωί της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2019 ψάλθηκε ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία Λειτουργία μετά σίτου και αρτοκλασίας.
Λίγοι ήταν οι πιστοί που παραβρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης και δεν ξέρω το λόγο της απουσίας παρόλο που πρόκειται για ένα καταπληκτικό μέρος. Δεν πιστεύω να ήταν η σκόνη του χωματόδρομου. Εγώ, τη λέω την αμαρτία μου, πρώτη φορά επισκέφτηκαν το «εξωτικό» αυτό ξωκκλήσι. Ίσως ξαναπάω, θα το ήθελα.
Τις θρησκευτικές ακολουθίες τέλεσε ο π. Χρίστος που κατάγεται από την Καλαμάτα και τον έφερε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.
Δε θα αναφερθώ στον Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Ιησού, τον Ηρώδη και τα υπόλοιπα που είναι γνωστά. Θα αναφέρω το τέλος αυτών των ανθρώπων. Ο Ηρώδης, μαζί με την Ηρωδιάδα, εξορίστηκαν το 37 μ.Χ. στη «Γαλλία» όπου πέθαναν άσημοι, χωρίς δύναμη και δόξα. Η Σαλώμη περνώντας έναν παγωμένο ποταμό γλίστρησε, έσπασε ο πάγος, έπεσε στο νερό και ένα κομμάτι πάγου της έκοψε το κεφάλι…
Αντικρύζοντας αυτό το ξωκκλήσι μου ήρθαν στο νού στίχοι από ποίημα:
¨Εις το βουνό ψηλά εκεί
Είναι εκκλησιά ερημική
Το σήμαντρό της δεν κτυπά
Δεν έχει ψάλτη ούτε παπά…»
Κάποιοι μετά επισκεφτήκαμε και το ξωκκλήσι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη θέση «Σιδέρη».