Ο Μάικ, ένας σκύλος βοηθός, έδωσε νέα προοπτική και ποιότητα ζωής σε μια οικογένεια από την Καλαμπάκα και στον 8χρονο γιο της τον Γιώργο . Το αγγελούδι τους που έδωσε τη δική του «μάχη» με τον καρκίνο, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο Γιώργος και ο Μάικ είναι αχώριστοι. Κάνουν τα πάντα μαζί. Πηγαίνουν μαζί στο σχολείο και στο Νοσοκομείο και σήμερα βρέθηκαν στον Βόλο για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την ένταξη στην εκπαίδευση», στο οποίο εκπαιδεύτηκαν 24 Έλληνες, Ρουμάνοι και Βούλγαροι.
Όπως ανέφερε η μητέρα του Γιώργου, Δέσποινα Αντάρη, η οικογένεια της έχει τον Μάικ στο σπίτι της δύο χρόνια, όσα δηλαδή και τα χρόνια που έπρεπε για να εκπαιδευτεί.
«Τον πήραμε από τον Οργανισμό Nina Service Dogs και είναι ο φίλος του Γιώργου. Η αλλαγή ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα…. Από τη στιγμή που πήγαμε στον οργανισμό για να μάθουμε ποιες είναι οι διαδικασίες για να πάρουμε τον σκύλο βοηθό».
Και οι γονείς όμως έπρεπε να εκπαιδευτούν τουλάχιστον για ένα μήνα πριν πάρουν τον σκύλο, καθώς θεωρούνται οι χειριστές του.
«Ο σκύλος έχει εκπαιδευτεί πάνω στα «θέλω» του Γιώργου και η συμπεριφορά του μικρού άλλαξε προς το καλύτερο από τη στιγμή της εκπαίδευσης. Από τη στιγμή που πήραμε τον Μάικ στο σπίτι, άλλαξαν πάρα πολύ τα πράγματα, όχι μόνο στον Γιώργο αλλά και σε εμάς» πρόσθεσε.
Ο Γιώργος και ο Μάικ έχουν γίνει αχώριστοι φίλοι, είναι μαζί όλη τη μέρα και κάνουν πάντα. «Πηγαίνουν για ασκήσεις μαζί, τον συνοδεύει στο σχολείο ενώ δεν μπορεί να μπει ακόμα ο σκύλος μέσα στην τάξη καθώς πρέπει να υπάρχει και ένας χειριστής. Επίσης τον συνοδεύει στο Ογκολογικό Νοσοκομείο» είπε η μητέρα του.
Όταν ο Γιώργος βρίσκεται στο γιατρό για τον επανέλεγχό του, ο Μάικ βρίσκεται μαζί του μέχρι την πόρτα στο Νοσοκομείο.
Ο σκύλος τον ακολουθεί και στη φυσικοθεραπεία. Για αυτό τον λόγο ο Μάικ φοράει το σαμάρι ισορροπίας προκειμένου να πιάνεται ο Γιώργος και μαζί να κάνουν βήματα. Μαζί του βρίσκεται επίσης στην εργοθεραπεία και στην λογοθεραπεία.
«Κανένας δεν πίστευε ότι ο Γιώργος θα έφτανε σε αυτό το σημείο και θα είχε τόσο καλή πορεία αλλά μας διέψευσε όλους. Ο Μάικ είναι μέλος της οικογένειάς μας και τον νιώθουμε σαν να είναι το δεύτερο παιδί μας» δήλωσε η κ. Αντάρη ενώ πρόσθεσε πως ο Γιώργος θέλει να αποκτήσει και αδερφάκια.
Ακόμη σημείωσε πως στην αρχή η προσαρμογή ήταν δύσκολη καθώς η οικογένεια δεν είχε ποτέ σκύλο ενώ η ίδια φοβόταν τους σκύλους. «Μας προβλημάτιζε το πως θα διαχειριστούμε το παιδί μαζί με τον σκύλο και το πως θα δεθούν, καθώς ο σκύλος δεν είχε μεγαλώσει μαζί του».
Στον Βόλο βρέθηκε σήμερα και η ιδρύτρια του Nina Service Dogs Έλενα Παλάγκα. Πρόκειται για τον μοναδικό πιστοποιημένο οργανισμό εκπαίδευσης σκύλων βοηθών στην Ελλάδα, ενώ μόνο με χορηγίες και δωρεές.
Στην Ελλάδα έχουν δοθεί τρεις σκύλοι βοηθοί ενώ εννιά είναι συνολικά οι σκύλοι στον οργανισμό. Κάποιοι από τους σκύλους κάνουν επισκέψεις και συνεδρίες σε ιδρύματα, με άτομα με αναπηρία ή ηλικιωμένους με άνοια. Οι τρεις σκύλοι εκπαιδεύτηκαν εξατομικευμένα και δόθηκαν σε οικογένειες.
Η Νίνα, ένας από τους σκύλους βοηθούς, συμμετέχουν στις συνεδρίες.
«Δουλεύουμε εξατομικευμένα για κάθε περίπτωση όπως όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τα κινητικά προβλήματα ενός παιδιού ή όταν συμμετέχει σε λογοθεραπείες» ανέφερε η κ. Έλενα Παλάγκα. Στα κέντρα αποκατάστασης συνήθως οι συνεδρίες γίνονται μία φορά την εβδομάδα.
Η πρόεδρος της ΜΚΟ «Αλλάζω εμένα…Αλλάζω τον κόσμο» που υλοποιεί το πρόγραμμα «Ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την ένταξη στην εκπαίδευση» Κατίνα Άννα Αχμάντ δήλωσε ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στο Erasmus+ Plus, Βασική Δράση 2. Υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «NART» από τη Βουλγαρία και τη «OFENSIVA TINERILOR» από τη Ρουμανία. Στόχος είναι να εκπαιδεύσει οργανώσεις νέων και γονέων, εκπαιδευτικούς για να οργανώσουν δράσεις για τα παιδιά με αναπηρίας.
Στο πλαίσιο της δράσης εκπαιδεύτηκαν 24 άτομα από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Aπό την πλευρά της η συντελεστής του προγράμματος Παναγιώτα Παπαθωμά δήλωσε πως στόχος είναι να αποκτήσουν όλοι μια ευρεία έννοια της προσβασιμότητας. «Όχι μόνο στα πεζοδρόμια και τους δρόμους αλλά και στην εκπαίδευση, στην καθημερινότητα» είπε.
Ο σκύλος -βοηθός Νίνα
Η εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Έφη Διανέλλου σημείωσε πως πρόκειται για το θεραπευτικό κομμάτι του προγράμματος που είναι το τρίτο μέρος της εκπαίδευσης, ενώ το πρώτο έγινε στη Ρουμανία και το δεύτερο στη Βουλγαρία. «Ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πως μπορούν τα σκυλιά να βοηθήσουν άτομα με αναπηρία αλλά και ανθρώπου που έχουν κατάθλιψη ή αλτσχάιμερ, μοναχικούς ηλικιωμένους».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης θεραπεία με άλογα στο Σέσκλο και επίσκεψη σε ηλιοτρόπια.