Ένα αρκουδάκι, μόλις 10 μηνών, πιάστηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου σε παράνομη παγίδα που είχε στηθεί μέσα σε αμπελώνα στον Κορυδαλλό (Καλαμπάκας) Τρικάλων. Το Δασαρχείο Καλαμπάκας ενημέρωσε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ενώ στη συνέχεια κάτοικος της περιοχής ενημέρωσε και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Οι δύο οργανώσεις κινητοποιήθηκαν άμεσα και έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να απεγκλωβίσουν το άτυχο ζώο.
Το θηλυκό αρκουδάκι βρισκόταν στον αμπελώνα μαζί με τη μητέρα του η οποία αδυνατώντας να το απελευθερώσει απομακρύνθηκε όταν αντιλήφθηκε ανθρώπινη παρουσία. Η επιτυχημένη επιχείρηση της μικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, έπειτα από λίγη ώρα κατάφερε να απεγκλωβίσει το ζώο. Το αρκουδάκι είχε πιαστεί από το πόδι από το δόκανο αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε!
Έπειτα από μία σύντομη επιχείρηση, η μικρή αρκούδα απελευθερώθηκε και απομακρύνθηκε γρήγορα προς το δάσος. Ελπίδα όλων είναι να επανενώθηκε με τη μητέρα της, η οποία πιθανότατα παρέμεινε στην περιοχή. Στην Αντωνία, όπως ονομάστηκε το αρκουδάκι, τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολάρο από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που θα παρακολουθεί έτσι το γεωγραφικό στίγμα του ζώου για διάστημα 1-2 ετών περίπου.
Η παγίδα φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί με στόχο κάποια αρκούδα που θα έκανε ζημιές στον αμπελώνα. Η τοποθέτησή της, όμως, αποτελεί μία κατάφορα παράνομη πράξη που θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή.
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού της αρκούδας στήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου λειτουργίας μικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014).
Τρίτη παγιδευμένη αρκούδα μέσα στο 2019
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το τρίτο περιστατικό παγίδευσης αρκούδας μέσα στο 2019 και τέταρτο συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια! Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ και το Δασαρχείο Καλαμπάκας υπενθυμίζουν ότι το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας αγροκτημάτων είναι οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις και συστήνουν ανεπιφύλακτα τη χρήση τους σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!