ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Παρέα με τον Νίκο και τον Μπάμπη ανηφορίσαμε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 για τον Κλεινό. Με τον Μπάμπη έχουμε κάνει παλαιότερα μερικά ωραία φωτορεπορτάζ τα οποία δημοσίευσαν στα «Μετέωρα».
Αφού περάσαμε πρώτα από την Ιερά Μονή Χρυσίνου να ανάψουμε κεράκι στην Παναγία, προχωρήσαμε προς το χωριό, έτσι χωρίς πρόγραμμα. Πίνοντας το… καφεδάκι έριξα την ιδέα, με την οποία συμφώνησαν αφμότεροι, να ανέβουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Στον Κλεινοβό έχω πάει πολλές φορές και έχω ανέβει σε όλες τις γύρω βουνοκορφές όλες τις εποχές. Στην Αγία Κυριακή, δυστυχώς, πρώτη φορά θα πήγαινα. Βλέποντας το ξωκκλήσι από μακριά μου ήρθε στο νου ο στίχος από ποίημα:
Εις το βουνό ψηλά εκεί
Είναι εκκλησιά ερημική
Το σήμαντρό της δεν κτυπά
Δεν έχει ψάλτη ούτε παπά…
(Ας με συγχωρήσει ο παπα-Γιώργης. Σήμερα –δυστυχώς- υπάρχουν χωριά χωρίς παπά).
Σε λίγο βρεθήκαμε στο πλακοστρωμένο και σε καλή κατάσταση μονοπάτι που αρχίζει από τον ασφάλτινο δρόμο και οδηγεί στο ξωκκλήσι. Μη φανταστείτε τίποτε μεγαλεία. Ένα ταπεινό μονόχωρο πέτρινο εκκλησάκι είναι κτισμένο σ’ ένα ισάδι μιας πλαγιάς κάτω από τον «Αμουτζέλο». Αφού προσκυνήσαμε κι ανάψαμε ένα κεράκι, βγήκαμε έξω να αγναντέψουμε τη γύρω φύση. Η θέα από εκεί είναι καταπληκτική και αυτή την εποχή με τα ωραία χρώματα των φύλλων την κάνει ειδυλλιακή.
Αριστερά μας στο βάθος, είδαμε τον Κόζιακα, απένταντι σε μια κατάφυτη πλαγιά το ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, κάτω το Κλεινοβίτικο ρέμα, μπροστά μας τον Κλεινό και πιο πίσω τον «Κορίτιανο» ή «Τσατσούλι» που ο αυχένας της «Μπάμπας» τον συνδέει με άλλες κορυφές της Ν. Πίνδου που τα ψηλότερα σημεία τους ήταν σκεπασμένα από ομίχλη.
Ο ουρανός ήταν μουντός, συννεφιασμένος και όχι κατάλληλος για άριστες φωτογραφίες. Καμία σχέση με μια άλλη φορά που με τον Μπάμπη επισκεφτήκαμε μια ηλιόλουστη μέρα το χιονισμένο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων.
Φωτογραφίες είχε δείξει τότε και η Χριστίνα Σούζη στο ΣΚΑΪ καιρός.
Η μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Κυριακής εορτάζεται στις 7 Ιουλίου.
Σημείωση 1: Καλό χωριό το Κλεινός, δεν λέω, αλλά καλύτερη η Κρανιά!
Σημείωση 2: Παλαιότερα ήθελα να γράψω και να δημοσιεύσω στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” την ιστορία κάθε χωριού του Δήμου Μετεώρων αλλά άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις, πολύ δύσκολο το εγχείρημα και απαιτούσε πολύ χρόνο. Ίδωμεν.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Αφού δεν έχει παπά, Γιάννη και Νίκο, βάλτε ράσο και πάρτε τα βουνά. Θα γλυτώσετε και από την μαγκούρα.