Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Ανεβαίνοντας πολλές φορές το μονοπάτι της Αγίας Τριάδας και βλέποντας, τελευταία, τα πανέμορφα φθινοπωρινά χρώματα των φύλλων των δέντρων, πριν τα σκεπάσει το χιόνι, κάτω και ανάμεσα από βράχους των Μετεώρων, είπα να φωτογραφίσω αυτές τις ειδυλλιακές εικόνες. Το εγχείρημα αυτό έγινε σε δυο φάσεις.
Η πρώτη απόπειρα φωτογράφισης που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου, άρχισε από τον «Πεζόδρομο Μετεώρων» (Αγιος Αντώνιος) και σταμάτησε λόγω κακής ορατότητας στο ρέμα κάτω από τις «Πλάκες». Συντροφιά είχα την τετράποδη Σακίρα.
Στη δεύτερη φωτογράφιση (αρχές Δεκεμβρίου) που κι αυτή άρχισε από τον «Πεζόδρομο Μετεώρων», μα πιο πολύ από το ρέμα και πάνω, και τελείωσε στο βράχο πάνω στον οποίο είναι κτισμένο το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, είχε προστεθεί στη συντροφιά και ο Νίκος Κατοίκος. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο έντονα τα χρώματα.
«Πεζόδρομος Μετεώρων» λέγεται, έτσι τον βάφτισαν στη μελέτη κατασκευής του έργου, ο πολυτελής δρόμος με κυβόλιθους, παγκάκια και μεταλλικά φωτιστικά κάτω από μεγάλους βράχους των Μετεώρων που έγινε στην πρώτη θητεία του Δημάρχου Καλαμπάκας Βύρωνα Μπουτίνα. Ξεκινάει από το Σοπωτό και σταματάει στην πλατεία των Αγίων Αντωνίου και Νικολάου. Μέχρι εκεί έφτασαν τα λεφτά. Κι από τότε δεν συνέχισε προς το Καστράκι…
Μονοπάτι Αγίας Τριάδας είναι αυτό που αρχίζει από τα τελευταία σπίτια του Σοπωτού (Καλαμπάκας) και καταλήγει στο βράχο της Αγίας Τριάδας. Για να το περπατήσει κανείς (άνοδος) χρειάζεται περίπου 50 λεπτά της ώρας. Είναι το μοναδικό μονοπάτι της Καλαμπάκας, μιας πόλης που θέλει να λέγεται τουριστική. Τρομάρα μας! Ντροπή σε όλους μας μα πιο πολύ σε όσους κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο. Ευτυχώς που ο Σάκης Σινάνης (ο πρόεδρος) τοποθέτησε 3-4 πινακίδες για να το βρίσκουν πιο εύκολα οι εκατοντάδες τουρίστες που το περπατούν και να μην χάνονται φέρνοντας γύρω-γύρω σαν τα βούρλα πρόβατα με τους χάρτες στα χέρια…
Μη φανταστεί κανείς πως είναι τέλειο. Στην αρχή είναι χωμάτινο. Μετά αρχίζει καλντερίμι πλάτους 120 εκατοστών (περίπου) από ποταμίσιες πέτρες που μεταφέρθηκαν με ζώα στον τόπο κατασκευής του. Το κατασκεύασε το Δασαρχείο Καλαμπάκας (επί Δημαρχίας Γίδα ή Καχριμανίδη). Ένα μικρό τμήμα του στο ψηλότερο σημείο έγινε αργότερα. Σε αρκετά σημεία έχει καταστραφεί και χρειάζεται συντήρηση. Υπάρχει κανείς… ενδιαφερόμενος; Τι ζητάω τώρα!
Πάνω από τη θέση «Πλάκες» υπάρχει διακλάδωση. Αριστερά οδηγεί προς Τζέρτση και Βλαχάβα. Μάλλον οδηγούσε… σε κάποια σημεία υπάρχουν τμήματα καλντεριμιού από μεγάλες ρεματίσιες πέτρες. Δεξιά και ανηφορικά συνεχίζει για λίγο ακόμη το καλντερίμι. Μετά, το μονοπάτι γίνεται χωμάτινο και σε κάποια σημεία χαντάκι. Κάπου-κάπου υπάρχουν μικρά τμήματα από παλαιό καλντερίμι. Αυτό σημαίνει πως οι παππούδες μας έκαναν έργα εκείνες τις εποχές.
Ο Νίκος μου έδειξε φύλλα του φυτού «Βήχιον». Μοιάζουν με φύλλα κισσού και το φυτό είναι αντιβηχικό. Το αναφέρει και ο Ιπποκράτης.
Περισσότερα στις φωτογραφίες.