Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Στις 7 Ιανουαρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιωάννου του Προδρόμου, του Βαπτιστού του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό. Είναι η σύναξη Ιωάννου του Προδρόμου ο οποίος είναι ο τελευταίος προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης. Φορούσε ένα χιτώνα ως τα γόνατα, χωρίς μανίκια, φτιαγμένο από καμηλότριχα. Έτσι ντύνονταν οι δούλοι. Τα μαλλιά του ήταν μακριά και άγρια. Έζησε για 15 χρόνια μακριά από την οικογένειά του ως ερημίτης στην έρημο. Φώναζε: Μετανοείτε! Δίδασκε στις πόλεις και τα χωριά, βάφτιζε. Δεν δίσταζε να μαλώνει στα κηρύγματά του και τους δυνατούς, ακόμη και τον Ηρώδη οποίος συζούσε παράνομα με τη γυναίκα του αδελφού του Ηρωδιάδα. Είναι γνωστά τα υπόλοιπα, με την πονηριά της Ηρωδιάδας, το χορό της κόρης της Σαλώμης και τον αποκεφαλισμό του Ιωάννου του Προδρόμου.
Σαν τον αυγερινό, ο Ιωάννης, ήρθε την ώρα της χαραυγής, πριν από το άστρο του φωτός, τον Λαμπηδόνο Χριστό. Και σαν τον αποσπερίτη, έφυγε πριν έρθει η νύχτα της, λίγο πριν από τη μοιραία νύχτα της Γεσθημανής. Κι ο Θεάνθρωπος (ο Ιησούς) έκλαψε πικρά όταν έμαθε για το θάνατο του Ιωάννη. Η αγία κάρα του Ιωάννη του Προδρόμου, αναφέρουν κάποιοι συναξαριστές, βρέθηκε θαμμένη στους κήπους του Ηρώδη. Ποιο ήταν το τέλος των δολοφόνων; Ο Ηρώδης εξορίστηκε το 37 μ.Χ. μαζί με την Ηρωδιάδα στο Λούγδουνο της Γαλλίας. Η Σαλώμη περνώντας από ένα παγωμένο ποτάμι γλίστρησε έσπασε τον πάγο και την ώρα που βυθίζονταν στο νερό ένα κομμάτι πάγου της έκοψε το λαιμό.
Ο δισυπόστατος βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (αριστερόκλιτος και Αγίου Χαραλάμπους δεξιό κλίτος) είναι άγνωστο πότε κτίστηκε και αν αυτός είναι ο πρώτος ναός. Ο Ν. Γιαννόπουλος θεωρεί το ναό προγενέστερο του 1078. Σίγουρο είναι πως ο ναός (και η βρύση) αναφέρεται στο χρυσόβουλο του 1336 του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Γ’ του Παλαιολόγου. Στο πρακτικό αναγραφής (Διάγνωσις) των ορίων, δικαίων και κτημάτων της Επισκοπής Σταγών, Απρίλιος 1163 αναφέρεται: «… το όπισθεν του αυτού λουετρού αυλοτόπιον το ον πλησίον της βρύσης της εξερχομένης από του ναού του Τιμίου Προδρόμου…». Αντίγραφα του πρακτικού υπάρχουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη Παρισίων και στο αρχείο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων.
Πίσω από το ιερό του ναού υπάρχουν δυο κρουνοί βρύσης με αρκετό νερό. Πάνω από τη βρύση υπάρχει εντοιχισμένη ρωμαϊκή κεφαλαιογράμματη επιγραφή που αναφέρεται σε ρωμαίους αυτοκράτορες.
Μόνο στο ιερό του ναού υπάρχουν (άφησαν) παλαιές αγιογραφίες που είναι φθαρμένες. Στον υπόλοιπο ναό οι αγιογραφίες είναι της τελευταίας εικοσαετίας. Τις παλαιές τις κατέστρεψαν. Δε μας αρέσουν τα παλιά, θέλουμε καινούργια στη θέση των παλιών.
Χθες το βράδυ παραμονή της εορτής, τελέστηκε Εσπερινός μετά αρτοκλασίας. Χοροστάτησαν οι εφημέριοι του Ιερού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος, στον οποίο ανήκει το παρεκκλήσι, π. Ευάγγελος Γκιουζέλης και π. Δημήτριος Τσολακίδης καθώς και ο εφημέριος του ναού της Παναγίας π. Ελευθέριος Κουκουράβας.
Σήμερα το πρωί, ημέρα της εορτής, τελέστηκε όρθρος και Θεία Λειτουργία.