Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι ότι διαθέτει πλούσια και πολυποίκιλα τουριστικά αξιοθέατα, περιοχές με μοναδικό φυσικό κάλλος και αξιόλογα μνημεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει ένα τουριστικό ρεύμα που στο επίκεντρο θα εντάξει τις αρχαιολογικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές διαδρομές.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ορισμένα βήματα και «ξεπήδησαν» πρωτοβουλίες με περιπατητικό ενδιαφέρον, εντούτοις ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχουν στη χώρα μας ολοκληρωμένες προτάσεις που θα μπορέσουν να συγκινήσουν σε μεγάλη κλίμακα τουρίστες από το εξωτερικό.
Είναι αλήθεια πάντως πως ο τουρισμός με επίκεντρο τον περίπατο και τις σχεδιασμένες διαδρομές αποτελεί ένα από τα βασικότερα σύγχρονα μοντέλα εναλλακτικού τουρισμού σε όλη την Ευρώπη, καθώς εντοπίζεται η τάση από τουρίστες της Ευρώπης οι οποίοι δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ για να κάνουν διακοπές σε προορισμούς που προσφέρουν δυνατότητες πεζοπορικού τουρισμού.
Camino de Santiago
Μια από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς περιπατητικές διαδρομές στην Ευρώπη είναι το Camino de Santiago (ο δρόμος του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου). Εκατομμύρια περιπατητές κάθε χρόνο διασχίζουν μια διαδρομή 800 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη St. Jean Pied de Port, στη νότια Γαλλία πάνω από τα Πυρηναία και καταλήγει στον καθεδρικό ναό στην πόλη Santiago de Compostela, στη βορειο-δυτική Ισπανία.
Θα μπορούσε λοιπόν μια τέτοια ιδέα να μεταφερθεί, να προσαρμοστεί και να υλοποιηθεί στη χώρα μας και να έχει επίκεντρο την Θεσσαλία;
Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο είναι ένα εγχείρημα που προϋποθέτει δύσκολες και πολυδιάστατες αποφάσεις, σχεδιασμούς και χρηματοδοτήσεις, αλλά και συνολικές υπερβάσεις.
Όμως είναι αλήθεια ότι δύο από τις σημαντικότερες τοποθεσίες στη χώρα μας με υψηλό θρησκευτικό συμβολισμό έχουν τελευταία μπει στο «στόχαστρο» της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, με προσανατολισμό την δημιουργία ενός περιπατητικού μονοπατιού που θα συνδέει τα Μετέωρα με το Άγιο Όρος.
Ο Κώστας Αγοραστός μίλησε στη «LarissaPress.gr» για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, τις δυνατότητες υλοποίησης, τους στόχους, αλλά και τις προϋποθέσεις.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, η βασική ιδέα ξεκίνησε, όταν ο ίδιος μελέτησε και ενημερώθηκε για το τι ακριβώς συμβαίνει με το περιπατητικό μονοπάτι του Camino de Santiago που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να επισημάνει πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που διατρέχει πολλές δυσκολίες, σημειώνοντας όμως ότι «ο θησαυρός που διαθέτουμε στα Μετέωρα και το Άγιο Όρος απαιτεί τόλμη και υπερβάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού στη περιοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό εδώ και κάποιο καιρό έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αποστόλη Τζιτζικώστα, για την δρομολόγηση μιας σειράς βημάτων ώστε να ωριμάσει ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ που θα συνδέει τουριστικά τις δύο περιοχές.
Με βάση τους σκεπτικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένα τέτοιο μονοπάτι μπορεί να εντάξει όλα τα αξιοθέατα και τα μνημεία που βρίσκονται στην συγκεκριμένη πορεία, αλλά και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για συγκεκριμένους σταθμούς κατά την διάρκεια της διαδρομής προσφέροντας όλες τις απαραίτητες ανέσεις στους περιπατητές.
«Αυτό που λείπει στην Ελλάδα και ειδικά στον τουρισμό είναι η δημιουργία διαδρομών, καθώς βλέπουμε πως ο παγκόσμιος τουριστικός χάρτης βασίζεται στις διαδρομές. Διαδρομές που συνδυάζουν και καλύπτουν ιστορικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές, αρχαιολογικές, αλλά και φυσιολατρικές ανάγκες. Η συγκεκριμένη ιδέα περιλαμβάνει αυτές τις συνδυαστικές διαδρομές, εμπλέκοντας δύο σημαντικές Περιφέρειες με εξαιρετικό ενδιαφέρον» είπε ο κ. Αγοραστός.
Όπως τόνισε ένα τέτοιο μονοπάτι μπορεί να αποτελέσει μια σταθερή πηγή εισερχόμενου τουρισμού καθώς τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος, είναι δυο τοποθεσίες με παγκόσμια αναγνώριση που προσελκύουν κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό τουριστών από κάθε γωνιά του κόσμου.
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του περιπατητικού τουρισμού, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, είναι ότι μπορεί να βοηθήσει να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, καθώς οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού με αυτά τα χαρακτηριστικά πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο.
Παράλληλα σημείωσε πως σημαντικό στοιχείο είναι να προχωρήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη που να μπορεί να αξιολογήσει και να αποτυπώσει ένα τόσο σημαντικό έργο που θα συνδέει τα Μετέωρα με το Άγιο Όρος, ώστε να βρεθούν έπειτα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!