Το θέμα των αδέσποτων στην Καλαμπάκα εδώ και χρόνια έχει εξελιχθεί σε σίριαλ με πρωταγωνιστές όλους αυτούς που κατά καιρούς ενδιαφέρονται για την τύχη των ζώων αυτών και απλούς κομπάρσους τα άτυχα ζωντανά.
Βέβαια, το θέμα των αδέσποτων ζώων δεν είναι μια απλή συμφωνία, από την οποία κάποιος μπορεί να βγει κερδισμένος και κάποιος χαμένος, αλλά είναι σοβαρό και χρειάζεται λύση.
«Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα από τον άνθρωπο.
Στον Δήμο Μετεώρων δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, αφού πολλοί συμπολίτες μας (;) επέλεξαν να τα εγκαταλείψουν στον δρόμο, ή να μην προβαίνουν σε στειρώσεις και να εγκαταλείπουν τα μικρά τους που προκύπτουν.
Στο πρόγραμμα της παρούσας Δημοτικής Αρχής περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, στο οποίο στην προεκλογική του εκστρατεία ο Δήμαρχος Θοδωρής Αλέκος έδωσε μεγάλη βαρύτητα.
Ο Δήμος υποχρεούται να μεριμνήσει για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Εδώ και καιρό ο Δήμος Μετεώρων προσπαθούσε να βρει χώρο για να φιλοξενήσει τα αδέσποτα ζώα της περιοχής μας και ενώ το θέμα αυτό πέρασε από πολλές συμπληγάδες δεν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται.
Πριν από περίπου ένα μήνα εντελώς τυχαία μάθαμε ότι αδέσποτα του Δήμου Μετεώρων φιλοξενούνται σε χώρο του κ. Θεόδωρου Ζαλαβρά. Ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη να επισκεφθούμε τον χώρο για να τραβήξουμε κάποιες φωτογραφίες και μας δόθηκε η άδεια.
Είδαμε ότι υπάρχει ένας άνετος, καθαρός, ιδανικός χώρος, στον οποίο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν τα αδέσποτα του Δήμου Μετεώρων. Ο κ. Ζαλαβράς, λόγω του επαγγέλματός του (ασχολείται χρόνια με την εκπαίδευση σκύλων), θα μπορούσε να βοηθήσει, για να έχουν μια άνετη διαμονή τα αδέσποτα που θα φιλοξενηθούν.
Τότε που επισκεφθήκαμε εμείς τον χώρο φιλοξενούνταν γύρω στα δεκαπέντε σκυλιά. Μήπως τελικά ο χώρος αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Μετεώρων, για να φιλοξενηθούν όλα τα αδέσποτα και ο δήμος να λύσει μια και καλή το πρόβλημα αυτό;
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
(«Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα από τον άνθρωπο.) Συμφωνώ! Προφανώς, όμως ο Γκάντι δεν αναφερόταν στην διαχείριση των ζώων από τους ανθρωπους, αλλά στην συνύπαρξη των ανθρώπων με τα ζώα. Τί πιο φυσικό!! Διαφορετικά, σήμερα δεν θα υπήρχαν ελέφαντες στην Ινδία, γιατί οι πρόγονοί τους θα είχαν φυλακιστεί και στειρωθεί! Όπως δεν υπάρχουν γάτες και σκύλοι στην Ευρώπη. Διαφωνώ στο,ότι θα πρέπει να μαντρώνονται και να στειρώνονται τα ζώα για να καρπούνται κάποιοι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Διαφωνώ και με αυτους, που προμοταρουν αυτή την “καθώς πρεπει” ευρωπαική νοοτροπία. Καθώς και στο να πρέπει να ανήκουν σε κάποιον, ή κάπου, τα ζωα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο “άνθρωπος” πρέπει να ζει σε πόλεις όπου δεν υπάρχει χώρος για άλλα ζώα! Γι’ αυτό τον λόγο και οι επιδοτήσεις! Καμία σχέση με την φιλοσοφία του Γκάντι! Ευχαριστώ!