Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Η Κρανιά είναι ένα βλαχόφωνο χωριό του Ασπροποτάμου κτισμένο στα 1200 περίπου μέτρα σε μια κατάφυτη περιοχή και μία από τις πηγές του Ασπροποτάμου, το χωρίζει σε δυο τμήματα, δυο μαχαλάδες, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου.
Κάηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές σε ποσοστό 97-98%. Όμως κάποιοι «υπεύθυνοι» φρόντισαν να μη συμπεριληφθεί και η Κρανιά στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων.
Οι κάτοικοί της, που τα καλοκαίρια ξεπερνούν τις 2.500, είναι παραθεριστές που ζουν μόνιμα σε πόλεις της χώρας (οι περισσότεροι στα Τρίκαλα).
Οι Κρανιώτες γιόρταζαν τον Δεκαπενταύγουστο στο ναό (παλιά Μοναστήρι αντρικό) του Τιμίου Σταυρού. Πλήθος κόσμου συνέρρεε εκεί, ιδιαίτερα τη μέρα της γιορτής, για να τιμήσει την Παναγία. Αυτό γινόταν μέχρι πριν από 15 χρόνια. Μετά το σκηνικό άλλαξε και η γιορτή μεταφέρθηκε σε εκκλησία μέσα στο χωριό. Τελευταίος μόνιμος ιερέας που λειτούργησε στο ναό του Τιμίου Σταυρού (Μοναστήρι λέγεται αυτό που κατοικείται από μοναχούς ή μοναχές) ήταν ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και κατόπιν Επίσκοπος Ρεντίνης (Καρδίτσας) Σεραφείμ Καλογερόπουλος. Ιδέα αυτού ήταν να εορτάζεται η Παναγία μέσα στην Κρανιά. Δεν είναι της ώρας να αναφέρω το λόγο αυτής της αλλαγής. Εξάλλου τον έχω αναφέρει πολλές φορές.
Έτσι ο ναός του Τιμίου Σταυρού μένει αλειτούργητος τον Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα τότε, τη δεύτερη μέρα της Παναγίας τελούνταν Θεία Λειτουργία στο ναό της Παναγίας στα Δολιανά.
Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, 14 Αυγούστου 2020, κορίτσια και γυναίκες της Κρανιάς στόλισαν, όπως κάθε χρόνο, τον επιτάφιο της Παναγίας με λουλούδια που έκοψαν από ανθόκηπους του χωριού. Αυτό έγινε μέσα στο ναό του Αγίου Δημητρίου. Το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός, τα εγκώμια της Παναγίας και η αρτοκλασία από τον π. Γεώργιο, χωρίς ωστόσο να γίνει περιφορά εικόνας και επιταφίου. Δυστυχώς δεν παραβρέθηκα στον Εσπερινό.
Το πρωί του Σαββάτου ψάλθηκε ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον π. Χρίστο Σοφιανό, Μεσσήνιο εφημέριο της Κρύας Βρύσης Καλαμπάκας, ο οποίος στο Θείο Κήρυγμα ευχαρίστησε τους Κρανιώτες για τη συμμετοχή τους, την υποδοχή τους και το χωριό τους. Ήταν η πρώτη φορά που το επισκέφτηκε και έμεινε ενθουσιασμένος. Να θυμίσω πως η Κρανιά δεν έχει μόνιμο ιερέα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που κατοικείται και κάθε φορά λειτουργεί και άλλος.
Πλήθος κόσμου, όχι βέβαια όπως άλλες χρονιές, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία,άλλοι φορώντας μάσκα και άλλοι όχι. Δε θα ήταν υπερβολή να πω πως κοινώνησαν πάνω από 60 άτομα, πολλά από τα οποία παιδιά. Παραβρέθηκαν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος και ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, στο χώρο του Ηρώου της Κεντρικής Πλατείας, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων Κρανιωτών κατά την διάρκεια πολέμων, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρανιάς. Στεφάνια, από κλαδιά ελάτων, κατέθεσαν ο Βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Φανή Σμιξιώτη. Η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Κάποιοι το βράδυ του Σαββάτου συνέχισαν το έθιμο να ανάβουν φωτιές λαμβάνοντας βέβαια όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πυροπροστασίας.
Χρόνια Πολλά και του Χρόνου.