ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Στις 31 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ένας από τους ναούς που εόρτασε ήταν και αυτός του Τιμίου Σταυρού (παλαιά Μονή) που βρίσκεται στην Κρανιά Ασπροποτάμου (Καλαμπάκας). Η εορτή γίνεται εκεί, διότι βορειοδυτικά σε απόσταση 100 περίπου μέτρων υπήρχε η Μονή της αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, την οποία έκαψαν ολοσχερώς (επειδή το μεγαλύτερο τμήμα της ήταν ξύλινο) οι Γερμανοί το 1943.
Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων την παραμονή της εορτής τέλεσαν ολονυκτία.
Το βράδυ την Κυριακής 30 Αυγούστου 2020 προς Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος στο προαύλιο του ναού, ενώ ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέστηκαν στο εσωτερικό του ναού.
Τις Ιερές ακολουθίες τέλεσαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Σιαμάδων Αρχιμ. Μακάριος Ιακωβάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αύρας Αρχιμ. Δωρόθεος Τσεβελέκας, ο π. Νικόλαος Μπουρλής, ο π. Ιωάννης Ζώτος και άλλοι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Στο ψαλτήρι ήταν καλλίφωνες μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου.
Οι μοναχές είχαν φέρει για προσκύνηση τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.
Ιστορικά στοιχεία για τη Μονή της Αγίας Ζώνης
Το πότε κτίστηκε η Μονή της Τιμίας Ζώνης είναι άγνωστο. Ο Αλ. Χατζηγάκης αναφέρει ότι ο ναός κτίστηκε το «1770. Χαραγμένο στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης». Ο Π. Μυλωνάς αναφέρει πως «πιθανόν να χρονολογείται από το 1770, ενώ η προφορική παράδοση πιστεύει ότι υπήρχε ήδη από το 1630». Ο Ν. Βέης τονίζει: «Η εκκλησία του μονυδρίου τούτου έχει αξιολόγους τοιχογραφίας». Ο Ιωάν. Παπασωτηρίου γράφει: «Μεταξύ Κρανιάς και Δολιανών υπάρχει η Ιερά Μονή Δολιανών (Κοιμήσεως της Θεοτόκου)». Θα αναφέρεται στη Μονή Αγίας Ζώνης. Ο Σπύρος Ζήσης: «Στην Κρανιά υπάρχει μια θαυμάσιας αρχιτεκτονικής τέχνης παλιά εκκλησία της Θεοτόκου». Και αυτός θα αναφέρεται στη Μονή Αγίας Ζώνης. Ο Δημ. Καλούσιος σε σχετικό βιβλίο του αναφέρει πως οι ναοί είναι τρεις κατά χρονολογική σειρά: Αγίου Νικολάου (1700 περίπου), Αγίας Ζώνης, Τιμίου Σταυρού.
Παλαιοί κάτοικοι της Κρανιάς τη Μονή της Αγίας Ζώνης την ονόμαζαν «Παλαιό Μοναστήρι» σε σχέση με αυτό του Τιμίου Σταυρού που το έλεγαν «Νέο».
Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες Κρανιωτών αλλά και από επιτόπια, και μάλιστα πολλές φορές έρευνά μου, το Μοναστήρι της Τιμίας Ζώνης ήταν πέτρινο σε σχήμα «Π» με το άνοιγμα-είσοδο στην αυλή, νότια. Ήταν υπερυψωμένο με χαγιάτι, κελιά ξύλινα, ξύλινο πάτωμα (υπερυψωμένο) και ξύλινο μπαλκόνι μεγάλο.
Κατά την προφορική παράδοση ο ναός της Αγίας Ζώνης ήταν πολύ μικρός και ίσως κάτω από αυτόν να υπήρχε και άλλος ναός ίσως του Αγίου Νικολάου. Αυτό το θέμα δεν έχει διευκρινιστεί. Γι’ αυτό και κτίσανε τον ευρύχωρο ναό του Τιμίου Σταυρού. Πριν από λίγα χρόνια μοναχές έψαξαν τα ερείπια του μοναστηριού για να βρουν στοιχεία.