Στη λίστα με τους τριάντα δήμους της χώρας, στους οποίους δηλώθηκαν τα περισσότερα τετραγωνικά, κατά τη διαδικασία που άνοιξε η ΚΕΔΕ με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνεχίζει να λειτουργεί, βρίσκεται ο Δήμος Μετεώρων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» στον Δήμο Μετεώρων παρατηρήθηκε αύξηση κατά 233% στα τετραγωνικά, καθώς από 12.903 τ.μ. που ήταν δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, ανήλθαν στα 412.761 μέσω των διορθωτικών δηλώσεων, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 288.858 τ.μ.
Το ισχυρό κίνητρο που έχει ωθήσει περίπου 1,6 εκατ. ιδιοκτήτες να δηλώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους, είναι η διασφάλιση ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται και από τα πρόστιμα αλλά και από τις προσαυξήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο 200% ειδικά για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΕΔΕ μέσω της πλατφόρμας, χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες –εκ των οποίων οι τρεις ήταν οι μήνες της καραντίνας– για να αποκαλυφθούν περισσότερα από 36 εκατ. τ.μ.
Ιδιοκτήτες ακινήτων που εμφανίζονταν στους δήμους της χώρας ότι είχαν συνολική επιφάνεια 102 εκατ. τετραγωνικών… θυμήθηκαν ότι λείπουν χώροι και αύξησαν την αθροιστική επιφάνεια των ακινήτων τους στα 138 εκατ. τετραγωνικά ή κατά 35%.
Δεδομένου ότι η ελάχιστη επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται γύρω στο 1,3 ευρώ χωρίς το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται επί της αξίας του ακινήτου, η εκτίμηση για πρόσθετα ετήσια έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί και μετριοπαθής, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (30ή Σεπτεμβρίου).
Για τους δήμους, δύο είναι οι προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:
1. Να εντοπίσουν –μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες– σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν επιφάνειες στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο οι οποίες δεν δηλώνονται στον ΔΕΔΔΗΕ και κατ’ επέκταση στους δήμους. Πλέον, η διασταύρωση είναι πολύ εύκολη και γίνεται άμεσα, καθώς οι πλατφόρμες του ΔΕΔΔΗΕ και της ΑΑΔΕ (πλατφόρμα Ε9) είναι συνδεδεμένες σε πραγματικό χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταβολή που γίνεται στο Ε9, εμφανίζεται αυτόματα στην πλατφόρμα των δήμων.
2. Να προχωρήσουν στον έλεγχο και τον τελικό καταλογισμό των πρόσθετων δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Ηδη, έχουν μαζευτεί αναδρομικά 9 μηνών, ενώ όσο θα περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων των ιδιοκτητών, τόσο θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση. Για την επεξεργασία και τον έλεγχο των δηλώσεων που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα δύο εκατομμύρια, οι δήμοι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες καθώς σε χιλιάδες περιπτώσεις θα απαιτηθεί επικοινωνία ακόμη και με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επίσης, πρέπει να αποφασιστεί αν τα αναδρομικά θα αναζητηθούν εφάπαξ από τους ιδιοκτήτες με τον άμεσο καταλογισμό τους στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, ή αν θα γίνουν κάποιες ευκολίες πληρωμής.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!