Τα Μετέωρα βρέθηκαν στην επικαιρότητα εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών. Πριν από αυτό όμως (την περίοδο των προπερασμένων γιορτών), βρέθηκε στην Καλαμπάκα ο ταξιδευτής του κόσμου και blogger, Mirko, επισκέφτηκε τα Μετέωρα, εντυπωσιάστηκε από αυτά και αυτό αποτυπώθηκε και στα βίντεο που δημιούργησε.
Η δουλειά του είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες παρουσιάσεις των Μετεώρων, διότι ήρθε αρκετά προετοιμασμένος και ενημερωμένος και έμεινε τρεις ολόκληρες μέρες στην Καλαμπάκα, γεγονός που του επέτρεψε να επισκεφτεί και τα έξι μοναστήρια που λειτουργούν, καθώς και μερικά από τα εγκαταλελειμμένα (μία ημέρα δεν θα ήταν σε καμιά περίπτωση αρκετή).
Με καταγωγή από τη Βενεζουέλα, διαμονή στην Ισπανία και μητρική γλώσσα τα ισπανικά φυσικά, τα βίντεό του για τα Μετέωρα έγιναν δημοφιλή στους ισπανόφωνους, τόσο της Ιβηρικής όσο και της Λατινικής Αμερικής.
Μάλιστα είχε περάσει απ’ το Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών του Δήμου Μετεώρων (το οποίο συστήνει για την πληροφόρηση, ιδίως των ξένων επισκεπτών) για επιπλέον πληροφορίες πριν ξεκινήσει την επίσκεψή του στα Μετέωρα.
Είχε στείλει τότε βίντεο με τη δουλειά του στο Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών (infotourist) το οποίο και αναρτήθηκε στον λογαριασμό του infotourist σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Το πρώτο από τα τρία βίντεο που δημιούργησε, ξεκινάει με την βραδινή άφιξή του στην Καλαμπάκα και την ευχάριστη έκπληξη που ένιωσε βλέποντας πόσο όμορφο είναι το δωμάτιο του ξενώνα που έκλεισε – κάτι που όμως αποτελεί μάλλον κανόνα και όχι εξαίρεση, μιας και οι τουριστικές υποδομές στην Καλαμπάκα φημίζονται για την αρτιότητα και την επάρκεια τους.
Η περιήγησή του στα Μετέωρα άρχισε την επόμενη ημέρα, ένα κρύο, χειμωνιάτικο, πρωινό.
Επέλεξε την πεζοπορία και όχι κάποιο από τα λεωφορεία που επισκέπτονται τα μοναστήρια ή ταξί, αφού αφενός οι αποστάσεις είναι μικρές και αφετέρου ο τρόπος αυτός σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις τη φύση της περιοχής.
Το πρόγραμμα του της πρώτης ημέρας περιλάμβανε επισκέψεις στις Μονές Νικολάου Αναπαυσά, Ρουσάνου, Βαρλαάμ και Μεγάλου Μετεώρου.
Οι πληροφορίες που δίνει είναι επί το πλείστον σωστές (μόνο στο όνομα της Μονής Ρουσάνου μπερδεύεται), που σημαίνει ότι έκανε καλή προεργασία από πριν με την ιστορία των Μετεώρων.
Η δυσάρεστη έκπληξη τον περίμενε έξω από τη Μονή Μεγάλου Μετεώρου, το μοναστήρι ήταν κλειστό.
Το κάθε μοναστήρι, από τα έξι που λειτουργούν, είναι κλειστό κάποια μέρα της εβδομάδας και επειδή θα είναι κρίμα κάποιος να πάει από μακριά στα Μετέωρα και να βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια δυσάρεστη έκπληξη, το τηλέφωνο του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου είναι το 2432350245 & το 2432350246. Το infotourist στεγάζεται στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος Μετεώρων, στο κέντρο της Καλαμπάκας και εκεί μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για οποιαδήποτε πληροφορία έχει να κάνει με την περιοχή.
Πρωινή, χειμωνιάτικη Καλαμπάκα και οι Ι.Μ. Νικολάου Αναπαυσά, Ρουσάνου, Βαρλαάμ και Μεγάλου Μετεώρου
Η δεύτερη ημέρα διαμονής του Mirko στην Καλαμπάκα, ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψή του στις Μονές Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου. Αυτή τη φορά διάλεξε το μονοπάτι της Αγίας Τριάδας για να φτάσει ως εκεί, ένα εύκολο μονοπάτι, ένας περίπατος ουσιαστικά.
Αλλά και εδώ συνάντησε ένα απρόοπτο, άρχισε μια έντονη χιονόπτωση με ισχυρό, παγωμένο, αέρα που τον δυσκόλεψε στην ανάβασή του στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδας.
Ι.Μ. Αγίας Τριάδας-εν μέσω ισχυρής χιονόπτωσης-και Αγίου Στεφάνου
Η τρίτη μέρα του αφιερώθηκε σε κάτι πολύ ενδιαφέρον, που εντούτοις παραμελούν οι περισσότεροι επισκέπτες των Μετεώρων: εξερεύνηση και γνωριμία με τα εγκαταλελειμμένα μοναστήρια των Μετεώρων. Με μερικά από αυτά τουλάχιστον.
Ιστορικά υπήρξαν 24 μοναστήρια στα Μετέωρα (30 κατ’ άλλους, ανάλογα με το πώς οριοθετεί κάποιος τα Μετέωρα) και από αυτά λειτουργούν σήμερα τα 6. Από τα υπόλοιπα, μερικά έχουν αναστηλωθεί, είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργικά και άλλα κείτονται σε ερείπια.
Όμως για να τα δει κάποιος, πρέπει να βγει απ’ τον κεντρικό δρόμο.
Και αυτό έκανε ο Mirko την τρίτη μέρα, χαρίζοντάς μας το 3ο βίντεό του στην περιοχή, με ορισμένα εγκαταλελειμμένα μοναστήρια των Μετεώρων.
Ορισμένες από τις εγκαταλελειμμένες Μονές και ασκητήρια
Το 3ο και τελευταίο βίντεο, τελειώνει με μια μικρή παρουσίαση της πρωτεύουσας του νομού, της κοντινής πόλης των Τρικάλων και φυσικά, μιας και είναι περίοδος των Χριστούγεννων, του διάσημου πια, Μύλου των Ξωτικών.
Ως κατακλείδα κρατάμε αυτό που έγραψε ένας θεατής του βίντεο, ο Martín Villa, στο YouTube:
«Αυτό το βίντεο είναι εντυπωσιακό. Πολύ όμορφο. Κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για βίντεο τουριστικών προορισμών όπως το Παρίσι, η Φλωρεντία, το Ορλάντο στη Φλόριντα, η Ρώμη κ.λπ. Δεν είχα φανταστεί όμως ότι υπάρχουν μέρη πολύ πιο ενδιαφέροντα, όπως αυτά τα μοναστήρια και αυτή η θέα, τόσο εξωπραγματική…
Σου δίνουν κίνητρο να αποταμιεύσεις για να επισκεφτείς ένα μέρος σαν αυτό, έστω και αν είναι μια φορά στη ζωή σου…».
Για τον Δήμο Μετεώρων,
Γιώτας Ευθύμιος
Πολύ ωραία!
Μια παρατήρηση: στο βιβλίο «Ἅγια Μετέωρα: Οἱ οὐρανογείτονες βράχοι» (εκδ. Μίλητος, Αθήνα 2017) αναφέρονται με τ’ όνομά τους 41 «μονές, μονύδρια, κελλία, ἐρημητήρια ἢ ἀσκητήρια ποὺ ὑπῆρξαν κάποια στιγμὴ στὸ μετεωρίτικο μοναστικὸ σύμπλεγμα». Παρόμοιοι αριθμοί αναφέρονται και σε πολλά άλλα βιβλία. Αυτό με τα 24 μοναστήρια πρέπει να σταματήσει. Άλλωστε, 24 είναι τα γράμματα του —σημερινού— ελληνικού αλφαβήτου, κι όπου ακούγεται αυτός ο αριθμός για κάτι άλλο, συνήθως είναι ανυπόστατος. Και τα χωριά του Πηλίου, αν και γίνεται αναφορά σε 24, πάνω από 70 είναι!
Ουτε 45 ούτε 24.
Όταν θα γίνει σοβαρή αρχαιολογική έρευνα στους πύργους τότε θα δούμε ποσα ήταν και που υπήρχαν.
Μέχρι τότε ο καθένας μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του!
Σοβαρή έρευνα στο πεδίο έγινε πρόσφατα, με αφορμή το προεδρικό διάταγμα, αν και όχι εξαντλητική (χρησιμοποίησαν πάντως και drone). Τις μονές βέβαια τις γνωρίζουμε και από τις γραπτές πηγές. Βάσει αυτών μιλάω κυρίως…
Συμμετείχα στην έρευνα και γνωρίζω πολύ καλά το τι και το πως έγινε!
Άλλωστε είναι γνωστό το πόρισμα της τότε έρευνας.
Στα κείμενα, ο καθένας γράφει ότι θέλει όπως τον συμφέρει!
Όταν ερευνηθούν όλοι οι πύργοι με επιτόπιες αυτοψίες τότε θα μιλήσουμε σοβαρά!