Το Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων με την 63/2021 απόφαση ενέκρινε κατά πλειοψηφία (ο κ. Χαντζιάρας Γεώργιος δήλωσε παρών, λέγοντας ότι οι άστεγοι είναι αποτέλεσµα συγκεκριµένων πολιτικών) στην τελευταία συνεδρίασή του την υπογραφή της «Πρότυπης Χάρτας των δικαιωµάτων των Αστέγων» της FEANTSA, η οποία έχει ως εξής:
ΧΑΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ
Εµείς, το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Μετεώρων, λαµβάνοντας υπόψη την ελληνική και διεθνή νοµοθεσία, τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου και τις δηµοκρατικές και ανθρωπιστικές αρχές που τις διέπουν, διακηρύσσουµε ότι:
Ο σεβασµός και η προστασία των δικαιωµάτων όσων βιώνουν συνθήκες έλλειψης στέγης, και ιδιαιτέρως το δικαίωµά τους στη στέγη και την κατοικία, αποτελούν βασικό µέληµα του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Μετεώρων.
Συντονίζοντας τις προσπάθειές µας προς τον στόχο αυτόν και µέχρι την πλήρη επίτευξή του, δεσµευόµαστε να ενεργούµε ώστε να µην επιβαρύνονται επιπλέον οι δυσχερείς και απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν όσοι δεν διαθέτουν κατάλυµα.
Όπως και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, αντιµετωπίζουµε σοβαρές προκλήσεις στην επαρκή κάλυψη των αναγκών σε κοινωνική και οικονοµικά προσιτή κατοικία ή σε επείγοντα και µεταβατικά καταλύµατα.
Η ανεργία και η φτώχεια βαρύνουν ολοένα και περισσότερο ένα µέρος του πληθυσµού µας και η πίεση προς τους δηµοτικούς πόρους και υπηρεσίες αυξάνεται.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, θεωρούµε ευθύνη όλων, ατόµων, φορέων, επιχειρήσεων καθώς επίσης και των τοπικών αρχών, µεταξύ των οποίων και του ∆ηµοτικού µας Συµβουλίου, να ενεργούν µε τρόπο ώστε να βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των αστέγων και να µειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η έλλειψη της κατοικίας σε αυτούς.
Εκκινώντας από τα παραπάνω, επιβεβαιώνουµε την πεποίθησή µας ότι κάθε άτοµο που βιώνει συνθήκες έλλειψης στέγης πρέπει να απολαµβάνει τα ίδια δικαιώµατα µε κάθε κάτοικο αυτής της πόλης. Κάνεις δεν πρέπει να στερείται των δικαιωµάτων του µόνο και µόνο επειδή είναι άστεγος. Για το λόγο αυτό δεσµευόµαστε ιδιαιτέρως να εργαστούµε για την επίτευξη των ακόλουθων δικαιωµάτων:
Ι.Το δικαίωµα σε ασφαλή κατοικία, ώστε ο άστεγος να πάψει να είναι άστεγος. Οι υπηρεσίες που υποστηρίζουν την πρόσβαση σε κατάλληλες στεγαστικές λύσεις πρέπει να είναι προσβάσιµες σε όλους. Ως ∆ηµοτικό Συµβούλιο, θα εργαστούµε προς την κατεύθυνση αυτή, συνεργαζόµενοι µε άλλες αρµόδιες δηµόσιες αρχές για να υπάρξουν επαρκείς στεγαστικές επιλογές που να καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες.
II. Το δικαίωµα στην πρόσβαση σε άµεση αξιοπρεπή επείγουσα ή µεταβατική διαµονή, όπου η δυνατότητα να παρασχεθεί σταθερή στέγη δεν είναι άµεσα εφικτή. Σε συνεργασία µε όλες τις αρµόδιες δηµόσιες αρχές, επιδιώκουµε να διασφαλίσουµε επαρκή επείγουσα/µεταβατική διαµονή, ώστε να µην εξαναγκάζεται κανείς να κοιµάται στο δρόµο λόγω έλλειψης ανάλογων δοµών.
III. Το δικαίωµα να χρησιµοποιούν το δηµόσιο χώρο και να µετακινούνται ελεύθερα σε αυτόν, χωρίς περαιτέρω διακρίσεις σε βάρος τους σε σχέση µε τους υπόλοιπους πολίτες. Ενδεικτικά συµπεριλαµβάνονται η πρόσβαση σε πεζοδρόµια, δηµόσια πάρκα, µέσα µαζικής µεταφοράς και δηµόσια κτίρια, µε τους όρους που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Η δυνατότητα ανάπαυσης σε δηµόσιο χώρο θα πρέπει να ασκείται µε τους ίδιους όρους για όλους, χωρίς περαιτέρω περιορισµούς σε όσους είναι άστεγοι.
IV.Το δικαίωµα στην ίση µεταχείριση και αντιµετώπιση από το προσωπικό του ∆ήµου Μετεώρων αναφορικά µε τις παρεχόµενες από αυτό υπηρεσίες, χωρίς κάποια διάκριση σε όσους δεν έχουν κατάλυµα.
V.Το δικαίωµα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και την παροχή συναφών υπηρεσιών, κάτι για το οποίο συχνά οι άστεγοι βιώνουν επιπρόσθετες δυσχέρειες, µη όντες σε θέση να προσκοµίσουν ταχυδροµική διεύθυνση. ∆ηλώνουµε τη βούλησή µας να ενεργήσουµε για να παραχωρηθεί ταχυδροµική διεύθυνση ύστατης καταφυγής σε όσους ζουν στο δρόµο και αιτούνται αυτής της βοήθειας.
VI. Το δικαίωµα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες προσωπικής υγιεινήςτρεχούµενο νερό, λουτρό και τουαλέτες διασφαλίζοντας το επίπεδο εκείνο υγιεινής το οποίο διαφυλάσσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στις περιπτώσεις εκείνες που η πόλη αδυνατεί να παρέχει επαρκώς κατάλληλες υπηρεσίες διασύνδεσης µε επείγουσες/ µεταβατικές δοµές διαµονής.
VII. Το δικαίωµα να λαµβάνουν όλες τις υπηρεσίες επείγουσας µορφής µε ισότιµους όρους µε τον κάθε πολίτη, χωρίς διάκριση λόγω της στεγαστικής τους κατάστασης ή της εξωτερικής τους εµφάνισης.
VIII. Το δικαίωµα να ψηφίζουν, να συµπεριλαµβάνονται σε εκλογικούς καταλόγους και να λαµβάνουν τα έγγραφα που πιστοποιούν την ταυτότητά τους κατά τη διαδικασία των εκλογών, χωρίς διάκριση λόγω της στεγαστικής τους κατάστασης.
IX. Το δικαίωµα να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδοµένα και να ζητείται η συναίνεσή τους πριν αυτά µοιραστούν σε δηµόσιες ή άλλες υπηρεσίες. Όπως όλοι οι δηµότες, οι άστεγοι έχουν το δικαίωµα να ελέγχουν τη χρήση των προσωπικών τους στοιχείων και συγκεκριµένα το ιατρικό τους ιστορικό, τον ποινικό τους φάκελο, εάν έχουν, το καθεστώς στέγασης, την προσωπική τους ζωή και το οικογενειακό τους ιστορικό.
X. Το δικαίωµα στην ιδιωτικότητα το οποίο οφείλει να γίνεται σεβαστό και να προστατεύεται πλήρως σε σχέση µε όλες τις µορφές στέγασης, συµπεριλαµβανοµένων των κοινοτικών, τυπικών και άτυπων δοµών φιλοξενίας. Ως ∆ηµοτικό Συµβούλιο δεσµευόµαστε να εργαστούµε ώστε οι επείγουσες/ µεταβατικές δοµές να τηρούν και να σέβονται το δικαίωµα αυτό.
XI. Το δικαίωµα εξάσκησης κάθε έννοµης πρακτικής που στοχεύει στην επιβίωση. Έως ότου τέτοιου είδους πρακτικές δεν θα είναι απαραίτητες, αναγνωρίζουµε ότι, εφόσον δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ορισµένοι άνθρωποι ενδέχεται να αναζητούν βοήθεια από άλλους ανθρώπους µέσω επαιτείας ή τροφή από υπολείµµατα προκειµένου να επιβιώσουν. Οι πρακτικές αυτές δεν πρέπει να ποινικοποιούνται, να απαγορεύονται ή να περιορίζονται σε συγκεκριµένες περιοχές ή ζώνες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!