Με τον Ν.2193/94, η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, πρωτίστως όμως έχει οριστεί και τοποθετηθεί μέσα στη συλλογική μας μνήμη και την ιστορική μας συνείδηση, μέσα από τις διηγήσεις των παλαιοτέρων που γνώρισαν τον ξεριζωμό.
Στις 19 Μαΐου 1919 ξεκίνησε από το Τουρκικό κράτος η τελική φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και παράλληλα ξεκίνησε να γράφεται μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Την ημέρα αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής στους 353.000 νεκρούς που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα εγκλημάτων που δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους.
Ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Η ιστορική συνείδηση είναι ζωντανή μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να την κρατάμε ζωντανή, μαζί με την τιμή και την ευγνωμοσύνη προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Αν μέχρι σήμερα, πολιτικές σκοπιμότητες υπαγορεύουν τη μη αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα «πλην ελαχίστων» της γενοκτονίας αυτής, ο χρόνος πλέον και η γεωπολιτικές εξελίξεις επιτάσσουν την Παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο Ποντιακός ελληνισμός αποδεικνύει για άλλη μια φορά στην ιστορία όλων των λαών ότι, οι έλληνες όπου και αν βρίσκονται μεγαλουργούν. Όπως και εκείνοι άρχοντες στον τόπο τους, εκδιωγμένοι και κατατρεγμένοι, ήρθαν στη μητέρα πατρίδα και ξεκινώντας από το μηδέν κατόρθωσαν όχι μόνο να ορθοποδήσουν αλλά να γίνουν σπουδαίοι πολίτες βοηθώντας την οικονομία, τις τέχνες, τα γράμματα εμπλουτίζοντας το πολιτισμό της χώρας μας. Έλληνες που για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι μπορούν να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους.
Ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων
Θεόδωρος Γ. Αλέκος