Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γενικής Διεύθυνση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενημέρωσε με έγγραφο η ΔΕΥΑ Καλαμπάκας σχετικά με το πρόβλημα της ύδρευσης στο Μαυρέλι.
Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού, αναφορικά με το παρεχόμενο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης στην Τ.Κ. Μαυρελίου της Δ.Ε. Τυμφαίων του Δήμου Καλαμπάκας σας ενημερώνουμε:
Η ευρύτερη περιοχή της Τ.Κ Μαυρελίου αποτελείται από Γνευσιακά πετρώματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πηγές με ικανοποιητική ποσότητα νερού. Έως την δεκαετία του 1970 δεν υπήρχε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, δίκτυο ύδρευσης και ο οικισμός υδρευόταν από διάφορες πηγές εντός και εκτός του χωριού.
Το έτος 1977 κατασκευάστηκε μικρό φράγμα με χωρητικότητα 12.000 – 14.000 κυβικά μέτρα νερού και φορέα κατασκευής το Δασαρχείο Καλαμπάκας. Το νερό αυτού του φράγματος παρουσιάζει κατά περιόδους αυξημένες συγκεντρώσεις σε ιόντα Μαγγανίου και Σιδήρου, (τιμές μεγαλύτερες από τις παραμετρικές τιμές, της Κ.Υ.Α. Υ2/2600/2001 «Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998.).
Την περίοδο αυτή κατασκευάστηκε και το πρώτο δίκτυο ύδρευσης σε κεντρικά σημεία του χωριού και συγχρόνως το πρώτο υδραγωγείο.
Από το 1980 μεταφέρεται το νερό αυτής της λίμνης στο υδραγωγείο του χωριού αφού πρώτα διέρχεται από φίλτρο άμμου, το οποίο έχει αυτόματη αντίστροφη πλύση, χλωριώνεται και καταλήγει στο δίκτυο.
Το 1984 έγινε γεώτρηση από την τότε κοινότητα η οποία σε μερικά χρόνια στέρεψε.
Το 2005 έγινε νέα Γεώτρηση, βάθους τριακοσίων μέτρων, με παροχή έξη (6) κυβικά μέτρα ανά ώρα, το νερό της οποίας παρουσίαζε αυξημένες συγκεντρώσεις ιόντων Μαγγανίου και Σιδήρου. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε προμήθεια συστημάτων φίλτρων καθαρισμού ΔΔ Μαυρελίου και Φλαμπουρεσίου, (αριθμός μελέτης 82/2007 ΤΥΔΚ Ν. Τρικάλων προϋπολογισμού 84.490€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ,<ΘΗΣΕΑ>).
Το νερό της συγκεκριμένης γεώτρησης τροφοδοτεί δεύτερη διαφορετική δεξαμενή υδροδότησης. Αρχές Ιουνίου 2015 διαπιστώνεται ότι και αυτή η γεώτρηση στέρεψε.
Όλα αυτά τα χρόνια, από το έτος 2005, η τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης γινόταν από το νερό της γεώτρησης το οποίο κατά του χειμερινούς μήνες και για όσο διάστημα η κατανάλωση ήταν κανονική δεν παρουσίαζε αποκλίσεις από της παραμετρικές τιμές.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αύξησης των κατοίκων και κυρίως λόγω ποτισμάτων η ζήτηση σε νερό αυξανότανε κατακόρυφα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον νερό της γεώτρησης όχι μόνο να μην επαρκεί αλλά και να υποβαθμίζεται η ποιότητα του. Αυτά τα χρονικά διαστήματα χρησιμοποιούνταν και το νερό της παραπάνω λίμνης.
Η εδραιωμένη πεποίθηση των κατοίκων, όλα τα χρόνια, είναι, ότι το νερό του δικτύου είναι υποβαθμισμένης ποιότητας και για το λόγω αυτό χρησιμοποιούνταν για όλες τις χρήσεις εκτός από πόση και μαγειρική.
Για πόση και μαγειρική χρησιμοποιούνται τα νερά δύο πηγών που υπάρχουν στο χωριό. Τα συγκεκριμένα νερά δεν παρουσιάζουν καμία απόκλιση στις συγκεντρώσεις Μαγγανίου, Σιδήρου και πραγματοποιείται τακτικός καθαρισμός, χλωρίωση και έλεγχος αυτών.
Σήμερα, που και αυτή η γεώτρηση δεν έχει νερό, το δίκτυο τροφοδοτείται από το νερό της Λίμνης αποκλειστικά.
Μετά την διαπίστωση ότι η Γεώτρηση στέρεψε, η ΔΕΥΑ Καλαμπάκας σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και κατοίκων του χωριού ερεύνησε την περιοχή ακόμη και εκτός ορίων της Τοπικής Κοινότητας.
Από την έρευνα αυτή εντοπίστηκαν πέντε πηγές. Στις δύο από αυτές έγιναν εργασίες περισυλλογής νερού (καλλιέργεια πηγών) και εξασφάλιση αυτών από ανάμειξη με επιφανειακά νερά.
Η απόσταση των πηγών αυτών από τον οικισμό είναι περίπου δεκατέσσερα (14) χιλιόμετρα και η όδευση μελλοντικού αγωγού, στο μεγαλύτερο τμήμα, διέρχεται αναγκαστικά εκτός ορίων του Νομού Τρικάλων.
Οι χημικές και μικροβιολογικέ αναλύσεις των νερών αυτών έδειξαν ότι πληρούν τις προδιαγραφές της Κ.Υ.Α. Υ2/2600/2001 «Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998.).
Από την πρώτη εκτίμηση προέκυψε ότι με συγκέντρωση όλων αυτών, το νερό που θα προκύψει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αλλά κρίθηκε μικρή η δυνατότητα παροχής (30-35 m3 /24ωρο περίπου όλες μαζί).
Να αναφερθεί ακόμη ότι η ποσότητα του νερού της λίμνης (Φράγματος) είναι τόσο μικρή ώστε θα εξαντληθεί σύντομα με την αύξηση των κατοίκων την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως λόγω των ποτισμάτων.
Η λύση για ανόρυξη άλλης γεώτρησης δεν προτείνεται διότι τα πετρώματα της περιοχής δεν προσφέρονται για ικανοποιητική ποσότητα δεδομένου και του ιστορικού των προηγούμενων γεωτρήσεων που στέρεψαν.
Για μελλοντική λύση προτείνεται η κατασκευή δεύτερου φράγματος.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ
Χρήστος Ν. Σινάνης