Σε κλίμα κατάνυξης και ευλαβείας και με λαμπρότητα έγινε και φέτος ο γιορτασμός της Αγίας Οσιοπερθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου στο ομώνυμο ιστορικό εξωκκλήσι της Βασιλικής.
Παρουσία πλήθους πιστών με την παρουσία του Δημάρχου Καλαμπάκας κ .Χρήστου Σινάνη έγινε το Σάββατο το απόγευμα ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Σεραφείμ, στο προαύλιο του Ναού λόγο στενότητας χώρου.
Στον εσπερινό έλαβαν μέρος ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος π. Δομέτιος, ο οποίος κατάγεται από τη Βασιλική, και άλλοι Ιερείς και διάκονοι.
Το θείο λόγο κήρυξε ο συνταξιούχος Θεολόγος εκπαιδευτικός κ. Βάιος Εξάρχου , που και αυτός κατάγεται από την Βασιλική.
Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα που παρεταίθησαν προς τιμήν και μνήμην της Αγίας Παρασκευής, ως και την Αρτοκλασία και στην συνέχεια μεταξύ των άλλων ευχήθηκε προς τους παρισταμένους πιστούς να έχουν ηρωικό φρόνημα , πίστη σταθερή και με υπομονή να αντιμετωπίζουν τις όποιες δυσκολίες της ζωής, όπως και η Αγία Παρασκευή.
Την επομένη, Κυριακή το πρωί τελέστηκε από τον Εφημέριο της Βασιλικής π. Σωτήριο εντός του Ναού, έστω και με δυσκολία λόγω του συνωστισμού, η Θεία Λειτουργία, και στο τέλος πάλι στο προαύλιο του Ναού, το Ύψωμα και η Αρτοκλασία..
Την Αγία Παρασκευή πολύ την ευλαβούνται οι κάτοικοι της Βασιλικής, γι΄ αυτό πολλές οικογένειες κάθε χρόνο προσφέρονται να συμμετέχουν στα έξοδα που απαιτούνται για την αρτοκλασία , τα κόλλυβα και το κέρασμα.
Μεγάλη ευλογία για τους πιστούς ήταν και προσκύνηση του χαριτόβρυτου λειψάνου της Αγίας Παρασκευής που πολλές φορές μάλιστα ευωδιάζει. Είναι αυτό το μικρό τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου ένα από τα λίγα απομεινάρια του παλαιού Ναού, για τον οποίο ας αναφερθούμε με λίγα λόγια .
Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής είναι ιστορικός και σύμφωνα με επιγραφή είναι κτισμένος πριν το 1764.
Ξεπερνά τα 250 χρόνια και είναι ο παλαιότερος στη Βασιλική. Ο σημερινός ναός δεν έχει καμία σχέση με το παλαιό μικρό αρχικό εκκλησάκι, που αντιστοιχεί στο Ιερό Βήμα και τον κυρίως σημερινό Ναό. Επίσης οι τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης είναι από τότε. Στο διάβα του χρόνου από πολλή αγάπη, ευλάβεια, αλλά και άγνοια έγιναν πολλές αλλαγές που αλλοίωσαν την αρχική μορφή. Αυτό δεν εμποδίζει όμως τους κατοίκους του χωριού και σήμερα να δείχνουν την πολλή τους ευλάβεια προς την Αγία Παρασκευή, ώστε ποτέ να μην αφήνουν τα καντήλια της σβηστά και στο πανηγύρι της όλοι θα περάσουν να προσκυνήσουν στη χάρη της.
Αξίζει να αναφέρουμε και μια παράδοση που έχει σχέση με μια παλαιά εικόνα χάρτινη, ευτελούς αξίας, που σύμφωνα με πολλές και εξακριβωμένες πληροφορίες, όταν κάποια οικογένεια έχει κάποιον δικό της άνθρωπο που είναι στα τελευταία του και για διαφόρους λόγους δυσκολεύεται να ξεψυχήσει, παίρνουν αυτή την εικόνα στο σπίτι, καίνε μπροστά της -καντήλι-θυμίαμα – όλη τη νύκτα και την άλλη ημέρα ήσυχα-ήρεμα- απελευθερώνεται ο άνθρωπός τους. Και σήμερα λοιπόν θαυματουργεί η χάρη της.
Βοήθειά μας! Και του χρόνου.