Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και η έλευση της μαριονέτας «Αμάλ» στην περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα στο Καστράκι.
Η αίτηση προερχόταν από την εταιρεία παραγωγής του ταξιδιού της «Αμάλ», Polyplanity, και αφορούσε στην πεζοπορία και κινηματογράφηση της εκδήλωσης «The Walk – Το ταξίδι» στο Μεσοχώρι Καστρακίου.
Η πλειοψηφία των συμβούλων είπε «όχι» στο αίτημα της εταιρείας, ενώ οι κ.κ. Αντώνης Τούλας, Βασίλης Κερασοβίτης, Νίκος Μπαντανίκας και Γιώργος Χαντιζάρας είπαν «ναι», και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Παπαχρήστος είπε «ναι» αλλά σε άλλο χώρο.
Ο Δήμαρχος Μετεώρων, Θεόδωρος Αλέκος, είπε ότι παρακολουθεί με σοβαρότητα το θέμα και ότι το πρώτο επίσημο έγγραφο ήρθε την Παρασκευή, 20 Αυγούστου. «Έχω τοποθετηθεί, και επαναλαμβάνω ότι για λόγους θρησκευτικούς, καθώς στη περιοχής μας είναι η μοναστική πολιτεία των Μετεώρων, είμαστε αντίθετοι με την έλευση της μουσουλμάνας κούκλας. Σοβαρότερος λόγος όμως είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας, και είμαστε αρνητικοί».
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δημήτρης Λύπας, αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος. Είπε ότι περί τα μέσα Μαΐου είχε μια συζήτηση με μία κυρία, υπεύθυνη της εταιρείας παραγωγής, στον χώρο του Infotourist, όπου του ανέφερε για το ταξίδι της «Αμάλ», ζητώντας πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν για να περάσει από τα μέρη μας.
Ο κ. Λύπας ανέφερε ότι της είπε ότι χρειάζονται άδειες από Υπουργείο και Δήμο και της ζήτησε να υποβάλλει αίτημα αρχικά στον Δήμο μας. Είπε ότι από τότε δεν είχε άλλη επαφή μέχρι τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, όταν η ίδια κυρία τον ενημέρωσε ότι θα υποβάλλει αίτημα, όπως και έγινε την περασμένη Παρασκευή 20 Αυγούστου.
Αναφερθείς στο πρόγραμμα, είπε ότι θα είναι διάρκειας 40 λεπτών περίπου στο Μεσοχώρι Καστρακίου (10.00-10.40) με τη συμμετοχή της «Αμάλ» και της καλλιτεχνικής ομάδας του ταξιδίου. Στο αίτημα της εταιρείας αναφέρεται επίσης ότι έχει πάρει άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και ότι θα τηρηθεί το πρωτόκολλο για την covid-19.
Ο Λευτέρης Αβραμόπουλος είπε ότι ο Δήμαρχος όφειλε να ενημερώσει όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, εφόσον υπήρχε ενημέρωση από τα μέσα Μαΐου, όπως και τη Μητρόπολη. «Είμαστε κάθετα αρνητικοί στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων στον χώρο των Μετεώρων και στο Μεσοχώρι του Καστρακίου», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να βάλουμε και μπουλντόζες για να μην περάσει από τον περιφερειακό δρόμο, για να κατευθυνθεί στα Τρίκαλα, όπως είπε ο Δήμαρχος.
Ο Γιώργος Χαντζιάρας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε προβληματισμένος από την εξέλιξη του θέματος και πρόσθεσε ότι τα Μετέωρα δεν έχουν να χάσουν τίποτε, όπως και ότι δεν θα θίξει το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Κλείνοντας είπε ότι συμφωνεί με τις εκδηλώσεις, σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την έλευση της «Αμάλ».
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντώνης Τούλας, είπε ότι υπάρχουν οι ακραίοι, που φοβούνται και τον ίσκιο του, οι μετριοπαθείς, ούτε κρύο ούτε ζέστη, και οι λογικοί, που καταλαβαίνουν τι θα πει προσφυγοπούλα από τη Συρία και τι λαθρομετανάστρια. “Η κούκλα που θα περάσει από την πόλη μας και θα φύγει δεν θα ενοχλήσει κανέναν, γι’ αυτό και συμφωνώ με την έλευσή της”, είπε.
Ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Μπαντανίκας είπε ότι ο δικός του Θεός δεν εξαιρεί κανέναν άνθρωπο και δεν ξεχωρίζει μουσουλμάνους, αλλά ήρθε στη γη και έσπειρε αγάπη και συμφιλίωση. «Συμφωνώ να έρθει η Αμάλ διότι δεν είναι παρά ένα δρώμενο», κατέληξε.
Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κερασοβίτης είπε ότι είναι και αυτός σύμφωνος με την έλευση της «Αμάλ» στην Καλαμπάκα, διότι η ιστορία της αφορά σε μικρά παιδιά. Δεν προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα καμία εκδήλωση. Είπε ότι το θέμα ξεκίνησε από τον Γιάννη Μπουτίνα και ότι ο λαός της Καλαμπάκας δεν είναι ρατσιστής ούτε ξενοφοβικός.
Η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Μπαντέκα – Νάνη είπε ότι έχει δημιουργηθεί διχασμός στην τοπική κοινωνία από τους λανθασμένους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής. Είπε επίσης ότι το πρόγραμμα αλλάζει ανάλογα με τις αντιδράσεις και πλέον αφορά μόνο σε εκδήλωση στο Μεσοχώρι. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε εκδήλωση», κατέληξε.
Ο κ. Λύπας εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με όσα ανέφερε η κ. Μπαντέκα περί λανθασμένων χειρισμών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό.
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ο κ. Τούλας είναι αυτός που ανέφερε ότι η τοπική κοινωνία είναι διχασμένη και ότι αν υπήρχε καλός χειρισμός δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση. «Ο δικός μας ρόλος είναι να ενώνουμε τους πολίτες και όχι να παίρνουμε λάθος αποφάσεις», είπε. «Να ξεκαθαρίσει ο κ. Δήμαρχος αν θα βάλει μπουλντόζες και τανκς για να απαγορεύσει τη διέλευση της ‘Αμάλ’», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστρακίου, Γιώργος Γκόγκος, είπε ότι είναι αντίθετος στην έλευση της κούκλας στο Καστράκι. «Ακόμη δεν έχω λάβει ένα έγγραφο για δρώμενο στο Καστράκι. Δεν μπορών να δεχτώ, όταν έχουν απαγορευτεί παρελάσεις και λιτανίες, να επιτρέπονται κάποια άλλα δρώμενα».
Ο δημοτικός σύμβουλος Φώτης Πάλλας είπε ότι χαίρεται για την ομοφωνία της πλειοψηφίας απέναντι από αυτό το «ξόγανο» που περιφέρεται ανά την Ελλάδα, μετά από την Αγιά Σοφιά που έκλεισε και που κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε έντονα και επίσημα και από τον ορυμαγδό που δέχθηκαν τα ήθη και τα έθιμά μας όλο αυτό το διάστημα, όπως και ότι χαίρει για την αντίδραση του Μητροπολίτη μας σε μία εκδήλωση, που σίγουρα δεν έχει αγαθές προθέσεις.
Λυπάμαι που κάποιοι είναι τόσο ανεκτικοί και δεκτικοί σε μια διαφορετικότητα και εξαπολύουν χαρακτηρισμούς. «Και ο covid να μην υπήρχε, πρέπει να γίνεται ένας πολύς σοβαρός διάλογος για τέτοιου είδους θέματα, όσον αφορά στις προθέσεις τους και στο τι κρύβουν πίσω από τέτοιες εκδηλώσεις, πίσω από τέτοιες ψευτο-κουρτίνες», κατέληξε.
Ο Σωτήρης Παπαχρήστος είπε ότι έχει γίνει πολύ κακό, χωρίς να χρειάζεται. «Θεωρώ ότι η πόλη μας πρέπει να είναι ανοικτή και ανεκτική. Φτάνουν οι διχασμοί. Καλώς να έρθει και καλώς να περάσει. Υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι όπου μπορεί να έρθει και συμμετάσχουν όσοι θέλουν», κατέληξε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!