Ο συμπολίτης μας Αναστάσιος Λάππας έχει δικαίως συνδέσει το όνομά του με τη Συνετιαριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, καθώς έχει ζήσει ολόκληρη την πορείας της από την ίδρυση του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Νομού Τρικάλων, το 1994, μέχρι σήμερα.
Ανέλαβε τα ηνία της το 1999 και έκτοτε την είδε να εξελίσσεται, να μεγαλώνει και να καθιερώνεται στη συνείδηση των πολιτών και επιχειρηματιών του νομού Τρικάλων αρχικά και ολόκληρης της Θεσσαλίας μετέπειτα.
Με αφορμή τις προσεχείς εκλογές της Κυριακής 17 Οκτωβρίου θυμάται μαζί μας το ξεκίνημα της Τράπεζας και την πορεία της μέχρι σήμερα.
Κάνει έναν απολογισμό της διαχείρισης κατά την περίοδο της πανδημίας και με την πείρα του προβλέπει τι μας επιφυλάσσει η νέα εποχή στην Οικονομία.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Λάππα, βρίσκεστε στην προεδρία της «δικής μας Τράπεζας» από το 1999, έχοντας ζήσει στην ηγεσία της όλη τη λαμπρή διαδρομή της, αρχικά ως Πιστωτικό Συνεταιρισμό Νομού Τρικάλων, μετέπειτα ως Συνεταιριστική Τράπεζα Ν. Τρικάλων και μετά το 2008 ως Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. Με τι στόχους ξεκινήσατε και πόσο έχουν επιτευχθεί έως σήμερα;
Όταν το 1994 τα Διοικητικά Συμβούια του Επιμελητηρίου Τρικάλων, του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων ιδρύσαμε καταστατικά τον τότε Πιστωτικό Συνεταιρισμό Νομού Τρικάλων κανένας από όλα τα ιδρυτικά μέλη δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια και την εξέλιξη μέχρι ΣΗΜΕΡΑ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας. Όμως, προχωρήσαμε ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, αρχικά του νομού και μετέπειτα της Περιφέρειας, βάζοντας ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ σε μια ανοδική διαρκώς πορεία. Έτσι, με αγάπη για το δημιούργημα αλλά και πολλή δουλειά, Διοίκηση και Ανθρώπινο Δυναμικό με αρχές τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη χρηστή διαχείριση, είμαστε σήμερα μια επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας με 17.300 συνεταίρους, που διαχειρίζεται 300 εκ. ευρώ των Θεσσαλών προς όφελος μόνο και αποκλειστικά της ίδιας της Θεσσαλικής Κοινωνίας.
Αναμφισβήτητα, όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίσατε αλλά και πολλές ευχάριστες. Σας έχουν μείνει στη μνήμη σας κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές;
Οι δύσκολες καταστάσεις ήταν μεταξύ του 2012 έως το 2016. Παρ’ όλα αυτά, στην ίδια περίοδο δεν ανακόπηκαν τα σχέδια για οργανωτικές αλλαγές και ανάπτυξη. Η θητεία 2012-2016 ήταν πλέον ενδιαφέρουσα περίοδος της Τράπεζας. Σ’ αυτή, συγκαταλέγεται και η περισσότερο σημαντική στιγμή, αυτή των εγκαινίων του Κτηρίου Διοίκησης στην οδό Κονδύλη στα Τρίκαλα.
Η πανδημία, που μπήκε στη ζωή μας στα τέλη του 2019 και κυριαρχεί μέχρι σήμερα, έχει επηρεάσει ριζικά κάθε δραστηριότητα και έχει πλήξει καίρια την οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Πόσο επηρέασε την πορεία της Τράπεζας;
Η πανδημία και η διαχείρισή της σε κάθε επιχείρηση έφερε μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία, οργάνωση και εξέλιξη των στόχων. Στην Τράπεζα διαχειριστήκαμε τη λειτουργία μας με αυστηρή τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων. Έτσι, δεν χρειάστηκε να κλείσει ή να αναστείλει τη λειτουργία της καμία από τις Υπηρεσίες στη Διοίκηση και κανένα Κατάστημα Εξυπηρέτησης. Στηρίξαμε με τα δανειακά προϊόντα covid αλλά και καθοδηγήσαμε τους πελάτες να υλοποιήσουν όλα όσα μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης εφάρμοσε η Πολιτεία. Με τον τρόπο αυτό, οι πελάτες δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα και δεν μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα αρνητικές συνέπειες. Η Τράπεζα εκτέλεσε τον Προϋπολογισμό του 2020 με μικρή απόκλιση από τα προβλεφθέντα. Μέχρι σήμερα το ίδιο συμβαίνει και στο 2021, και πιστεύουμε θα κλείσει η χρονιά εντός των στόχων του Προϋπολογισμού.
Με την πείρα σας μπορείτε να προβλέψετε αν θα είναι εφικτή η επαναφορά στην παγκόσμια οικονομική κανονικότητα ή αν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη μια νέα εποχή στην Οικονομία;
Η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία δημιούργησε αναστάτωση στη ζήτηση και προσφορά των προϊόντων, κυρίως από τη δυσλειτουργία των μεταφορών στο διεθνές εμπόριο και τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών πόρων. Εάν αυτό δεν επιλυθεί σε διεθνές επίπεδο, ίσως πλέον μετά τα μέσα του 2022 να αντιμετωπίσουν αυτό που λέγεται ΣΤΑΣΙΜΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ οι περισσότερες ακόμη και μεγάλες οικονομίες. Θα εξαρτηθεί από τη ΝΕΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ μεταξύ των παραγωγών ενεργειακών πόρων Χωρών και των καταναλωτριών Χωρών.
Κύριε Λάππα, την ερχόμενη Κυριακή οι συνέταιροι-μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας καλούνται να εκλέξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συνεταίρους-ψηφοφόρους και ποιους στόχους θέτετε προσωπικά για την επόμενη ημέρα;
Θέλω να απευθύνω κάλεσμα προς όλους τους Θεσσαλούς Συνεταίρους να προσέλθουν ΜΑΖΙΚΑ στις κάλπες, έτσι ώστε η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ να έχει όσο μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση, για να επιχειρήσει στα επόμενα 4 χρόνια. Η άμεση προτεραιότητα είναι σε δύο τομείς: πρώτος είναι η ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο το δυνατόν συντομότερα, και δεύτερος η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Τράπεζα.