Σε µείζον θέµα προσπαθεί να αναγάγει τις τελευταίες ηµέρες η Διοίκηση της Βιβλιοθήκης Καλαµπάκας την τοποθέτηση βυθιζόµενων κάδων απορριµµάτων στη νότια πλευρά του κτηρίου της, έµπροσθεν του ΚΤΕΛ και αρκετά µέτρα µακριά από τη νότια είσοδο του προαυλίου της.
Οι φωνές που ακούστηκαν από τον Αντιπρόεδρο KDK, κ. Ηλιόπουλο, προκάλεσαν πολλά ερωτηµατικά, καθώς όλοι ανέµεναν ότι η επιλογή της περιοχής θα επικροτούνταν παρά θα αποδοκιµαζόταν από έναν φορέα που προάγει µεταξύ άλλων και τον Πολιτισµό.
Άλλωστε, σε καµιά περίπτωση δεν µπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι υποβαθµίζει την εικόνα της Βιβλιοθήκης και της περιοχής, καθώς την αναβαθµίζει και µάλιστα σηµαντικά.
Με το που ξεκίνησαν να τοποθετούνται οι κάδοι αυτοί στην πόλη έχουµε ακούσει πολλά παράπονα από κεντρικές και µη γειτονιές, καθώς όλοι θέλουν βυθιζόµενους κάδους. Δυστυχώς όµως η Βιβλιοθήκη της Καλαµπάκας δεν τους θέλει!
Επιβαρύνσεις χιλιάδων ευρώ
Επί δηµαρχίας Δηµήτρη Σακελλαρίου το 2011 αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση του τέως κτηρίου της Δηµοτικής Βιβλιοθήκης και της Μουσικής Σχολής στην κ. Δηµουλά, η οποία ανέλαβε την ολική ανακατασκευή του κτηρίου µε σκοπό τη λειτουργία ιδιωτικής Βιβλιοθήκης, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2015.
Φυσικά και όλοι αναγνωρίζουµε ότι έγινε ένα πολύ όµορφο κτήριο, για το οποίο ξοδεύτηκαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και πλέον λειτουργεί ως µία σύγχρονη Βιβλιοθήκη µε παράλληλες δραστηριότητες.
Δεν πρέπει όµως να παραβλέπουµε ότι ο Δήµος έχει απολέσει τη Δηµοτική Βιβλιοθήκη του, έχει παραχωρήσει µία δηµοτική υπάλληλο στη Βιβλιοθήκη της εταιρείας KDK και έχει αναλάβει µία σειρά υποχρεώσεων που επιβαρύνουν σηµαντικά τον προϋπολογισµό του.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ κ. ΔΗΜΟΥΛΑ
Επί δηµαρχίας Θεόδωρου Αλέκου τοποθετήθηκαν οπτικές ίνες στη Βιβλιοθήκη µε σημαντικό κόστος που αποπληρώνει κάθε δίμηνο ο Δήµος Μετεώρων, κάτι που ήταν υποχρέωση του Δήµου από τη σύµβαση της δωρεάν παραχώρησης, όταν µάλιστα το Δηµαρχείο δεν διαθέτει οπτικές ίνες!
Επίσης, τοποθετήθηκαν βάσεις για στάθµευση ποδηλάτων παραπλεύρως του κτηρίου της Βιβλιοθήκης, ενώ δηµιουργήθηκαν έξι θέσεις στάθµευσης αποκλειστικά για τους εργαζόµενους σε αυτή.
Από ενάρξεως λειτουργίας της Βιβλιοθήκης έγινε πεζόδροµος το τµήµα της οδού Κ. Οικονόµου παραπλεύρως του κτηρίου και µάλιστα επιστρώθηκε µε κιβόλιθους, τοποθετήθηκαν φωτιστικά και όµορφες ζαρντινιέρες, ενώ στον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης εντάχθηκε ένα τµήµα της τέως πλατείας που εκτείνεται στα νότια του κτηρίου.
Επίσης, ο Δήµος έχει αναλάβει την καθαριότητα του κτηρίου, πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύµα και τους λογαριασµούς τηλεφωνίας και ίντερνετ της ιδιωτικής Βιβλιοθήκης, βάσει της συµφωνίας, επιβαρυνόµενος ποσά που φτάνουν ακόµη και τις 20.000 ευρώ περίπου κάθε µήνα…
Προάγγελος εξελίξεων;
Άρα, σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να πει κανείς ότι ο Δήµος και ο νυν Δήµαρχος δεν αναγνωρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία της κ. Δηµουλά και δεν τηρεί τα συµφωνηθέντα.
Ιδιαίτερα δε για όσα κατηγόρησε ο κ. Ηλιόπουλος τον Δήµαρχο για «µη τήρηση της συµφωνίας για τους κάδους», ο κ. Αλέκος τονίζει ότι η τοποθέτηση του συστήµατος των βυθιζόµενων κάδων στη νότια πλευρά της νησίδας της οδού Ρόδου, όπως υποδείχθηκε από τον κ. Ηλιόπουλο, ήταν απαγορευτική από την Τεχνική Υπηρεσία, λόγω του υπόγειου ρέµατος.
Παράξενα όλα αυτά που γίνονται, εκτός κι αν είναι προάγγελος µίας «ηρωικής εξόδου», µια που έγινε λόγος από τον κ. Ηλιόπουλο για παράδοση των κλειδιών του κτηρίου µετά από τη λήξη της σύµβασης.
Σηµειώνεται ότι η σύµβαση προβλέπει διαχείριση της Βιβλιοθήκης από την KDK µέχρι 15 χρόνια το ανώτατο. Από το 2015 που εγκαινιάστηκε η Βιβλιοθήκη, η σύµβαση ανανεώθηκε µία φορά πέρυσι από τον κ. Αλέκο και διανύουµε τη δεύτερη πενταετία, η οποία µπορεί να είναι και η τελευταία, εφόσον το επιθυµεί η KDK…
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Δεν είναι το θέμα αν είναι καλά στο σημείο εκείνο οι κάδοι, που καλά είναι. Το θέμα είναι ποιος έχει το πάνω χέρι και διατάζει. Ο Ηλιόπουλος τον δήμαρχο ή το αντίθετο; Το μεγάλο θέμα είναι επίσης που πλήρωσε ο Δήμος Καλαμπάκας 100.000€ για οπτική ίνα στη βιβλιοθήκη κι όχι για τα σχολεία!