Η Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων με έδρα την Καλαμπάκα, προχώρησε στην αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς τους σχετιζόμενους φορείς για την άδικη μεταχείριση των επίσημων τουριστικών καταλυμάτων (μελών του ΕΟΤ), σε αντιπαραβολή με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ακολουθεί η επιστολή:
Καλαμπάκα, Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021
Προς: Υπουργό Τουρισμού – κον. Βασίλειο Κικίλια
Υφυπουργό Τουρισμού – κα. Σοφία Ζαχαράκη
Αξιότιμοι Κύριοι,
Με αφορμή το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε την 5η Νοεμβρίου 2021, για τα νέα μέτρα προστασίας από τον COVID–19 στα ξενοδοχεία, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε αρκετές ανισότητες που έχει δημιουργήσει, μεταξύ όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και ιδιαίτερα της φιλοξενίας.
Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ, τα κάτωθι θα ισχύουν:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή 66210
[γ] αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID–19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα
με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πρόθεση για την προστασία των πολιτών και των επισκεπτών μας. Αυτός είναι άλλωστε και πρωταρχικός στόχος ως επαγγελματίες, η ασφάλεια των επισκεπτών μας, των υπαλλήλων μας, των οικογενειών μας και ημών των ιδίων. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να υπερασπιστούμε τις επιχειρήσεις μας οι οποίες βάλλονται πολλαπλώς αυτή την περίοδο της πανδημίας.
Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται μέτρα προστασίας μόνο για τους επισκέπτες των οργανωμένων επιχειρήσεων και να αφήνονται χωρίς έλεγχο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μία τέτοια κίνηση οδηγεί τυχών παραβάτες όχι στο να αποθαρρύνονται, αλλά να βρίσκουν εναλλακτικές επιζήμιες και επίφοβες τόσο για τους ίδιους αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
Οι απόφαση για την μη επιβολή μέτρων προστασίας ήρθε να προστεθεί σε μία εκτενέστατη λίστα από ελλιπείς ελέγχους στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η οποία έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες ξενοδόχους –και όχι μόνο– σε ένα ατέρμονο αγώνα με άνισους όρους.
Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης –πέραν της διαφορετικής φορολόγησης– δεν υπόκεινται σε ελέγχους από καμία κρατική υπηρεσία. Δεν πληρούν κανόνες ασφαλείας, υγειονομικά πρωτόκολλά, δεν πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα, δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν ασφάλεια αστικής ευθύνης και πολλά άλλα.
Συν τοις άλλοις, οι κινήσεις αυτές πλήττουν οικονομικά τον κλάδο του τουρισμού και τα εγγεγραμμένα στον ΕΟΤ τουριστικά καταλύματα, τα οποία συνεισφέρουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας μας, δίχως όμως να εισπράττουν τη δίκαιη και ηθική αντιμετώπιση από τους υπευθύνους κρατικούς φορείς.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσκολία ελέγχων σε μη δηλωμένα καταλύματα, σε επιχειρήσεις φαντάσματα, αλλά η μη νομοθέτηση κανόνων λειτουργίας, παρόμοιων με αυτών των τουριστικών καταλυμάτων επιτείνει την ανισότητα και δημιουργεί όλο και περισσότερους επίδοξους σφετεριστές των κόπων τόσο της κυβέρνησης για προσέλκυση τουριστών αλλά και των δικών μας για ποιοτικές υπηρεσίες και προαγωγής του τουριστικού
προϊόντος της χώρας μας.
Ζητούμε λοιπόν, τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου άμεσα για την περίοδο του COVID–19, αλλά και επίλυση όλων των λοιπών θεμάτων που αναφέραμε στην παρούσα επιστολή σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Για την προστασία του επιχειρείν, του ελληνικού τουρισμού και των επισκεπτών μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο σας και την επίλυση των θεμάτων μας.
Με Εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Κουρούπας
Η Γραμματέας
Στυλιανή Γκιάστα