Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το Σάββατο 27 Νοεμβρίου η διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου Δήμων με Μνημεία UNESCO, στο οποίο έχουν κληθεί να μετάσχουν εκπρόσωποι δήμων που έχουν στην επικράτειά τους κάποιο από αυτά.
Συνολικά μαζί με τα Μετέωρα τα μνημεία της UNESCO στη χώρα μας είναι 18, και το καθένα τους είναι ξεχωριστό, πληρώντας τα προκαθορισμένα κριτήρια, για να χαρακτηριστούν εξέχουσας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, από ιστορική, καλλιτεχνική, επιστημονική, αισθητική, εθνολογική ή ανθρωπολογική άποψη.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Μετεώρων να κάνει το πρώτο βήμα, για να «ενώσει» όλα τα μνημεία UNESCO της Ελλάδας, κρίνεται από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή ως αξιέπαινη και σημαντική, καθώς μέσα από τα συνέδρια, που όλοι ευχόμαστε να γίνουν θεσμός, μπορούν να προκύψουν μόνο οφέλη και εποικοδομητικές συνεργασίες με αναπτυξιακή προοπτική.
Οι σύνεδροι θα αφιχθούν στην Καλαμπάκα σήμερα Παρασκευή και θα αναχωρήσουν την Κυριακή το μεσημέρι.
Το πρόγραμμα
1η μέρα: Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, της Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει στις 19:00΄ την υποδοχή των συνέδρων στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών του Δήμου Μετεώρων (Info Tourist Office).
Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και οινογνωσία στο «ΚΤΗΜΑ ΛΙΑΚΟΥ» (ώρα 20:30΄), όπου οι σύνεδροι θα βιώσουν την πρώτη εμπειρία με την τοπική γαστρονομία.
2η μέρα: Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας, στο οποίο θα μπορούν να μετέχουν κάποιοι από τους προσκεκλημένους δήμους και διαδικτυακά.
9:00΄ – 9:30΄ Προσέλευση στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας
9:30΄ Έναρξη εργασιών
• Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί του Δημάρχου Δ. Μετεώρων και των επισήμων. Μεταξύ άλλων θα μιλήσει ο διακεκριμένος Καθηγητής του ΑΠΘ, Βλάσης Βλασίδης.
• Παρουσίαση Δήμων & Μνημείων UNESCO.
14:00΄ Λήξη α΄ μέρους
16:00΄ Περιπατητική διαδρομή με επίσκεψη σε Πολιτιστικές Δομές του Δήμου Μετεώρων (προαιρετικό). Επίσκεψη στο Μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης και στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσω του μονοπατιού.
19:00΄ Προσέλευση στο Πολιτιστικό κέντρο
• Τοποθετήσεις – απόψεις για σκοπό συνεδρίου.
• Συγκρότηση Επιτροπής με στόχο την εκπροσώπηση σε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.)
• Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας
• Καθορισμός της επόμενης πόλης που θα φιλοξενήσει το 2ο Συνέδριο το 2022.
• Στρατηγικός σχεδιασμός έτους 2022.
Λήξη β΄ μέρους
21:00΄ Επίσημο Δείπνο στο εστιατόριο «Βάλια Κάλντα».
3η μέρα: Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και ώρα 08:30΄ θα αρχίσει η περιηγητική διαδρομή στο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τα Μετέωρα, όπου οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν δύο από τις μονές και να ξεναγηθούν σε αυτές.
10:30΄ Επίσκεψη στο Γεωλογικό Μουσείο Καστρακίου.
11:30΄ Λήξη.
Τα μνημεία UNESCO στην Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.
Στο διεθνή κατάλογο της UNESCO έχουν συμπεριληφθεί ώς σήμερα τα παρακάτω μνημεία:
1. Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες (ένταξη 1986). Χτίσθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα στα απόκρημνα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.
2. Ακρόπολη Αθηνών (ένταξη 1987). Περιλαμβάνει τέσσερα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της κλασσικής Ελληνικής περιόδου, τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τον ναό της Αθηνάς Νίκης.
3. Δελφοί (ένταξη 1987). Το Πανελλήνιο Ιερό των Δελφών, όπου δινόταν ο χρησμός του Απόλλωνα, εθεωρείτο ο «ομφαλός της γης» και ήταν τον 6ο π.Χ. αιώνα θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο ενότητας του αρχαίου κόσμου.
4. Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (ένταξη 1988). Σε μια μικρή κοιλάδα της Πελοποννήσου ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα.
5. Άγιον Όρος (ένταξη 1988). Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054, το Όρος Άθως απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από την εποχή του Βυζαντίου.
6. Τα Μετέωρα (ένταξη 1988). Στις κορυφές απόκρημνων βράχων μοναχοί εγκατέστησαν «τους στύλους του ουρανού», όπως τους αποκαλούσαν, τα ιερά μοναστήρια τους από τον 11ο αιώνα ώς σήμερα.
7. Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνηµεία Θεσσαλονίκης (ένταξη 1988). Είναι τα εξής: Ροτόντα, Ναός της Αχειροποιήτου, Ναός Αγίου Δημητρίου, Μονή Λατόμου, Ναός Αγίας Σοφίας, Παναγία των Χαλκέων, Ναός Αγίου Παντελεήμονα, Ναός Αγίων Αποστόλων, Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού, Ναός Αγίας Αικατερίνης, Ναός του Παντοκράτορα Σωτήρα Χριστού, Μονή Βλατάδων, Ναός του Προφήτη Ηλία, Βυζαντινά Λουτρά, Τείχη της Θεσσαλονίκης.
8. Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου (ένταξη 1988). Με το Παλάτι των Μεγάλων Αρχόντων, το Νοσοκομείο και τον δρόμο των Ιπποτών, η Άνω Πόλη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά κέντρα της Γοτθικής περιόδου. Στην Κάτω Πόλη, η Γοτθική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τα τζαμιά, τα δημόσια λουτρά και με άλλα κτήρια της Οθωμανικής περιόδου.
9. Ολυμπία (ένταξη 1989). Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, σε μια κοιλάδα της Πελοποννήσου, κατοικείται από την προϊστορική περίοδο. Τον 10ο αιώνα π.Χ. η Ολυμπία έγινε το κέντρο λατρείας του Δία. Το μνημείο της Άλτης – το ιερό των θεών – συγκεντρώνει σημαντικά αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Εκτός από τους ναούς, υπάρχουν και τα υπολείμματα όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι διοργανώνονταν στην Ολυμπία, από το 776 π.Χ. κάθε τέσσερα χρόνια.
10. Μυστράς (ένταξη 1989). Το θαύμα του Μοριά ανεγέρθη ως φρούριο το 1249 από τον Βασιλιά της Αχαΐας Γουλιέλμο τον Βιλλεαρδουίνο. Επανακτήθηκε από τους Βυζαντινούς, αργότερα κατακτήθηκε από τους Τούρκους και τους Βενετούς.
11. Δήλος (ένταξη 1990). Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Απόλλωνας γεννήθηκε σε αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων. Τα ιερό του Απόλλωνα προσέλκυε προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα και η Δήλος ήταν ένα ακμάζον εμπορικό λιμάνι. Το νησί φέρει επιρροές από τους διαδοχικούς πολιτισμούς του «Αιγιακού» κόσμου, από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. έως την παλαιοχριστιανική εποχή.
12. Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (ένταξη 1990). Παρά τη σημαντική γεωγραφική τους απόσταση (το πρώτο στην Αττική, το δεύτερο στην Φωκίδα και το τρίτο στο Αιγαίο) αυτά τα τρία μοναστήρια ανήκουν στην ίδια τυπολογική σειρά.
13. Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάµου (ένταξη 1992). Από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. πολλοί πολιτισμοί έχουν κατοικήσει σε αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου κοντά στην Μικρά Ασία. Τα ερείπια του Πυθαγόρειου, ενός αρχαίου οχυρωμένου λιμανιού με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και ένα εντυπωσιακό υδραγωγείο, καθώς και το Ηραίο, ο ναός της Ήρας της Σάμου, είναι ακόμα επισκέψιμα.
14. Βεργίνα (ένταξη 1996). Η πόλη Αιγαί, η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα κοντά στην Βεργίνα στην Βόρεια Ελλάδα.
15. Μυκήνες και Τίρυνθα (ένταξη 1999). Αποτελούν τα επιβλητικά μνημεία των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. και διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού.
16. Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτµο (ένταξη 1999). Το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη. Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον «αγαπημένο μαθητή» ανακαλύφθηκε στο νησί στα τέλη του 10ου αιώνα.
17. Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (ένταξη 2007). Με τα δύο φρούριά της, το παλαιό και το νέο, και με ίχνη πολλαπλών επιρροών θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου.
18. Φίλιπποι (ένταξη 2016). Αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια και το πέρασμα του Απόστολου Παύλου που ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!