Το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τους δημότες, χωρίς να έχει δοθεί λύση, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις τελευταίες τρεις δημοτικές Αρχές.
Το πρόβλημα, έστω και μικρότερο, υπήρχε και παλαιότερα, αλλά την τελευταία δεκαετία έγινε σοβαρότερο και τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε στην κορύφωσή του.
Η κύρια και παράλληλα αθέατη πλευρά του σοβαρού ζητήματος είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, οι ασυνείδητοι πολίτες, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους για διάφορους λόγους. Αυτοί που καλούνται να ζήσουν με το πρόβλημα είναι οι συνδημότες μας, κάποιοι από τους οποίους έχουν δεχθεί επιθέσεις από αδέσποτα που τους έχουν προκαλέσει και τραύματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Και αυτή που καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι η δημοτική Αρχή, καθώς είναι η καθ’ ύλην υπεύθυνη, όπως έχει οριστεί από την Πολιτεία.
Νέα προσπάθεια
Τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Μετεώρων έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να θέσει το πρόβλημα στη σωστή βάση του και να δώσει λύσεις με γνώμονα την κείμενη νομοθεσία.
Η αρχή έγινε με τη δημιουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που βρίσκεται και λειτουργεί στον χώρο της «Ποταμιάς» απέναντι από τον Σταθμό Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων.
Όπως μας λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Βασίλης Κερασοβίτης, σήμερα φιλοξενούνται στο καταφύγιο 100 περίπου σκυλιά, ενώ ο Δήμος Μετεώρων συνεχίζει να προσφέρει τροφή για άλλα τόσα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του φιλοζωικού σωματείου «Η Στέγη».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Μετέωρα» ο κ. Κερασοβίτης έκανε λόγο για ένα πραγματικό χάος που συνάντησε με την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Σεπτέμβριο και για μια εσωστρέφεια και αντιδικία με τη «Στέγη», που γιγάντωνε το υπάρχον πρόβλημα.
«Με την ολοκλήρωση του καταφυγίου και τη χορήγηση άδειας για τη λειτουργία του άρχισε να μπαίνει μια σειρά. Στο μεταξύ προχωρούσε το θέμα του κυνοκομείου και πλέον έχει δημοπρατηθεί, για να κατασκευαστεί απέναντι από το καταφύγιο. Πρόκειται για μία ακόμη σύγχρονη δομή που θα βοηθήσει σημαντικά στην ορθή διαχείριση των αδέσποτων», σημειώνει ο κ. Κερασοβίτης, τονίζοντας ότι προτεραιότητα ήταν εξ αρχής και παραμένει η αξιοπρεπής διαβίωση των αδέσποτων σκυλιών.
Η ουσία, η επανένταξη, η υιοθεσία
«Κάθισα και διάβασα του νόμους, και ανακάλυψα ότι αυτό που δεν είχε τεθεί ποτέ ως θέμα μέχρι πρόσφατα είναι η επανένταξη των αδέσποτων σκυλιών στον χώρο τους. Το θέμα δεν είναι να τα κρύψουμε τα αδέσποτα ζώα. Ακολουθώντας την ενδεδειγμένη διαδικασία, τα τσιπάρουμε, τα στειρώνουμε και μετά έρχεται το θέμα της επανένταξης στο περιβάλλον, όπως ορίζει ο νόμος. Μετά από ένα διάστημα 20-30 ημερών πρέπει να αρχίζει αυτή η προσπάθεια».
Βέβαια, η επανένταξη δεν είναι εύκολο να γίνει στην πόλη της Καλαμπάκα, και αυτό το γνωρίζει καλά και ο κ. Κερασοβίτης. «Η πόλη έχει πολλά σκυλιά και μέλημά μας είναι η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη. Αν πάρουμε ένα σκυλί από το Φωτεινό, θα το ξαναπάμε εκεί. Αν πάρουμε 20 σκυλιά από την πόλη, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τα επανεντάξουμε όλα. Και δεν επανεντάσσουμε φυσικά και αυτά που είναι επικίνδυνα», σημειώνει ο κ. Κερασοβίτης, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχουν επανενταχθεί περίπου 20 σκυλιά.
«Ο Δήμος Μετεώρων έχει 76 χωριά και μεταξύ αυτών υπάρχουν οικισμοί όπου τα σκυλιά είναι περισσότερα από τους ανθρώπους! Είναι και αυτό ένα πρόβλημα», υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος, παραθέτοντας και μία άλλη παράμετρο του προβλήματος: «Υπάρχουν πολλά σκυλιά που έχουν οι κτηνοτρόφοι και ο νόμος τους υποχρεώνει να τα στειρώνουν και να τα τσιπάρουν, καθώς και αυτά λογίζονται ως ζώα συντροφιάς. Πολλοί τα εγκαταλείπουν και για να αποφύγουν αυτές τις υποχρεώσεις. Αν δεν έχουν γίνει οι διαδικασίες αυτές, αν γίνει έλεγχος, οι κτηνοτρόφοι αρνούνται ότι είναι κάτοχοι των σκυλιών τους. Πολλές φορές με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι υπάρχουν σε ένα χωριό παρατημένα τρία σκυλιά. Εγώ πρέπει να πάω να τα πάρω, αλλά το θέμα είναι ότι δεν ρίχνονται ευθύνες σε αυτόν τον κτηνοτρόφο που τα παράτησε. Εμένα θα ‘‘δείξουν’’, εμένα θα κατηγορήσουν οι φιλόζωοι».
«Είθισται να λέμε ότι για τα αδέσποτα φταίει ο Δήμος, δεν είναι όμως έτσι. Πίσω από ένα αδέσποτο κρύβεται μια ανθρώπινη αμέλεια. Η ανθρώπινη αμέλεια ‘‘γεννά’’ τα αδέσποτα. Θέλουμε να κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης, για να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και όσοι έχουν σκυλιά τις υποχρεώσεις τους. Είναι και σοβαρό θέμα το ότι δεν γίνονται ή δεν είναι δυνατόν να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις Αρχές», τονίζει ο κ. Κερασοβίτης.
Μετά από όλα αυτά, εύλογα γεννάται το ερώτημα πώς θα πάψει να ανεβαίνει συνεχώς και απρόβλεπτα ο αριθμός των αδέσποτων που περισυλλέγονται και φιλοξενούνται στις δομές του Δήμου μας.
«Σε αυτό το θέμα λύση θα δοθεί με την υιοθεσία. Όλα τα ζώα είναι αξιαγάπητα και ξεχωριστά, και μπορούν να υιοθετηθούν από οποιαδήποτε οικογένεια, για να αποτελέσουν τον αγαπημένο φίλο, το νέο μέλος της. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα δημιουργήσαμε μία ιστοσελίδα. Βέβαια, είναι γνωστό ότι έχει στηθεί και μία μπίζνα με το θέμα αυτό. Δυστυχώς, παντού υπάρχουν επιτήδειοι που θα υιοθετήσουν ένα ζώο ράτσας, για να το πουλήσουν μετά. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει να βρεθεί ένα σπίτι για κάθε ζώο. Συζητούμε και το θέμα της προώθησης σκυλιών στο εξωτερικό μέσω του συλλόγου αδελφοποιημένων πόλεων».
Αρμόδια για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Μετεώρων είναι πενταμελής Επιτροπή, στην οποία μετέχουν ο Κτηνίατρος Αργύρης Θανασούλας και δύο μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Καλαμπάκας (ΦΙΣΥΚΑ). Πέραν αυτών, για την φροντίδα των αδέσποτων εργάζονται δύο ακόμη υπάλληλοι.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τους Δήμους για κάποιο αδέσποτο είναι: περισυλλογή, μεταφορά, έλεγχος υγείας, αποπαρασίτωση, στείρωση, τσιπάρισμα.
Οι τροφές, όπως σημειώνει ο κ. Κερασοβίτης, αγοράζονται μέσα από διαγωνισμούς και στοιχίζουν στον Δήμο Μετεώρων περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα για όλα τα ωφελούμενα αδέσποτα σκυλιά (Καταφυγίου, «Στέγης» κ.ά.) που είναι περισσότερα από 200.
Έπεται η συνέχεια
«Το πρόβλημα υπάρχει δέκα χρόνια. Θέλουμε να βάλουμε μια τάξη και να αναδείξουμε το θέμα. Υπάρχει δυστυχώς ευθυνοφοβία από Αρχές, και γενικά μέχρι πρότινος κανείς δεν κοίταξε να δώσει λύσεις. Είμαστε τουριστικός δήμος και το πρόβλημα με τα αδέσποτα έχει κακό αντίκτυπο στην εικόνα μας. Η αρχή έγινε με το καταφύγιο, θα συνεχίσουμε με το κυνοκομείο, την επανένταξη, την υιοθεσία», καταλήγει ο κ. Κερασοβίτης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!