Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Στις 4 Μαρτίου του 2021 (ήταν βράδυ Τσινοπέμπτης) ένας μεγάλος μετασεισμός με επίκεντρο περιοχή της Ελασσόνας, που ήταν αρκετά αισθητός και στην πόλη μας, έγινε αιτία να πέσουν πέτρες από το βράχο της Μεγάλης Αϊάς. Τότε, όπως είχα γράψει, ανακάλυψα στην περιοχή μεταξύ του Αγίου Βασιλείου και της Αγλίστρας κομμάτια βράχων 50-60 εκατοστών αλλά και μικρότερα. Κάποια από αυτά τα μετέφερα και με τη βοήθεια του Νίκου Κατοίκου στο μονοπάτι. Ναι, σ’ αυτό το μονοπάτι που ακόμη φτιάχνουν οι κατά καιρούς αρμόδιοι! Είχαν έρθει τηλεοπτικά κανάλια για να καλύψουν το γεγονός τότε. Εντύπωση μου είχε προκαλέσει η σύσταση-σύνθεση αυτών των βράχων γιατί αποτελούνταν από χρωματιστές και ακανόνιστες ψηφίδες και όχι από άμμο και χαλίκια.
Επειδή κάποιοι, και ειδικότερα μια γνωστή μας, επέμεναν φορτικά ότι είδαν μεγάλους βράχους να πέφτουν από την Αϊά, άρχισα να ξαναψάχνω μέσα στα πεύκα. Τελικά οι πληροφορίες ήταν αληθινές. Πίσω από τρεις βράχους εντόπισα ένα… νεοφερμένο που έπεσε από την Αϊά και ευτυχώς σταμάτησε σ’ αυτούς.
Θέλοντας να κάνω πλήρες ρεπορτάζ, (τι στην ευχή παπαράτσι ή για κάποιους… «παραπάτσι» είμαι), άρχισα μόνος μου να ψάχνω για την πορεία αυτού του βράχου. Τι ανακάλυψα; Πέφτοντας από την Αϊά ο βράχος, χτύπησε σε εξόγκωμά της στο οποίο άφησε αποτύπωμα και κάνοντας καμπύλη τροχιά προσέκρουσε στο έδαφος σε απόσταση 30-40 μέτρων από τη βάση της. Στο σημείο πρόσκρουσης, που απέχει 20 μέτρα από συστάδα φωτιστικών του Δήμου, σχηματίστηκε ένας κρατήρας, μια γούρνα, βάθους ενός, πλάτους τριών και μήκους πέντε μέτρων! Όσα δέντρα ήταν εκεί τα διέλυσε, τα έλιωσε. Μετά κυλώντας, αφού καβάλησε ένα βράχο και ξεφλούδισε έναν κορμό πεύκου, σταμάτησε στους τρεις βράχους. Μάλιστα τον έναν, λίγο ακόμη ήθελε, να τον αναποδογυρίσει.
Ξαναπήγα στην περιοχή παρέα με τον Νίκο Κατοίκο. Κάναμε μετρήσεις, βγάλαμε φωτογραφίες, καθαρίσαμε το βράχο γιατί είχε χώματα. Στο καθάρισμα μας βοήθησε και ο μικρός Ορφέας με το πινέλο του.
Όμως «χάνοντας» τη φωτογραφική μου μηχανή, έχασα και τις φωτογραφίες… Μετά από κάποιο διάστημα ξαναπήγα με το Νίκο στην περιοχή κάνοντας τα ίδια από την αρχή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο βράχος είναι σχεδόν στρόγγυλος, έχει ύψος 130 εκατοστά και περίμετρο 400. Ένα μέρος του είναι λευκό και συμπαγές σαν μάρμαρο. Το υπόλοιπο αποτελείται από ψηφίδες ακανόνιστες. Γεωλόγος δεν είμαι για να εξηγήσω το λευκό χρώμα του βράχου. Ας το κάνουν οι ειδικοί.
Όποιος θέλει μπορεί να τον δει. Βρίσκεται 20 μέτρα πάνω από το μονοπάτι και 40 πριν από την Αγλίστρα. Τον κρύβουν λίγο τα σπάρτα που είναι στο μονοπάτι.