Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κτιριακών υποδομών ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγιοφύλλου, ο Δήμος Μετεώρων κατέθεσε αίτηση η οποία εστάλη στη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ, προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία παραχώρησης προς το δήμο Μετεώρων και η αξιοποίησή τους.
Η αίτηση
Στο πλαίσιο αξιοποίησης των κτιριακών υποδομών της ΓΑΙΑΟΣΕ οι οποίες εδρεύουν στο δήμο Μετεώρων και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα του Αγιοφύλλου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ανάγκη για διατήρηση και εκμετάλλευση των εν λόγω υποδομών, όπως αυτές θα αναλυθούν στη συνέχεια αλλά επιπλέον της υπέρμετρης διάθεσης και του πνεύματος εθελοντισμού που διακρίνει τους κατοίκους της κοινότητας Αγιοφύλλου, ως Δήμαρχος του δήμου Μετεώρων, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την πεποίθησή μου για την εν γένει πολυδιάστατη αξιοποίηση αυτών των υποδομών.
Αφουγκράζομαι απόλυτα την ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μίας επικείμενης ολοκληρωτικής κατάρρευσης και καταστροφής παράλληλα με την υπέρμετρη προσπάθεια που καταβάλλουν για τη διάσωση και την ανάδειξη των υποδομών αυτών, καταθέτοντας και την τελευταία ικμάδα των δυνατοτήτων τους. Συν τοις άλλοις, πρεσβεύουν μία μακραίωνη ιστορία εναρμονισμένη με την πολιτιστική κουλτούρα και παράδοση του τόπου.
Για την καλύτερη δυνατή κατανόηση και ερμηνεία των προτάσεων που αφορούν τη διατήρηση, την βελτιστοποίηση, την ανάδειξη και την προβολή των υποδομών αυτών, ιδιοκτησία της ΓΑΙΑΟΣΕ, προτιθέμεθα να διατυπώσουμε μία σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα τα οποία θα προκαλέσουν το άμεσο ενδιαφέρον της υπηρεσίας σας και των στελεχών που την απαρτίζουν, ώστε να συμπορευτείτε με τις ανησυχίες μας και αξιολογώντας σωστά τις προθέσεις μας, να «δώσετε το πράσινο φως» για την άμεση εφαρμογή σχεδίου που ως κύριο γνώμονα θα έχει τη διάσωση αυτών των ιστορικών κτιρίων που κρύβουν μέσα τους σωρεία ανθρώπινων συναισθημάτων και μνήμες του παρελθόντος.
Το πρώτο επιχείρημα με βάση το οποίο συντάσσεται η επιστολή αυτή, είναι η ανάγκη για διάσωση και διατήρηση των υποδομών. Προκειμένου να μην έχουν την τύχη άλλων αντίστοιχων σταθμών – μνημείων που κατέρρευσαν ως απόρροια της αποσάθρωσης και της διάβρωσης μέσα στο χρόνο.
Το δεύτερο επιχείρημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αξιοποίηση του ευρύτερου πολιτιστικού αποθέματος του δήμου Μετεώρων. Πρόκειται για στοιχεία εναρμονισμένα με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, πιο συγκεκριμένα με τον πρώην δήμο Χασίων και ταυτόσημα με το δίκτυο μεταφορών της εποχής εκείνης.
Η ανάδειξη και η προβολή τους, θα σημάνουν την απαρχή μιας τουριστικής αξιοποίησης απευθυνόμενης σε διάφορες μορφές τουρισμού, κυρίως θεματικών και εναλλακτικών μορφών, προάγοντας τη βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.
Ποιες είναι όμως οι μορφές τουρισμού που ενισχύονται με τέτοιες δράσεις, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία το ΑΕΠ που προέρχεται από τον τουρισμό ξεπερνάει το 30% ή έναν δήμο όπως ο δήμος Μετεώρων στον οποίο το αντίστοιχο ΑΕΠ κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα;
Οι τρεις σταθμοί που αποτελούν διακαή πόθο για αναστήλωση και ανάδειξη, θα εξυπηρετήσουν πολλαπλές ανάγκες δράσεων περιπατητικού, ποδηλατικού και λοιπών φυσιολατρικών μορφών τουρισμού, είτε ως σημεία ανάπαυσης, είτε ως σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επίσης θα λειτουργήσουν ως αφετηρία πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμβάλλοντας στην ενότητα και στην κοινωνικοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η στενή συνεργασία με τους ορειβατικούς συλλόγους της Ελλάδας, με τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά γραφεία, θα αποτελέσει τον αιμοδότη της περιοχής καθώς θα παρακινήσει πολλούς επισκέπτες.
Τέλος, καθώς η Θήρα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην ευρύτερη περιοχή του τέως δήμου Χασίων, οι λειτουργικοί και ανανεωμένοι σταθμοί της ΓΑΙΑΟΣΕ θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμοι.
Η Ελλάδα, μία χώρα που σύμφωνα με τη διεθνή αξιολόγηση, παγκοσμίως κατέχει τη 2η θέση στον πολιτισμό, είναι αδιανόητο να «εγκαταλείπει» κτίρια και μνημεία που ταυτίζονται με την ιστορία τους.
Φυσικά, η εν γένει παρέμβαση με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη των υποδομών της ΓΑΙΑΟΣΕ στο δήμο Μετεώρων (δ.δ Αγιοφύλλου) θα αποτελέσει την απαρχή μιας άλλης διάστασης οικονομικού ενδιαφέροντος και άνθησης προσθέτοντας ένα λιθαράκι στην αξιοποίηση του ευρύτερου πολιτιστικού αποθέματος, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία, κάτι που η ελληνική επικράτεια το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη…