Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετεώρων ενέκρινε ομόφωνα την ανακήρυξη του Θεοδόση Τάσιου ως επίτιμου δημότη του Δήμου Μετεώρων. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 17 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας.
Για να αντιληφθούμε όλοι ποιος είναι ο Θεοδόσης Τάσιος, παραθέτουμε όσα ανέφερε σχετικά στην εισήγησή του ο συμπολίτης μας Φιλόλογος Σπυρίδων Βλιώρας:
Ο Θεοδόσης Τάσιος, κορυφαίος Έλληνας Επιστήμονας, Πολιτικός Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, αρθρογράφος, συγγραφέας και Ακαδημαϊκός, «ανήκει στους επιφανέστερους επιστήμονες και διανοουμένους που ανέδειξε αυτή η χώρα. (…) Πολιτικός μηχανικός διεθνούς ακτινοβολίας, ανεπανάληπτος δάσκαλος και παρεμβατικός διανοούμενος πρώτης γραμμής, είναι πολύ γνωστός και για τα κείμενα αιχμής που δημοσιεύει επί πολλά χρόνια.»
Ο Θεοδόσιος Παναγιώτη Τάσιος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου, επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου. Χρημάτισε πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, μέλος της Επιτροπής Βραβείων του American Concrete Institute (2015–18), εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και πρόεδρος της Εταιρίας Διερεύνησης της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 500 επιστημονικές εργασίες και 60 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο 2013 τού απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE). Το 17 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής (Ιαπωνία, 2020–21) τον περιέλαβε ανάμεσα στους τέσσερις “Legendary Figures, Old Masters”.
Αποδέκτης του Μεταλλίου της Πόλεως των Παρισίων και επίτιμος δημότης τεσσάρων ελληνικών πόλεων.
«Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο για περισσότερο από πενήντα χρόνια και από περισσότερα του ενός βήματα: Από τις αίθουσες των αμφιθεάτρων, από τα επιστημονικά του συγγράμματα, από τις στήλες του ημερήσιου τύπου. Για θέματα τεχνικά, όσο και για θέματα ποίησης και φιλοσοφίας. Αλλά και με γενναίες παρεμβάσεις σε δύσκολα θέματα καυτής επικαιρότητας.»
Πολλές πόλεις της Ελλάδας τον έχουν τιμήσει ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο δημότη τους, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του και αναδεικνύοντας τη σχέση που έχει μαζί τους: Η Σάμος, τα Μέγαρα, η Χαλκίδα, η Καστοριά κ.ά.
Εκτός όμως από τη σχέση του με τις ανωτέρω πόλεις, έχει σχέση και με την Καλαμπάκα, από την οποία έλκει την καταγωγή. Ο συνονοματεπώνυμος παππούς του είχε «το σπίτι του στην Καλαμπάκα απέναντι απ’ την αυλόπορτα της Μεγάλης Εκκλησιάς», της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας, ενώ πολλοί στενοί συγγενείς του μένουν ακόμη στην πόλη υπό τους μετεωρίτικους βράχους, τους οποίους επισκέπτεται, όποτε οι υποχρεώσεις τού το επιτρέπουν, αλλά και αναφέρεται σ’ αυτήν σε ιδιωτικές και δημόσιες συζητήσεις και διαλέξεις του.
Αλλά και όταν δίνει διαλέξεις στην περιοχή μας, πλήθος Καλαμπακιωτών σπεύδει ν’ ακούσει και να συγχαρεί εκ του σύνεγγυς το άξιο τέκνο της πόλης τους: «Κατάμεστη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων από εκατοντάδες Τρικαλινούς αλλά και πολλούς Καλαμπακιώτες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση του Φιλολογικού, Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, με ομιλητή τον γνωστό Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόση Τάσιο (…), ο οποίος δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του να αναφερθεί στις καλαμπακιώτικες ρίζες, ανασύροντας από την μνήμη του παιδικές θύμησες, μιλώντας με συγκίνηση για τον πατέρα του, που μέσα από δυσκολίες κατάφερε να εξοικονομήσει χρήματα, για να ταξιδέψει μέχρι την Λάρισα, προκειμένου να φοιτήσει στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή. “Το θέμα δεν είναι πού γεννήθηκες, αλλά το πώς νιώθεις για έναν τόπο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.»
«Λαμβάνοντας τα ανωτέρω υπόψη θεωρούμε πως ο Δήμος Μετεώρων θα έπρεπε να απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη της πόλης στο άξιο αυτό τέκνο της Καλαμπάκας αλλά και να αξιοποιήσει το κύρος, τις γνώσεις και την εμπειρία του για την προώθηση ζητημάτων επωφελών για την πόλη και τους πολίτες της», κατέληξε ο κ. Βλιώρας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!