Τα ορεινά χωριά του Δήμου Μετεώρων φημίζονται για τα πλούσια δάση τους. στα οποία δραστηριοποιούνται αρκετοί Δασικοί Συνεταιρισμοί που υλοτομούν σ’ αυτά.
Ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνει τα τελευταία χρόνια να εξαφανιστεί, καθώς οι νέοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το ακολουθήσουν είναι αυτό του υλοτόμου. Ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα, αφού οι υλοτόμοι εργάζονται κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να τραυματιστούν, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς έχουν να κάνουν θεόρατους κορμούς που δεν συγχωρούν το παραμικρό λάθος.
“Χρειάζεται εμπειρία για να κόψεις ένα δέντρο και να το κατευθύνεις στο σημείο που θέλεις να πέσει”, λέει ο Σωτήρης Γιαννούλας, που είναι από τους νέους σε ηλικία υλοτόμους του ΟΔΑΣΕ Χρυσομηλιάς.
Αμέσως μετά, στα μεγάλα δέντρα, γίνεται η αποφλοίωση του κορμού και στη συνέχεια μεταφέρεται από το δάσος σε σημείο που να μπορεί να φορτωθεί σε φορτηγά για τη μεταφορά του στο σταθμό επεξεργασίας για βιομηχανική χρήση. Υπάρχουν και τα μικρότερα δέντρα που τα ξύλα τους χρησιμοποιούνται για θέρμανση. Η υλοτομία γίνεται επίσης για την ορθή διαχείριση των δασών, τη μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών και την αποκατάσταση των λειτουργιών του δασικού οικοσυστήματος.
Η καθημερινότητα είναι σκληρή. αφού η δουλειά των υλοτόμων ξεκινά νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το απόγευμα με ενδιάμεση στάση για φαγητό και λίγη ξεκούραση στα δροσερά σημεία του δάσους.
Tις περισσότερες φορές οι υλοτόμου έχουν να διανύσουν πολύ μεγάλες αποστάσεις μέσα στο δάσος για να φτάσουν στο σημείο όπου θα δουλέψουν.
Οι ήχοι του αλυσοπρίονου, του δέντρου που «σχίζει» τον αέρα πριν πέσει και του γδούπου, όταν ο κορμός φτάνει στη γη, είναι καθημερινοί ήχοι στα αυτιά των υλοτόμων που επαναλαμβάνονται πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η δουλειά τους απαιτητική και επίπονη, ο σεβασμός τους για το δάσος απεριόριστος.
Αυτοί είναι οι υλοτόμοι των δασών του Δήμου Μετεώρων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!