Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Εις το βουνό ψηλά εκεί
είναι εκκλησιά ερημική
το σήμαντρό της δεν κτυπά
δεν έχει ψάλτη ούτε παπά.
Κι όμως στις 29 Αυγούστου, Αποτομή Κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου, και ψάλτη και παπά είχε το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Κρανιά, γιατί οι Κρανιώτες καθιέρωσαν τη μέρα αυτή να λειτουργείται ο Αϊ Νικόλας. Έτσι ο παπα-Νικόλας Μπουρλής τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λετουργία.
Λίγα λόγια για το ναό-εξωκκλήσι
Στην παλιά Στάση Κρανιάς του κεντρικού δρόμου προς Τρία Ποτάμια, πάνω από το σημερινό χώρο αναψυχής, στέκει αγέρωχος μέσα σε δάσος ελάτων ο ναός του Αγίου Νικολάου. Είναι κτισμένος πάνω σε ένα στενό ύψωμα-ράχη. Έχει μήκος δώδεκα και πλάτος επτά μέτρα. Το έκτισε το 1966 μια κάτοικος των Δολιανών η Ελένη Αυγέρη η οποία έβαλε όλα τα έξοδα μέχρι τέλους και για τα εσωτερικά του ναού τέμπλο, εικόνες κ.λπ.
Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών τότε ήταν ο κυρός Διονύσιος.
Στον ίδιο χώρο ήταν κτισμένος ένας μικρότερος ναός τον οποίο έκαψαν οι Γερμανοί τον Οκτώβριο του 1943. Κάποιοι συνδέουν το ναό αυτό με τη Μονή της Αγίας Ζώνης. Αυτό κατά την άποψή μου δεν ισχύει για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν μικρός και απείχε από το ναό της Αγίας Ζώνης 500 περίπου μέτρα χωρίς να έχουν οπτική επαφή. Δεύτερον, ο ναός της Αγίας Ζώνης ήταν ολόκληρο συγκρότημα με κελιά μοναχών, χώρους φιλοξενίας κ.λπ. Κάποιες αναφορές της Μονής με το όνομα Αγίου Νικολάου έγιναν, γιατί στον ίδιο χώρο-συγκρότημα της Μονής πιστεύω να υπήρχαν δύο ναοί, της Αγίας Ζώνης και του Αγίου Νιικολάου.