Τον Αύγουστο στην εφημερίδα της Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα» είχα γράψει το εξής αίνιγμα: Ποιο χωριό έχει τις περισσότερες λακούβες; Και η απάντηση είναι: Η Κρανιά. Δεν είναι μία, δεν είναι δυό είναι… όλο το χωριό!
Μια γεύση, ελπίζω να πήραν ιδίοις όμμασι, ο Δήμαρχός μας Θοδωρής Αλέκος όταν τέλη Αυγούστου επισκέφτηκε με τον Κρανιώτη Τάκη Κοιλούκο την πλατεία «Γκοργκάτζι» της Κρανιάς, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος Δήμαρχος Λευτέρης Αβραμόπουλος όταν ανέβηκε στην Κρανιά για να παρακολουθήσει την εκδήλωση για τον Κώστα Βίρβο.
Συγκεκριμένα μιλάω για τον μαχαλά-συνοικία της Αγίας Παρασκευής που εκτός από κατοίκους της Κρανιάς, περνάνε και Σαρακατζαναίοι για να πάνε στα Κονάκια, αλλά και όσοι πάνε προς το Παλαιοχώρι.
Γιατί υπάρχουν τόσες, αμέτρητες θα έλεγα, λακούβες; Ένας λόγος είναι η τσιμεντόστρωση. Δεν ρίχνεις τσιμέντο, και μάλιστα όπως αποδεικνύεται, κακής ποιότητας σε υψόμετρο 1200-1300 μέτρων γιατί ο πάγος το χειμώνα το καταστρέφει με αποτέλεσμα να μένει μια λευκή σκόνη και σπασμένο χαλίκι (τρία άλφα). Με το πέρασμα ενός αυτοκινήτου αυτή η σκόνη σηκώνεται σαν σύννεφο (σκώνει σκόνη που λένε) και γεμίζει τα πάντα, μαζί και τα πνευμόνια των ανθρώπων. Κατά τα άλλα αναπνέουν καθαρό βουνίσιο αέρα. Τρομάρα τους!
Σε αρκετά σημεία που έφυγαν περισσότερα χαλίκια, δημιουργήθηκαν λακκούβες.
Αλλά και εκεί που υπάρχει άσφαλτος, τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν, γιατί όταν λέμε άσφαλτος εννοούμε μια πετσαφλούδα πάχους μερικών χιλιοστών με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία του δρόμου να υπάρχει… υποψία ασφάλτου! Από εκεί και πέρα το νερό κάνει την υπόλοιπη ζημιά.
Σε μερικά σημεία υπάρχουν γούρνες με νερό μήκους και πλάτους τριών περίπου μέτρων και ο έρμος ο εποχούμενος βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα: Περνάω δεν περνάω; (Αν είχε ψάρια, θα μπορούσε να ψαρέψει, με τα χέρια!) Με όλα τα παραπάνω μου δημιουργείται το ερώτημα: Αυτοί που παραλαμβάνουν τα έργα, τα ελέγχουν; Τα λεφτά όμως ξοδεύονται!
Για να είμαι ειλικρινής, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Άρχισε επί Δημαρχίας Σινάνη, ίσως και νωρίτερα, αλλά συνεχίζεται. Μερικά μπαλώματα που έγιναν στην άσφαλτο δεν βελτίωσαν την κακή κατάσταση των δρόμων.
Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που ο καιρός δεν ήταν βροχερός.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!