Ως πολύ σημαντική για το μέλλον του Δήμου Μετεώρων κρίνεται η έλευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην Καλαμπάκα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, καθώς κατά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Μετεώρων στο Δημαρχείο της πόλης μας έφερε ευχάριστα νέα.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν είμαστε πλέον πολύ κοντά στην πολυπόθητη επαναλειτουργία της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου στην πόλη μας, έστω κι αν χρειαστεί μία προσωρινή λύση μέχρι να φτάσουμε στη λειτουργία του σε μόνιμη και σταθερή βάση.
Ο Τρικαλινός Υπουργός έκανε επίσης γνωστό ότι έχει βάλει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, που θα στελεχωθεί με υπαλλήλους και θα λειτουργήσει σε συνεργασία της δασικής υπηρεσίας με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος.
Το κτήριο του ΚΠΕ βρίσκεται στα ριζά του λόφου του Προφήτη Ηλία και είναι γενικά σε καλή κατάσταση.
Επίσης, ο συντοπίτης μας (από τον Ασπροπόταμο) Δασολόγος, Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας, που συνόδευε τον Υπουργό, τόνισε ότι προωθείται και η αναβάθμιση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Δασαρχείου στο Κουκουφλί.
Πέραν αυτών, ο Κώστας Σκρέκας ζήτησε από τον Δήμαρχο Μετεώρων να του μεταβιβάσει μία λίστα με όλες τις μελέτες που είναι διαθέσιμες και με λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία τους (αν έχουν ενταχθεί και σε ποιον φορέα προς χρηματοδότηση), τονίζοντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλές εκκρεμότητες του Δήμου Μετεώρων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στόχος του είναι να προωθηθούν όλα τα θέματα μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Η Αδόμητη Ζώνη
Ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αλέκος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της Αδόμητης Ζώνης, ζητώντας από τον κ. Σκρέκα να μεσολαβήσει για μία συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Αυτό όμως που ίσως δεν περίμενε κανείς ήταν οι κατευθύνσεις που έδωσαν οι κ.κ Σκρέκας και Γκουντούφας, για να κατατεθεί ορθή και τεκμηριωμένη πρόταση για το πολύκροτο θέμα.
Όπως σημείωσε ο Τρικαλινός Υπουργός, η λύση μπορεί να έρθει μέσα από μία Χωροταξική μελέτη που θα εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και θα αποδεικνύει με επιστημονική μεθοδολογία τους λόγους που επιβάλλεται ο περιορισμός της Αδόμητης Ζώνης στα όρια του ιερού χώρου (λόγοι επέκτασης οικισμού, χωροταξικού σχεδιασμού κ.λπ.)
Επιπλέον, ο κ. Γκουντούφας τόνισε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη για τον Δήμο Μετεώρων και είναι στη φάση της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην οποία μπορεί να ενταχθεί η εν λόγω πρόταση.
Πάντως, ο Δήμαρχος και οι παρόντες Αντιδήμαρχοι έδειξαν να επιμένουν σε μία πολιτική απόφαση για το θέμα, χωρίς να ξεκαθαρίσουν αν θα επιχειρήσουν μία διαφορετική προσέγγιση, όπως αυτή που πρότεινε ο Υπουργός, που δείχνει να είναι η ενδεδειγμένη οδός.
Η συνάντηση
Σε θερμό κλίμα ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον Τρικαλινό Υπουργό και όσους τον συνόδευαν στο γραφείο του στο Δημαρχείο το Σάββατο το πρωί, και στη συνέχεια έθεσε στον κ. Σκρέκα διάφορα θέματα που αφορούν στον Δήμο Μετεώρων.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑ Μετεώρων, στη μείωση των εσόδων της αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση του κόστους λειτουργίας.
Για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι έρευνα που έγινε από το Υπουργείο σε συνεργασία με τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης έδειξε ότι τα αντλιοστάσια δεν έχουν εγκατεστημένους μετατροπείς ισχύος (inverters). «Τοποθετώντας τους σε κάθε παροχή θα μειωθεί πολύ το κόστος κατανάλωσης ενέργειας, καθώς θα μεταβάλλεται η ισχύς ανάλογα με την ανάγκη άρδευσης. Επίσης τα φωτοβολταϊκά μπορούν να μειώσουν το κόστος. Ο άλλος τρόπος είναι η μείωση της κατανάλωσης μέσα από τη συντήρηση των μηχανημάτων. Το πρόγραμμα που θα ανοίξει μέσα από το Υπουργείο Ενέργειας θα χρηματοδοτεί inverters, οπότε αμέσως επιτυγχάνεται μεγάλη μείωση του κόστους της ενέργειας μαζί με την κρατική επιδότηση», σημείωσε ο Υπουργός.
Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η επαναλειτουργία της Βιομηχανίας Ξύλου του Δασαρχείου Καλαμπάκας.
Ο κ. Γκουντούφας τόνισε ότι το Υπουργείο αναζητά τρόπο να λειτουργήσει νόμιμα, με ασφάλεια και με σταθερότητα και με προοπτική επιβίωσης και άνθησης που να βοηθήσει και την τοπική κοινωνία. «Είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια που έχει κολλήσει στην έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, καθώς πρέπει η περιοχή να δέχεται βιομηχανίες χαμηλής όχλησης. Έστω και με προσωρινή άδεια λειτουργίας πρέπει να βρεθεί τρόπος», πρόσθεσε ο κ. Γκουντούφας.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι υπάρχουν δύο προοπτικές για την Κρατική Βιομηχανία Ξύλου: η βραχυπρόθεσμη λειτουργία και η μακροπρόθεσμη λειτουργία με προοπτική και με χαρακτήρα όχι απλά αυστηρά παραγωγικό, αλλά και εκπαιδευτικό και τουριστικό, ως εναλλακτική πρόταση στον επισκέπτη (έκθεση-μουσείο).
Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα βρει τρόπο για να λειτουργήσει σύντομα η Βιομηχανία μέσα από μια μεσοπρόθεσμη λύση και μετά θα γίνουν οι ενέργειες για να περάσουμε στη μακροχρόνια λειτουργία με τρόπο που να εξασφαλιστεί η συνέχειά της.
«Με χρήματα από το Υπουργείο θα βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για τα έξοδα λειτουργίας του στην πρώτη φάση και θα εξασφαλίσω ότι θα υπάρχουν χρήματα και για την μόνιμη λύση με σύμπραξη του Υπουργείου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης, και με τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.
Ο Δασάρχης Καλαμπάκας Χρήστος Πίσσιας αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ιστορικό της παύσης λειτουργίας της Βιομηχανίας και στις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για να επαναλειτουργήσει.
Όπως προαναφέραμε ο κ. Σκρέκας ζήτησε λίστα με τις εκκρεμότητες του Δήμου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε πρόγραμμα του ΥΠΕΝ μπορεί να ενταχθεί ο Compact Βιολογικός Καθαρισμός της Κορομηλιάς και ο Βιολογικός Καθαρισμός της Βασιλικής.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!