Οι μαθητές του ομίλου με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Δήμητρα Σανίδα ξεκίνησαν το μαγικό ταξίδι τους από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο αρχικά μελετώντας τα μέρη του μικροσκοπίου , στη συνέχεια παρατήρησαν φυτικούς και ζωικούς ιστούς και τέλος έφτιαξαν τα δικά τους παρασκευάσματα στο εργαστήριο του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας.
Οι Επόμενες συναντήσεις του ομίλου έγιναν στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας:
Οι μαθητές του ομίλου επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη για την πραγματοποίηση εργαστηρίου κατασκευής τρισδιάστατου φυτικού κυττάρου. Οι μαθητές κατασκεύασαν φυτικά κύτταρα και βακτήρια αφού πρώτα είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν ζωικούς και φυτικούς ιστούς με το υψηλής ποιότητας μικροσκόπιο που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.
Εξερευνητές του ουρανού έγιναν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου της Βιβλιοθήκης.
Αρχικά, τα παιδιά παρακολούθησαν μια ομιλία σχετικά με τον ήλιο, τα χαρακτηριστικά και το περιβάλλον του, αλλά και για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τηλεσκοπίων και τη χρησιμότητά τους για τον άνθρωπο. Στη συνέχεια, όλα τα παιδιά, μέσω ειδικών φίλτρων, παρατήρησαν τη δραστηριότητα του ήλιου και εντυπωσιάστηκαν από το θέαμα!
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη εργαστήριο τρισδιάστατης σάρωσης και εκτύπωσης (3D scanning and printing).
Η προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει η Βιβλιοθήκη πυροδότησε τη περιέργεια των μαθητών, οι οποίοι θέλησαν να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τις εφαρμογές του συγκεκριμένου εξοπλισμού. Αρχικά, έγινε μια εισαγωγή σχετικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τρισδιάστατης σάρωσης και εκτύπωσης, το είδος των αντικειμένων που μπορούμε να σαρώσουμε, τα υλικά εκτύπωσης και τους τύπους τρισδιάστατων εκτυπωτών, καθώς και τις εφαρμογές σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Στη συνέχεια, οι μαθητές χρησιμοποίησαν τον τρισδιάστατο σαρωτή για να αποτυπώσουν με ακρίβεια κάποια αντικείμενα, επεξεργάστηκαν στο ειδικό λογισμικό το ψηφιακό μοντέλο που δημιουργήθηκε και έκαναν σχεδιαστικές παρεμβάσεις, ώστε το τελικό αρχείο να είναι έτοιμο προς εκτύπωση.
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε δεύτερο εργαστήριο τρισδιάστατης σάρωσης και εκτύπωσης (3D scanning and printing).
Στη πρώτη συνάντηση οι μαθητές πειραματίστηκαν με τον τρισδιάστατο σαρωτή και την επεξεργασία ενός ψηφιακού μοντέλου και στο τέλος είδαν τον τρόπο εκτύπωσης του τελικού αρχείου στο τρισδιάστατο εκτυπωτή. Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στο εργαστήριο ήταν ένας περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων με όλα τα στοιχεία ανάγλυφα, ώστε να μπορούν να το χρωματίσουν. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τη προηγμένη τεχνολογία και τη δυνατότητα δημιουργίας αντικειμένων μέσω πολλαπλών αλλεπάλληλων στρώσεων υλικού, που συνήθως είναι πολύ μικρότερες του ενός χιλιοστού.
Ο τρισδιάστατος περιοδικός πίνακας, πλέον θα κοσμεί μια αίθουσα διδασκαλίας του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας , αφού τα παιδιά τον πήραν μαζί τους στο σχολείο τους. Στο τέλος τα παιδιά ασχολήθηκαν με διαδραστικά παιχνίδια για τον περιοδικό πίνακα.
Ευχαριστούμε τη βιβλιοθήκη Καλαμπάκας για την πολύτιμη βοήθεια και την στήριξη σε όλο αυτό το εγχείρημα στο να γνωρίσουν οι μαθητές τις πολύτιμες εφαρμογές των Φυσικών Επιστημών στη σύγχρονη ζωή μας! Η συνεργασία μας ήταν άψογη και θα συνεχιστεί και μετά τα Χριστούγεννα με νέες δημιουργικές δράσεις!
Ευχαριστούμε τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας για την άψογη συνεργασία εκ μέρους του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας.
2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!