Ένα τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα λέει: «Ο πιο καλός ο μαθητής ήμουν εγώ στην τάξη κι οι δάσκαλοι με είχανε μη βρέξει και μη στάξει…». Στο τραγούδι αυτό έκανα ποιητική αδεία, που λένε, αλλαγή – αντικατάσταση λέξεων. Έτσι το τραγούδι έγινε: «Οι πιο καλοί καθηγητές ήταν αυτοί στην τάξη κι οι μαθητές τους είχανε μη βρέξει και μη στάξει…».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στις 3 Ιανουαρίου 2023 τέσσερις φίλοι, οι Ηλίας Ζαλαβράς, Νίκος Κατοίκος, Χρήστος Κυρίτσης και Γιάννης Ψαρρής (τα ονόματα είναι με αλφαβητική σειρά) ξεκινήσαμε από την Καλαμπάκα να πάμε να δούμε μέρη των (Αντι) Χασίων και ειδικότερα τα τρία φράγματα.
Κάποια στιγμή φτάσαμε στο ορεινό Μαυρέλι. Στην πλατεία του χωριού, λίγοι κάτοικοι, κυριολεκτικά, λιάζονταν στα 1.140 μέτρα υψόμετρο. Πάνω από την πλατεία είναι το παλιό Δημοτικό Σχολείο που τώρα ελλείψει μαθητών, έχει αλλάξει χρήση και έγινε «Δανειστική Βιβλιοθήκη – Παραδοσιακή αίθουσα Ελληνικής Παιδείας».
Η μια αίθουσα μετατράπηκε σε Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο με αρκετά βιβλία, τραπέζια και καρέκλες. Η άλλη παρέμεινε όπως ήταν όταν λειτουργούσε το σχολείο, με θρανία, χάρτες κ.λπ.
Στα θρανία αυτά κάθισαν για λίγο οι φίλοι, δυο από τους οποίους ήταν Καθηγητές Φιλολογίας για να θυμηθούν τα πριν από δεκαετίες μαθητικά τους χρόνια.
Ευχαριστούμε τον Θανάση Σιακαβάρα που είχε την καλοσύνη να μας ανοίξει τις αίθουσες και να μας ξεναγήσει στο Σχολείο που κάποτε έσφυζε από ζωή και φωνές και τώρα είναι… διηγώντας τα να κλαις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Υ.Γ. Πολλά Δημοτικά Σχολεία άλλαξαν χρήση. Αυτή τη φορά «τυχερό» ήταν του Μαυρελίου. Για τα φράγματα θα τα γράψουμε άλλη φορά.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!