Οι συμπατριώτες μας, ομογενείς από την Αργεντινή, δεν το ξέχασαν και κράτησαν την υπόσχεσή τους: θα επισκεφτούν ξανά την περιοχή μας, όχι πλέον για μία αλλά για δύο διανυκτερεύσεις!
Έτσι ενώ πάντα έφταναν στην πόλη μας το απόγευμα, ακολουθούσε μια βιαστική και σύντομη επίσκεψη στα Μετέωρα και αναχωρούσαν το πρωί της επομένης, τον ερχόμενο Ιούνιο θα επισκεφτούν την Καλαμπάκα το απόγευμα της 26ης, θα παραμείνουν ολόκληρη την 27η για να γνωρίσουν, εκτός από τα μοναδικά Μετέωρα, και την πανέμορφη Καλαμπάκα και άλλα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και τελικά θα αναχωρήσουν το πρωί της 28ης, αφού περάσουν πρώτα από το Δημαρχείο μας για το, παραδοσιακό πλέον, κέρασμα.
Η τελευταία τους επίσκεψη στο δημοτικό κατάστημα της πόλης μας έγινε πριν αρκετά χρόνια.
Πρώτα ένα πολύ σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα της Προέδρου της πολιτιστικής οργάνωσης ΝΟΣΤΟΣ της ελληνικής παροικίας Αργεντινής, κας Τσαρδίκου, και έπειτα η πανδημία του κορονοϊού, που επηρέασε τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των ανθρώπων, συνετέλεσαν σ’ αυτό.
Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Με μεγάλη χαρά τους περιμένουμε τον ερχόμενο Ιούνιο, για να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της περιοχής και τη φιλοξενία των κατοίκων της.
Ο Δήμος μας θα είναι στη διάθεσή τους, για να τους βοηθήσει και εξυπηρετήσει!
* Η ελληνική παροικία της Αργεντινής είναι η μεγαλύτερη της χώρας μας στη Λατινική Αμερική.
Περίπου 20.000 ομογενείς ζούνε σήμερα στη χώρα των γκάουτσος και του Ρίο ντε λα Πλάτα, του Μαραντόνα και του Μέσσι, οργανωμένοι σε επτά μεγάλες ελληνικές κοινότητες.
Στη μεγάλη τους πλειοψηφία γεννήθηκαν εκεί αφού τα κυριότερα ρεύματα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς την Αργεντινή χρονολογούνται στην περίοδο 1890-1954.
Υπολογίζεται ότι το 1970 υπήρχαν στην Αργεντινή περίπου 40.000 Έλληνες, ενώ και σήμερα πηγές τους ανεβάζουν πολύ πάνω από 20.000, καθώς υπάρχουν Έλληνες μετανάστες εκεί που δεν καταγράφηκαν καν ως τέτοιοι.
Πολλοί Έλληνες της Μικράς Ασίας έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στη χώρα αυτή με τα οθωμανικά τους διαβατήρια ή ακόμα και με ειδικά διαβατήρια προσφύγων. Ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο πιο γνωστός Έλληνας μετανάστης στην Αργεντινή, πρόσφυγας από τη Σμύρνη, έφτασε στην Αργεντινή, όχι με ελληνικό αλλά με ειδικό διαβατήριο «Νάνσεν» για τους πρόσφυγες.
Να μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες των Δωδεκανήσων ταξίδευαν με ιταλικά διαβατήρια ως το 1946 και πολλά άλλα.
Και φυσικά σε μια τέτοια παλιά παροικία, υπάρχουν άτομα με πολύ μακρινή ελληνική καταγωγή, 3ης, 4ης, 5ης γενιάς κ.ο.κ., άτομα που δεν μιλούν πλέον τα ελληνικά, άτομα από μικτούς γάμους κ.α.
Για τον Δήμο Μετεώρων,
Γιώτας Ευθύμιος