Ο Δήμος Μετεώρων με τη μορφή που απέκτησε μετά την ψήφιση του Νόμου 3852/2010 «Σχέδιο Καλλικράτης», αποτελείται από 78 «οικιστικές μονάδες», Τοπικές Κοινότητες και συνοικισμούς. Αυτά τα χωριά βρίσκονται διασκορπισμένα σε μια έκταση 1658,75 τετραγ. χιλιομέτρων, συνιστούν τον δήμο Μετεώρων ως τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο σε έκταση -στην ηπειρωτική Ελλάδα- μετά τον Δήμο Γρεβενών. Εκτιμάται ότι το ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο του Δήμου μας ξεπερνά τα 1350 χιλιόμετρα ενώ αν συνυπολογίσουμε και τα δασικά – αγροτικά δίκτυα των δρόμων αυτά θα ξεπερνούν κατά πολύ τα 5000 χλμ.
Επίσης, από τα επίσημα στοιχεία της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. στο σύνολο του Δήμου είναι εγκατεστημένα 21042 υδρόμετρα από τα οποία σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία τα 18438. Εκτιμάται ότι στο Δήμο Μετεώρων τα δίκτυα ύδρευσης ξεπερνούν σε μήκος τα 300 χιλιόμετρα.
Έτσι λοιπόν ο μεγάλος αριθμός των Τοπικών Κοινοτήτων και η διασπορά τους σε μεγάλη έκταση, το μεγάλο μήκος του οδικού δικτύου, οι διάσπαρτες υποδομές ύδρευσης σε όλες τις τοπικές κοινότητες (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις κλπ), κάνουν φανερό στον καθένα το μέγεθος των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Μετεώρων όσον αφορά τη διαχείρισή τους και στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες.
Είναι γεγονός ότι με την ψήφιση του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης) και την παύση της λειτουργίας των πρώην «καποδιστριακών» Δήμων οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις Περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες δεν είναι και οι καλύτερες παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες και των τριών Δημοτικών Αρχών που προηγήθηκαν από το 2011 έως σήμερα.
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν και διαπιστώνουν σήμερα ότι αποτέλεσε τραγική επιλογή για τον Δήμο μας και την πόλη της Καλαμπάκας, το γεγονός ότι κατά την ψήφιση του Σχεδίου «Καλλικράτης» δεν έγιναν ένας η δύο «ορεινοί δήμοι» στο νομό Τρικάλων.
Βλέπουμε λοιπόν σήμερα ότι οι δημοτικές αρχές διατήρησαν (με μικρές αλλαγές η καθεμία) ένα μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας το οποίο ελάχιστα προσέφερε στους δημότες των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων και αυτή τους την επιλογή την «πληρώνει» με τη σειρά της η πόλη της Καλαμπάκας η οποία «σέρνεται» προκειμένου να εξυπηρετήσει όλα τα χωριά της περιφέρειας.
Έχοντας πλέον την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ με τη θεσμοθέτηση τριών περιφερειακών τομέων στα όρια των παλαιών καποδιστριακών δήμων.
ΘΕΣΠΙΖΟΥΜΕ διακριτές λειτουργικές διοικητικές δομές στις περιφερειακές Δημ. Ενότητες:
1. Δημ. Ενότητες Βασιλικής και Τυμφαίων – ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
2. Δημ. Ενότητες Χασίων και Μαλακασίου – ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
3. Δημ. Ενότητες Καστανιάς , Κλεινοβού , Ασπροποτάμου – ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων με τους κατά τόπους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους της κάθε περιφέρειας θα αποτελέσουν τις νέες επιτελικές ομάδες λειτουργίας του κάθε τομέα με αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα που αφορούν:
- την καθημερινότητα των Δημοτών (πράσινο, βατότητα δικτύου, φωτισμός)
- τη διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου,
- το συντονισμό και επίβλεψη στο έργο της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στον τομέα του Δήμου.
- την κατασκευή και συντήρηση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αλιεία και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία , τα υδραυλικά και τεχνικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα.
- την εφαρμογή των μέτρων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων του Δήμου, καθώς και των δικτύων ηλεκτροφωτισμού
- τη διαχείριση τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ τα Περιφερειακά πρώην Δημαρχεία , τα στελεχώνουμε με τους απαραίτητους υπαλλήλους, τοποθετούμε ικανό εξοπλισμό (οχήματα , μηχανήματα) και με «διακριτά» κονδύλια για κάθε τομέα, εξασφαλίζουμε την -κατά το δυνατό- «αυτόνομη» λειτουργία των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.
ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ τη λειτουργική αυτοτέλεια των περιφερειακών τομέων, για να λύνουν όχι μόνο τα ζητήματα της καθημερινότητας , αλλά να προγραμματίζουν και να επιχειρούν σε ζητήματα για τα οποία μέχρι τώρα τα διαχειρίζονταν η Δημοτική Αρχή από τα γραφεία τους στο Δημαρχείο της Καλαμπάκας.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ έτσι ένα νέο ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ του Δήμου Μετεώρων με «Ξεχωριστό Αυτοδιοίκητο για την Καλαμπάκα» -ιδιαίτερα σε ζητήματα τουρισμού , πολιτισμού και ποιότητας ζωής- με παράλληλη τόνωση της αυτοδιάθεσης των περιφερειακών τοπικών κοινοτήτων.
Καλαμπάκα 04-05-2023
Κώστας Θ. Τόλης
Αρχιτέκτων Μηχ/κος
Υποψήφιος Δήμαρχος Μετεώρων