Αρκετά θέματα που αφορούν στον τομέα του Τουρισμού μπορούν και πρέπει να γίνουν τη νέα σεζόν από τη Δημοτική Αρχή Καλαμπάκας.
Μετά από τη δρομολόγηση της λειτουργίας γραφείου τουριστικής ανάπτυξης στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου, η Δημοτική Αρχή πρέπει από τώρα να ξεκινήσει τον σχεδιασμό και να φέρει σταδιακά προς υλοποίηση σύντομα τις προτάσεις της.
Πολλές απλές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να διορθωθεί η εικόνα της πόλης μας, ενώ είναι επιτέλους καιρός να ανατεθούν σε ειδικούς θέματα προώθησης και εκμετάλλευσης των ιδιαίτερων ομορφιών και των μοναδικών χαρισμάτων του τόπου μας.
Ένα από τα απλά που οφείλει η δημοτική Αρχή να ασχοληθεί σύντομα είναι το πολύπαθο µονοπάτι µεταξύ του εξωκλησιού του Αγίου Αντωνίου και την «Αγλίστρα», το οποίο όχι µόνο δεν προχωρά, αλλά πρόσφατα καταστράφηκε και ό,τι έργο είχε γίνει πριν χρόνια.
Τα παράπονα των περίοικων όλο και πληθαίνουν και υπήρξαν η αφορμή, για να κάνουμε μία ακόμη αυτοψία στην περιοχή, παρόλο που ο συνεργάτης μας Γιάννης Ψαρρής έχει κατά καιρούς σχολιάσει τα κακώς κείμενα της περιοχής και του μονοπατιού.
Η ιστορία του μονοπατιού ξεκίνησε πριν χρόνια επί δημαρχίας Βύρωνα Μπουτίνα. Τα έργα ξεκίνησαν και για διάφορους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να επανεκκινήσουν από τότε.
Το μονοπάτι έχει γίνει πλέον περισσότερο δύσβατο από ποτέ, ενώ πριν από έναν χρόνο καταστράφηκε και το τμήμα πέντε περίπου μέτρων στην «Αγλίστρα» που είχε καλυφθεί με χώμα, αφού είχαν τοποθετηθεί από κάτω τσιμεντένιοι αγωγοί για τη διέλευση των πολλών υδάτων που κατεβαίνουν από τους βράχους των Μετεώρων, μια που το εν λόγω σημείο βρίσκεται κάτω από την «Αϊά».
Πλέον, πρέπει εκ νέου να μπαζωθεί, αφού πρώτα τοποθετηθούν με επιμέλεια οι τσιμεντένιοι αγωγοί που μεταφέρουν τα όμβρια ύδατα στο ρέμα πίσω από τα γραφεία του Οδηγισμού.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, άλλοι μικρότεροι τσιμεντένιοι αγωγοί έχουν βγει στην επιφάνεια ακάλυπτοι πλέον και χωρίς να επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκαν, μια που οι είσοδοί τους έχουν καλυφθεί από φερτά υλικά.
Τα χορτάρια στο μονοπάτι έχουν θεριέψει, τμήμα του έχει καταστραφεί από τις νεροποντές, και την ύπαρξή του την οφείλουμε σε όσους περνούν από εκεί (τουρίστες ή περιπατητές-ορειβάτες) και με το πέρασμά τους το διατηρούν, μια που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να διακρίνουμε αν υπάρχει μονοπάτι ή όχι.
Μοναδική η θέα
Απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, αρκετοί ήταν και φέτος οι τουρίστες, οι οποίοι ρωτούσαν για το μονοπάτι που οδηγεί στο Καστράκι και το χρησιμοποίησαν κατά το περασμένο καλοκαίρι.
Αναμφισβήτητα, γενικά η περιοχή προσφέρεται για να δει κάποιος την Καλαμπάκα από ψηλά, και να απολαύσει με δέος τους θεόρατους βράχους να υψώνονται από πάνω του και τα σύννεφα στον ουρανό να τους δίνουν μια ψευδαίσθηση κίνησης.
Μέσα σε λίγα μόνο μέτρα, το μονοπάτι προσφέρει μοναδικές εικόνες στον επισκέπτη – περιπατητή, και το κάνει πραγματικά μοναδικό.
Δυστυχώς όμως, η κακή του εικόνα δυσφημίζει την περιοχή μας, μια που είναι εμφανές σε όποιον το διαβεί ότι έχουν γίνει κάποιες εργασίες για τη διαμόρφωσή του και έκτοτε έχει παρατηθεί στη μοίρα του.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Στις αρχές του 2015 αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμπάκας η δέσμευση και πίστωση ποσού 326.965,46 € σε βάρος του ΚΑ 30-7322.040 «∆ιαµόρφωση υπάρχοντος µονοπατιού από Άγιο Αντώνιο µέχρι Αγλίστρα» για δαπάνες εκτέλεσης του εν λόγω έργου, σύµφωνα µε την 111 ΠΑΥ., καθώς και η δέσμευση και πίστωση ποσού 128.129,03 € σε βάρος του ΚΑ 30-7322.042 «∆ιαµόρφωση τµήµατος µονοπατιού Αγ. Αντωνίου-Αγλίστρα (Μαντρί)» ΕΤΕΡΠΣ για δαπάνες εκτέλεσης του εν λόγω έργου, σύµφωνα µε την 112 ΠΑΥ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!