Η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Grand Meteora Hotel” στο Καστράκι Καλαμπάκας εκδήλωση για την προώθηση της γαστρονομίας, της τοπικής κουζίνας και των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Η εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες Γεύσεων – Η γαστρονομική κληρονομιά των Τρικάλων», περιελάμβανε επίσης και προβολή των εκλεκτών τοπικών γεύσεων της περιοχής των Τρικάλων.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των τοπικών γεύσεων και της τοπικής γαστρονομίας, η εξωστρέφεια του τοπικού παραγωγικού συστήματος και η ενίσχυση της αναγνωσιμότητας των τοπικών προϊόντων.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. και Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης αναφέρθηκε στα πλούσια και γευστικότατα προϊόντα του τόπου μας, καθώς και στη θετική επίδραση του ισορροπημένου ελληνικού φαγητού στην ομορφιά, στη μακροζωία και την υγεία.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Πάτρας παρουσίασε το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», σημειώνοντας ότι είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα LEΑDER, με την συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013.
Όπως είπε, είκοσι μία Αναπτυξιακές Εταιρίες και πενήντα Δήμοι θα συστήσουν ένα «Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών» με βασικό στόχο την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδος, μέσα από γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
H σημερινή εκδήλωση είναι ένα προοίμιο για τη μεγάλη εκδήλωση ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. στις Βρυξέλλες τον προσεχή Νοέμβριο, στα πλαίσια του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», όπου και θα γίνει η πανηγυρική τελετή υπογραφής για τη σύσταση του Δικτύου.
Μετά τον κ. Πάτρα μίλησε ο Executive Σεφ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας κ. Νίκος Φωτιάδης για τον Ελληνικό διατροφικό πολιτισμό και τη γαστρονομία.
Στο ξενοδοχείο υπήρχε έκθεση γεύσεων με προϊόντα της περιοχής των Τρικάλων, όπως τυροκομικά, αλλαντικά και λουκάνικα, παραδοσιακά ζυμαρικά, άλευρα, κρασιά και τσίπουρα, αναψυκτικά, τουρσί, συσκευασμένα οπωροκηπευτικά, χαλβάς, λουκούμια, μέλι και αρωματικά φυτά και βότανα.
Ομάδα διακεκριμένων σεφ με επικεφαλής τον κ. Νίκο Φωτιάδη, Executive Σεφ και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας, μαγείρεψαν και παρουσίασαν συνταγές, χρησιμοποιώντας και αναδεικνύοντας τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο γαστρονομικό τμήμα της εκδήλωσης, δοκιμάζοντας τοπικές γεύσεις.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!