Δηλητηριασμένα δολώματα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος της δηλητηρίασης άγριων ζώων. Αυτό ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας και συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Δήμος Καλαμπάκας.
Τους παραβρισκόμενους απασχόλησε η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων που αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και σε χώρες της Μεσογείου, όπου πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα πτωματοφάγα, όπως είναι ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), το όρνιο (Gyps fulvus) και ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus). Επίσης, πλήττει και απειλούμενα είδη θηλαστικών, όπως είναι η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis lupus) και ο λύγκας της Ιβηρικής χερσονήσου (Lynx pardinus)».
Με τις ομιλίες των ειδικών ενημερώθηκαν τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών του Νομού Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής για το θέμα.
Στην ημερίδα αναφέρθηκε επίσης το θέμα των αδέσποτων ζώων και πως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων συνδέεται άμεσα με τη δημόσια υγεία.
Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για:
• Την εξάλειψη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ως μια πολύ επιβλαβή πρακτική που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
• Την υλοποίηση ενεργειών που βοηθούν στην καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με το δίκτυο και με κάθε άλλη τοπική ή εθνική στρατηγική κατά των δηλητηριάσεων.
• Την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τους κινδύνους και τις συνέπειες που προκαλούν τα δηλητηριασμένα δολώματα, καθώς και για την υποστήριξη της δικαστικής δίωξης των παρανομιών, ο οποίες εμφανίζονται στις περιοχές τους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!