Ο ιατρός Αθανάσιος Ρουστάνης έθεσε υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ως δημοτικός σύμβουλος, διότι επέλεξε τη δράση από το να μείνει αμέτοχος παρακολουθώντας τη στασιμότητα.
Η φιλία του με τον Λευτέρη Αβραμόπουλο και η όρεξη του επικεφαλής της «Δύναμης Ευθύνης» για δουλειά βοήθησαν στην επιλογή του να ασχοληθεί με τα κοινά.
Πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά στην πόλη και στα χωριά μας, όπως επίσης πάρα πολλά είναι και αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν στον τομέα της Υγείας.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τι σας οδήγησε στην απόφαση να θέσετε υποψηφιότητας στις δημοτικές εκλογές;
Η πολυετής δυσαρέσκειά μου, όχι για αυτά που γίνονται αλλά γι’ αυτά που δεν γίνονται. Δεν μπορούσα πλέον να μείνω αμέτοχος και να περιμένω άλλους να αναλάβουν δράση. Επίσης, είμαι υγειονομικός και στόχος μου είναι να συνδέσω την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την τοπική αυτοδιοίκηση, να εξελίξω αυτή τη σχέση, με απώτερο σκοπό την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες του δήμου μας.
Γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό του Λευτέρη Αβραμόπουλου;
Με τον Λευτέρη τον Αβραμόπουλο είμαστε χρόνια φίλοι και έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις γύρω από τα θέματα της τοπική αυτοδιοίκησης. Ταυτίζομαι μαζί του, έχει πάθος, όρεξη για δουλειά. Θα επιδιώξει τον εκσυγχρονισμό του δήμου. Έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής, διότι όντας στην αντιπολίτευση έχει πάει ήδη στις Βρυξέλες και έχει μιλήσει με τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να εξασφαλίσει τρόπους χρηματοδότης για όλες τις αλλαγές που οραματιζόμαστε. Οι στενές σχέσεις του με την περιφέρεια αλλά και την κεντρική εξουσία θα δράσουν ευεργετικά μετά τις εκλογές εφόσον αποτελέσουμε τη νέα δημοτική αρχή.
Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες στην πόλη και στα χωριά μας;
Ξεκινώντας από τα χωριά μας, το κακό οδικό δίκτυο, βασικά προβλήματα με την αποχέτευση, την ύδρευση και τον φωτισμό, τα όμβρια ύδατα, οι χρόνιες παθογένειες αλλά και αδικίες, όπως στην Αγναντιά και στον Λογγά, όπου γίνεται εκμετάλλευση του δάσους από τον δήμο χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανταποδοτικότητα. Για την πόλη το κυκλοφοριακό, η έλλειψη βασικών δομών που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας, όπως δημόσιες τουαλέτες, βελτίωση πεζοδρομίων, και περισσότερο πράσινο σε μια μικρή αλλά και ταυτόχρονα τσιμεντένια πόλη.
Πέραν αυτών, πού πιστεύετε ότι πρέπει να δώσει προτεραιότητα η νέα δημοτική Αρχή;
Στη δημιουργία κυκλοφοριακών κόμβων και στην ψηφιοποίηση του Δήμου μέσω εφαρμογών. Για παράδειγμα μία εφαρμογή θα μπορούσε να δίνει στον δημότη τη δυνατότητα να φωτογραφίζει προβλήματα να ενημερώνει τον δήμο και σε μέσα σε ένα 24ωρο να λαμβάνει από την ανάλογη υπηρεσία απάντηση. Σημαντική είναι και η τοποθέτηση led φωτισμού, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων που θα επιστραφούν στους πολίτες, όπως και η δημιουργία πολλών πάρκων αναψυχής και η ολοκλήρωση του πάρκου Σινάνη, και εννοείται η αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών του Δήμου.
Ως ένας ιατρός, που κατάγεται και από ένα ορεινό χωριό του Δήμου μας, την Τρυγώνα, πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί η νέα δημοτική Αρχή για να βοηθήσει το έργο των ιατρών του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας, ιδίως στα χωριά μας, και τι άλλο μπορεί να γίνει στον τομέα της πρόληψης και της ενημέρωσης των συνδημοτών μας στα θέματα που αφορούν στην υγεία;
Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας, στα περιφερειακά ιατρεία, στη «Βοήθεια στο σπίτι» και στο ΚΕΠ Υγείας. Πρέπει να υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Κέντρου Υγείας, αναλαμβάνοντας από κοινού δράσεις που στοχεύουν στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, ενημερωτικές ομιλίες για θέματα όπως ο καρκίνος του μαστού, το μελάνωμα, το κάπνισμα, κ.λπ. Αναγκαία είναι η αυτοψία και ο έλεγχος των περιφερειακών ιατρείων σε συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων και τη δρομολόγηση λύσης τους. Δεν νοείται να υπάρχει περιφερειακό ιατρείο χωρίς τον στοιχειώδη εξοπλισμό του, θέρμανση και ίντερνετ. Η παρουσία γιατρών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο σύνολο των περιφερειακών ιατρείων του δήμου πρέπει να καθιερωθεί, ειδικά το καλοκαίρι που υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, η πραγματοποίηση ομιλιών στα θέματα πρόληψης με απώτερο σκοπό την κινητοποίηση του πληθυσμού και την ενημέρωσή τους. Επιβάλλεται και μία ουσιαστικότερη συνεργασία με τη «Βοήθεια στο σπίτι». Έχει εξαιρετικούς εργαζόμενους, οικιακούς βοηθούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, και για μια ολιστική προσέγγιση και επίλυση των προβλημάτων θα χρειαστεί συνεργασία και με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Χρειάζεται ακόμη αναβάθμιση και εξέλιξη του ΚΑΠΗ μέσα από δράσεις και παροχές, αξιοποίηση του ΚΕΠ υγείας που ως δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης εντάσσεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και έχει ως πεδίο την προαγωγή της υγείας μέσα από δράσεις. Ο Δήμος Μετεώρων είναι ένας δήμος με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, όπου ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού του κατοικεί σε περιοχές απομακρυσμένες από οργανωμένες δομές υγείας, και αυτό καθιστά τη βαθμιαία ανάπτυξη ενός δικτύου απινιδωτών σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους βασικό στόχο της κοινωνικής μας προοπτικής. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε την εκπαίδευση του πληθυσμού στη χρήση του με άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τα πάντα όχι με μαγικά ραβδιά, όχι ξαφνικά αλλά σταδιακά, μεθοδικά με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου μας, το καλό των παιδιών μας.